marți, septembrie 28

scoala... zambete... meeting... educatie


mi-am surprins elevii imitandu-l pe colegul meu de matematica. i-am mustrat, si le-am spus ca ora viitoare sa ma imite pe mine. au fost dezamagiti, spunandu-mi ca nu am ticuri si chestii "interesante". apoi, smecherul clasei - unele clase au mai multi - s-a oferit sa ma imite.
"ihmm, da, e frumosul desenul dar v-am zis de atatea ori sa faceti desenele cu creionul."
ce m-a impesionat, a fost faptul ca un coleg ii soptea: "bai, zambetul.... zambeste. profa zambeste tot timpul, chiar si cand ne cearta".

elevele mele, au venit ca la o mama, spunandu-mi: "doamna, diriginta de clasa X le-a spus fetelor din clasa sa nu mai discute cu noi, ca suntem sarace si avem paduchi. dar nu avem, doamna!" in clipa aceea, am simtit cum inima mi se topeste, am simtit nevoia sa le imbratisez si sa le spun: "fetele sarace sunt cele mai frumoase. va amintiti de Cenusareasa? eu stiu ca nu sunteti asa cum ati fost numite, asa ca, hai sa zambim si sa fim vesele".

pe 5 octombrie, de ziua educatiei, iesim la meeting. vorba unui coleg: "daca nu ne-am iubi meseria, copiii, am fi plecat de mult din invatamant. e umilitor ce suportam!"