miercuri, februarie 2

impresii despre lansare

impresii la cald, cu gerul infipt in oase, ca niste ace folosite in acupunctura.

drumul spre libraria Dalles: frigul imi musca obrajii, lobii urechilor imi ard de ger. firele de par scartaie din cauza spumei coafante. aerul rece determina usturime la nivelul narilor. daca respir pe gura, simt cum imi ingheata omuletul, apoi faringe, laringe, trahee. rujul s-a intepenit pe buze, asfel incat mi s-au inclestat si cuvintele in buzunarul vocabularului.
pe trotuar, un barbat imi spune, apropiindu-se mai mult decat permite bunul simt, ceva obscen. strang din dinti, caci i-as replica sa intre in primul stalp care-i va iesi in cale. nu inteleg ce se intampla: o fi de la foame? o fi de la frig? o fi din cauza crizei? lume obsedata si perversa!
ma opresc la o biserica, intru cinci minute... probabil sa ma incalzesc, caci rugile nu-mi mai sunt ascultate de muuuuult. de fapt, D-zeu imi stie orice miscare, orice gand, orice pacat.

librarie: 17.45. destul de multa lume. imi cumpar cartea. primesc si un calendar in ton. eu sunt impresionata de detalii de genul acesta. alaturi, zaresc semne de carte atat de dragute, cu diferite animalute din plus. vreau si eu! insa, banii mei sunt limitati.
scriitorul acorda interviuri. recunoaste ca emotiile si-au facut prezenta, desi la astfel de evenimente nu prea isi faceau aparitia.
invitati de seama, printre care, poeta Nora Iuga, care a vorbit atat de frumos. a tehnoredactat o scrisoare catre personajul Kostas Venetis, haioasa, ce a starnit rasete si bineinteles aplauze.
pe fundal se auzea muzica greceasca, deoarece personajul este grec la origini.
au fost si balbe inerente... dar a fost o lansare originala. doi actori au reprodus un mic fragment din carte. :)

a fost lume multa... si, ce m-a miscat pana la nivel de atriu si ventricul, a fost prezenta numeroasa a elevilor domnului Soviany, care, modest, a venit si chiar i-a intrebat de notele la olimpiada. SUPERB! un profesor dedicat, trup si suflet!

deziluzie: o doamna care tot comenta in capul meu la ceea ce spuneau invitatii. as fi poftit-o pe dansa sa vorbeasca.
si un mare critic literar, mare "domn"... desi eram prima la autograf - nu de alta dar inghetasem intr-un mare fel - imi spune: "eu sunt primul". ah... de ce faceti asta? m-am abtinut sa ii spun: "de ce? pentru ca sunteti critic sau pentru ca sunteti barbat?" Doamne de ce am parte numai de barbati care sa ma dezamageasca profund si irevocabil? Cum sa mai cred ca exista si barbati rasati?

dedicatie: "Pentru Claudia, o carte pacatoasa si un gand bun". Octavian Soviany (MULTUMESC!)

ce am retinut din tot ce s-a discutat: "speranta se naste din nelinisti".


azi, lansare de carte

de cand astept aceasta clipa, aceasta zi de fapt... (la clipa nu am ajuns inca)!

iubesc mirosul de tus... mirosul de carte noua.

astazi la orele 18.00, la libraria Dalles, domnul Octavian Soviany isi lanseaza oficial romanul "Viata lui Kostas Venetis".

cateva cuvinte despre scriitor:

un om cu suflet mare. un poet remarcabil. profesor la scoala de cartier unde am invatat - oamenii mari, se pare ca se nasc (sau traiesc) in zone marginase. apoi, profesor - si in prezent - la Colegiul Mihai Eminescu. un om atat de simplu dupa port. doctor in literatura.

l-am intalnit din nou, peste ani, anul trecut, prin februarie-martie, la cursul de scriere organizat la Fundatia Calea Victoriei, invitat de profesorul de scriere Mario Barangea. ne-a citit poezii, ne-a povestit despre scris, despre viata. ne-a zis in mare si despre roman. inca nefinalizat. ba chiar mai era mult de lucrat la el. intre timp, magia este gata! el a aparut in decembrie, la editura Cartea Romaneasca.

merg la lansare cu sufletul deschis, cu dorinta de a lua aceasta boala contagioasa numita "carte publicata".

detalii AICI.

aseara, viata mea


afara este ger. ma imbrac primavaratic si plec. suna telefonul, si aflu ca povestile mele sunt folosite in sedinte de logopedie. mana imi ingheata. simt doar furnicaturi.

imi intalnesc o prietena, colega de liceu, si mergem la cumparaturi.
- Esti nebuna! Ai slabit ingrozitor, vei muri cu zile. Te voi lua de mana, te voi duce la medic, sa-ti revii o data pentru totdeauna.
- Da, bine, bine! raspund.
Atatea lucruri frumoase pentru persoanele anorexice... cum sa vreau sa ma ingras? :))

Mi-e pofta de inghetata. Ne asezam in zona patinoarului unde ne-am congelat instantaneu, plus inghetata consumata, am devenit o inghetata la propriu.
Cascam ochii prin Diverta. Este pasiunea mea! Visez cu ochii deschisi la ziua cand cartile mele vor imbraca rafturile librariilor - nu pentru mult timp, caci le doresc cumparate de copii.
Telefonul suna ca in gara. Daca stateam acasa, nu ma deranja nimeni. Legile lui Murphy. :)
Pe drum, un golan se ia de mine. M-am speriat putin, dar ripostez si ma lasa in pace.
Ajunsa acasa, o prietena ma suna sa ma incurajeze.
- Clau, ai facut atatea pentru varsta ta (da, da, da ... de parca as avea 20 de ani). Chiar, cum te-ai descurcat cu limba engleza la conferinte?
Ha ha ha.
- Pai, in primul rand stiam ce scrie in lucrari, caci pe toate le-am facut cu mintea si degetele mele. In al doilea rand, eram (si inca sunt) foarte sigura pe ce spun. Nimeni nu ma poate face sa ma razgandesc! In al treilea rand ii farmec prin voce si tinuta. :)) [ poza este de la una din conferintele la care am participat in Slovacia].
Asadar.... succes!