luni, noiembrie 5

Din weekend

Dupa obtinerea unor credite ce imi vor folosi pentru a profesa, mi-am petrecut weekendul citind, dormind, discutand cu sora mea si vizionand un film: "Dragostea costa"., cu George Clooney si Caterina-Zeta Johnes.
Am lecturat o carte superba despre care auzisem multe, ba chiar aceste facut si film. Dar am preferat sa citesc. Este vorba despre "Vanatorii de zmeie" de Khaled Hosseini. O poveste despre Afganistan si America, despre puternica legatura de sange, despre adevar si minciuna, despre scriere si succesul unui scriitor, despe viata si soarta, despre faptul ca: unele lucruri asa trebuie sa fie. Este o carte impresionanta, care te determina sa dai pagina dupa pagina, sa nu dormi, sa trezesti devreme sa o finalizezi.

Orarul organismului uman

Vechii învăţaţi chinezi cunoşteau orarul organelor. Organismul îşi trimite întreaga  energie către anumite părţi ale sale, la un moment dat. S-a demonstrat ştiinţific că cine nu respectă şi tulbură repetat ritmul interior se îmbolnăveşte mai des şi mai reprede.
   
Ora 6  Este momentul trezirii organismului. Chiar dacă încă moţăim, corpul nostru a intrat în priză, s-a apucat de producţia de hormoni. Zahărul din sânge, aminoacizii şi  hormonii  acţionează la capacitate maximă. La această oră trebuie evitate alcoolul şi nicotina.    Ora 7  Inima intră în viteza a cincea. Începe producţia de hormoni sexuali. Cine preferă sportul făcut dimineaţa face o greşeală pentru că inima este suprasolicitată, iar rezultatul este acelaşi. La această oră trebuie servit micul dejun, dar înainte este indicat să beţi un pahar cu apă,  pentru a ajuta digestia.    Ora 8  Orgnismul tânjeşte după “combustibil”. Din nefericire este şi ora la care au loc cele mai multe infarturi şi accidente vasculare cerebrale. Este ora ideală dacă vreţi  să vă faceţi o analiză a sângelui. Dacă o amânaţi pentru altă oră, compoziţia sângelui va fi  schimbată din cauza stresului.    Ora 9  Organismul receptează cel mai slab senzaţia de durere, este imun faţă de frică. Chimioterapia şi injecţiile trebuie făcute acum, căci nu vor fi complicaţii, iar datorită toleranţei sporite a organismului, şansele de vindecare cresc.    Ora 10  Este ora învăţatului, creierul este cel mai receptiv. Capacitatea de a lua decizii şi de a rezolva probleme este maximă. Temperatura corpului atinge punctul superior. Acum este momentul ideal pentru a pleca la drum cu maşina deoarece atenţia şi reflexele sunt sporite.
   
Ora 11  Corpul nostru îşi arde grăsimile. Gurmanzii pot consuma orice după pofta inimii. Cu puţin înaintea prânzului inima şi circulaţia sanguină se află  în momentul lor de  vârf. Evitaţi să mergeţi la un consult cardiologic pentru că medicul cardiolog vă poate pune un diagnostic greşit.
   
Ora 12  S-a dus deja jumătate din zi. Un pui de somn n-ar strica. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în formă. Din cauza lipsei de oxigen trebuie să staţi în faţa unei ferestre deschise. Stomacul este singurul organ cu adevărat activ. Acesta se pregăteşte pentru a primi mâncarea şi a produce sucul gastric.    Ora 13  Scade atenţia, totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de prânz urmată de o mică relaxare. După masa de prânz bila începe să acţioneze, digerând şi absorbind  lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme trebuie să ia medicamentele specifice pentru a o activa.    Ora 14  Forţa vitală este foarte scăzută. Organismul trebuie să se odihnească.
 
Ora 15  Creierul se pune din nou în mişcare.. Ne putem continua în forţă activitatea. Atenţia şi puterea de concentrare sunt în formă maximă. Dacă aveţi de lucru pentru acasă  acum este  momentul.  Ora 16  Trezirea creierului este urmată de revitalizarea corpului, dispus să intre în funcţiune. Este ora ideală pentru un program de exerciţii fizice. Plămânii şi căile respiratorii sunt larg deschise. Faceţi o plimbare în aer liber. La această oră acţionează cel mai bine medicamentele de stomac.    Ora 17  Mâinile simt nevoia să intre în funcţiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobişnuită, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în formă. Sportivii ştiu deja, cine se antrenează, sau concurează obţine acum cele mai bune rezultate. La acestă oră se înregistrează cele mai multe recorduri sportive.    Ora 18  Este ora activităţilor culturale. Simţurile sunt foarte ascuţie în acest moment al zilei. Papilele gustative şi simţurile olfactive receptează nuanţele cele mai fine. Este  momentul de maximă activitate în ceea ce priveşte creşterea unghiilor şi a părului. Corpul este însă puţin obosit. Nervii reacţionează la  durere
  sau furie.
    Ora 19  Organismul este cel mai dispus să accepte medicamentele, iar pielea tânjeşte după îngrijire, porii pielii se deschid şi asimilează produsele cosmetice. Dar atenţie, scade tensiunea.   Ora 20  Cresc capacităţile vizuale. Este momentul să alegeţi materialele şi modelele vestimentare. Ultima masă a zilei nu trebuie luată mai târziu de ora 20, căci corpul reacţionează deja într-un ritm redus. Ficatul înregistrază o activitate intensă, astfel băuturile alcoolice fiind mai bine tolerate la acestă oră.    Ora 21  Scade temperatura corpului şi metabolismul. Nu se mai asimilează nici un aliment. Mâncarea rămâne nedigerată sau digerată pe jumătate. Doar stomacul şi ficatul mai  lucrează.    Ora 22  Ficatul “trage pe dreapta”. Stop fumatului, căci în pauza ce survine în funcţionarea ficatului, organismul absoarbe toată nicotina nefiltrată.    Ora 23  Începem să visăm cu ochii deschişi. De la această oră corpul se linişteşte.
  Nervul  parasimpatic responsabil cu acest lucru reduce schimbul de substanţe, tensiunea, temperatura, activitatea cardiacă la minim.
Producţia de cortisol, hormonul stresului, este oprită. Dacă vrem să fim frumoase trebuie să ne culcăm la  această oră pentru că acum începe procesul de regenerare a celulelor pielii.
   
Ora 24  După perioada maximă din activitatea sa, organismul se autoreglează la minim pe scala sa de funcţionare şi se programează “pentru mâine”. Este  obligatoriu ca  acestă oră să ne găsească într-un somn profund.
  Noaptea, între orele 2 şi 4, toate simţurile sunt în stare de inhibiţie.
Este momentul catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor şi a accidentelor de muncă. Între ora 3 şi 5  scade tensiunea  arterială.
 Dimineaţa reţinem mai uşor informaţiile, dar pentru a le păstra în memorie pe termen lung trebuie repetate după-amiaza.