luni, noiembrie 1

invatamintele lui Robin Sharma



Robin Sharma este considerat a doua mare minte in domeniul leadership-ului pe plan mondial. A scris cateva carti ce au ajuns bestseller: "Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul" si "Ghidul implinirii" A infintat firma "Sharma Leadeship International Inc." care are in portofoliul clientilor pe: Nike, Microsoft, IBM, GE, FedEx, NASA, Unilever, Sun Microsystems, precum si universitatile Harvard si Yale.

Iata sintetizate cateva dintre invatamintele lui:


a) Asa cum iti traiesti zilele, in asa fel iti fauresti viata.
Nu-ti irosi zilele, pentru ca nu exista nicio zi fara importanta.

b) Un proverb spune: "A nu citi este aproape acelasi lucru cu a fi analfabet." Gasiti-va timp pentru a citi in fiecare zi. Citirea unei carti de un autor pe care il admiri face ca o parte din stralucirea lui sa te cuprinde si pe tine. O. Holmes spunea: "Orizontul gandirii, odata largit de o idee, nu va mai reveni niciodata la dimnesiunile de dinainte".
Poti sa reduci cheltuielile cu chiria, cu mancarea sau hainele, dar niciodata sa nu renunti sa investesti in carti bune.

c) Adevaratul risc in viata consta intr-o viata fara riscuri. Nu poti castiga daca nici macar nu intri in joc.

d) Faceti-va timp sa ganditi.
In fiecare zi trebuie sa va faceti timp pentru a sta si a gandi, puteti lua timp de la alte activitati. Peter Drucker, cel mai proeminent expert in management spunea: "Nimic nu e mai inutil decat sa faci bine ceea ce nu ar trebui sa faci"

e) Alegeti modele in viata, modele pozitive.
Daca iti spui "am 65 de ani si ma apropii de sfarsitul vietii" este cel mai pagubos lucru, dar daca iti spui " la 60 de ani vreau sa fiu ca Mick Jagger" este extraordinar, deoarece iti ofera noi posibilitati si o noua perspectiva in viata.

f) Prea multi oameni se tem sa mai fie ei insisi. Asadar renunta la visele lor, la felul lor de a fi pentru a imita multimea din dorinta de a fi acceptati. Fiti unici, fiti voi insiva. Urmati-va visurile si distrati-va in acelasi timp, pentru ca viata nu este facuta sa fie un chin, ci o sarbatoare.

g) Ascultati de doua ori mai mult decat vorbiti.
A asculta pe cineva cu atentie este unul dintre cele mai bune moduri de a arata respect si de a construi o relatie profunda. Oamenii nu mai au timp, rabdare sa asculte. Ascultati cu interes real ce au ceilati de spus si veti vedea doua lucruri: veti intelege corect ce au de comunicat si in plus veti castiga aprecierea, respectul, prietenia si chiar dragostea lor.

h) De cate ori spuneti "da" unui lucru fara importanta, spuneti de fapt "nu" unui lucru important.

i) Ridicati-va mereu stacheta mai sus.
Perfectionati-va in continuu. Refuzati mediocritatea. Retineti ca toti marii lideri sau vizionari care acum sunt venerati au fost la inceput ridiculizati.

j) Fiti atleti in orice domeniu.
Numai prin exercitiu si antrenament se ajunge la rezultate pozitive si la performanta. Succesul, bucuria si linistea interioara nu apar din senin, ci se creaza.

k) Fiti entuziasti.
Nimeni nu se inconjoara de morocanosi, carcotasi, pesimisti.
l) Valoarea binelui.
Unii spun ca "a fi bun este un semn de slabiciune". Total gresit. Este cea mai mare dovada de putere morala. Este usor sa fii nervos, sa tipi, sa acuzi, sa dai vina pe altii, sa fii violent, dar este in schimb foarte greu sa dai dovada de opusul acestora. Iti trebuie curaj si putere pentru a te purta frumos chiar si in conditii grele sau in situatii limita.
Maica Tereza, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, sunt astfel de oameni.

m) Vorbiti ca un superstar.
Cuvintele pe care le folositi va definesc si va influenteaza viata. Alegeti-le asadar cu atentie si in mod constructiv.

n) Placerea vine din lucruri exterioare. Fericirea din interior.
Placerea este minunata numai ca nu dureaza. Ea vine prin intermediul celor 5 simturi, de la o masa excelenta, de la un parfum bun sau de la o masina noua si frumoasa. Nu e nimic rau in astea numai ca sunt trecatoare.
Fericirea vine insa din interior, de la starea de spirit si poate fi controlata. Va puteti controla starea de spirit, o puteti imbunatati. Cei care o fac devin fericiti si mari personalitati.
Exista fericire fara placere si placere fara fericire.
Alegeti sa fiti fericiti!

o) Cei cu experienta castiga in majoritatea cazurilor.
De ce sa asteptam sa imbatranim ca sa avem experienta? Haideti sa avem experienta si cat suntem tineri. Pentru asta trebuie:
- sa va asumati riscuri,
- sa va perfectionati continuu
- sa purtati discutii cu oameni care au experienta;
- sa cititi cat mai mult;
- sa calatoriti cat mai mult si cat mai divers.

p) Bucurati-va cu ceea ce aveti.
"am blestemat faptul ca nu am pantofi pana cand am intalnit un om fara picioare" spune un proverb persan. Nu cadeti in greseala de a va concentra pe ceea ce nu aveti, in loc sa va concentrati pe ce aveti.

r) Fiti intelepti - treziti-va devreme si nu mancati dupa 7 seara.

s) Nu uitati efectul de bumerang. Oferiti si veti primi.

t) Faceti curatenie.
Eliminati ceea ce trebuie sa dispara din viata voastra, ceea ce va trage in jos, ceea ce va prisoseste. Te vei simti mai usurat, mai fericit si cu constiinta mai impacata; asadar faceti curatenie in viata voastra si incepeti asta cat mai curand, veti fi uimiti de rezultatele surprinzatoare pe care le veti obtine.

u) Retineti regula Million Dollar Baby:
gasiti echilibrul perfect intre dragostea pentru ceilalti si dragostea pentru sine.
v) Lumea este mica.
Viata este scurta, lumea este mica dar mai este si foarte larga. Cand aveti o problema intrebati-va: '"va mai conta asta peste un an sau doi?" si daca raspunsul este "nu", ganditi-va bine daca merita sa va irositi atat de tare pentru ea. Sunt probleme care atunci cand apar credem ca s-a sfarsit lumea, dar mai tarziu realizam ca nu au fost decat niste noi inceputuri sau niste oportunitati.

x) Frumusetea timpului.
Ceea ce trebuie sa retineti este ca odata timpul pierdut nu-l veti mai recupera niciodata.

y) Bunele maniere nu sunt doar o vorba in vant, o poveste de pension, ci reprezinta o treapta esentiala in drumul tau spre fericire si implinire.

z) Exemplul lui Garth.
Acesta spunea: "Am venit pe aceasta lume fara a avea nimic, cand voi pleca nu voi lua nimic altceva cu mine decat constiinta mea".

Nimic mai adevarat si mai potrivit pentru incheiere.

vacuta Lolitta

vacutele desenate pe peretii cafenelei HasHas, unde s-a desfasurat atelierul de scriere creativa, m-au inspirat si a rezultat aceasta poveste.




fusese o zi caniculara. iarba aproape se uscase de la soarele jucaus. norii se adunasera la un moment dat pe cerul azuriu, ingerii se rugau pentru un strop de ploaie, dar Dumnezeu a imprastiat norii cu ajutorul vantului vesel. treptat-treptat, amintirea aurie a soarelui apus se stinge in inimile norilor reci si tristi. tacute, asemenea unor copii indurerati, pasarile s-au oprit din cantat si numai tipatul plangator al potarnichii mai destrama solemna tacere din preajma apelor, in care se cufunda ultimele palpairi ale zilei.
dinspre paienjenisul de paduri ce tivesc tarmurile, umbre sure se strecoara fara zgomot ca sa izgoneasca lumina, cu pasi nevazuti, pe deasupra ierbii de pe maluri si prin stuful ce suspina, iar noaptea, pe tronul ei sumbru, isi intinde aripile negre pestee lumea care se intuneca si din palatul ei, luminat de stelele palide, domneste in tacere.
luna, care indragestee raul, se apleaca sa-l sarute ca o sora, inlantuind-l cu bratele ei argintii. raul curge cantand un cantec pe care l-a cantat vreme de atatia ani si se indreapta spre regina lui, marea.
o turma de vaci, albe cu pete negre - cam ciudate, nu? - venea alene de la pascut.
- draga mea, unde este Lolitta?
- cum... unde este? era langa tine, raspunse vaca mama, alertata.
parintii vacutei au pornit in cautarea odorului. o strigau cu toata puterea. mugetele lor se auzeau pana peste munti si vai.

Lolitta noastra experimentase ceva nou. De felul ei era o visatoare, cu capul in nori. In acea seara a vrut sa imbratiseze luna. S-a urcat - nu ma intrebati cum - in cel mai inalt copac si, cand luna a rasarit, s-a napustit asupra ei. A ramas agatata si luna sta sa apuna din cauza greutatii Lolittei.

- ce se-ntampla de e asa intuneric? unde e luna asta? intrebau animalele din padure.
- e pe cer, dar se pare ca este luata prizoniera, grai o girafa.
- cineva s-a agatat de ea si nu vrea sa-i dea drumul, se auzi din spate elefantul.
- ce o fi zarva asta?, intreba un baiat care se indrepta spre cabana.
- sa salvam luna!
- pai sa o salvam, dar cum?
- sa facem o scara. elefantule, tu stai primul, apoi se urca girafa, urmeaza porcul mistret, leul... si la final baiatul acesta curajos.
zis si facut. cu mic cu mare, si iar cu mic, si apoi mare, au facut o scara pana la Luna. Lolitta a fost ajutata sa coboare, dar baiatul s-a indragostit de fata zambitoare ce locuia pe luna. si s-au imbratisat, si si-au declarat iubire vesnica, asemenea cenusaresei cu printul la bal.
- nu am crezut niciodata in povesti, dar se pare ca ele exista, spuse baiatul fericit.
- da, fiecare din noi avem o poveste frumoasa, speciala, minunata, pe care ar fi bine sa o impartasim oamenilor. sa invete de la luna, de la stele si de la soare, nu sunt doar simple vorbe aruncate in vant de batranii din popor, adauga vesela, fata.

*
luna era leganata de sforile trase de doi paji ce stateau linistiti in copaci, de o parte si de alta a raului involburat de atata zgomot.

*
parintii si-au regasit odrasla visatoare, fascinata ca a imbratisat luna, chiar si pentru cateva minute, iar fata si baiatul au trait fericiti si impliniti, pana la adanci batraneti pe Luna.