sâmbătă, decembrie 26

Asa, ca de Craciun

“A-nceput de ieri sa cada/Cate-un fulg, acum a stat,/Norii s-au mai razbunat/Spre apus….”
Copiii rumeni in obraji, cu nasucurile inghetate, ies la sanius. Mare galagie pe strada. Fiecare isi lauda sania, mai vitezomana, mai frumoasa. Bulgarii zboara care incotro. Rasetele rasuna pana departe, in zari. Derdelusul creste vazand cu ochii.
Noaptea soseste incet-incet. Stelele isi fac aparitia, in mod spectaculos. Parintii isi aduna copiii pe la case.
Unul singur ramane pe strada, fiind fascinat de o stea. Nu e o stea oarecare. Straluceste altfel. Mult mai puternic si parca are un mesaj de transmis. Copilul se lasa calauzit de aceasta stea. Strabate strazi, dealuri, ajunge intr-un loc unde este o liniste dorita de multi. Steaua coboara, aratandu-i un staul. Uitandu-se atent, copilul vede o lumina. Se apropie incet, dar nu intra. In staul era un prunc si mama Sa. Trei magi, ii dadeau daruri alese: aur, tamaie si smirna. I-au adus aur ca unui imparat, tamaie ca unui prooroc si invatator, smirna ca unui arhiereu, ca unuia care trebuie sa se jertfeasca pentru toata lumea. Copilul vrea sa daruiasca si el ceva. Se uita in jurul sau, si vede vasc intr-un copac. Alege 2-3 crengute si intra cu ele in staul. Se apleaca, se inchina – urmeaza gesturile magilor - si ii saruta picioarele. Pruncul rade, mama Sa este fericita si il binecuvanteaza.
Steaua ii indruma pasii spre casa. Nu intarziase mult. Copilul realizeaza ca l-a vazut pe Iisus. Isi afce rugaciunea si adoarme linistit, impacat si bucuros ca i-a daruit ceva pruncului ce se va jertfi pentru noi, oamenii.
Povestea spune ca in noaptea de Craciun, cerul se deschide si visele devin realitate. Incercati sa faceti o calatorie in sufletul vostru, sa daruiti ceva simbolic celor dragi voua – in special celor care nu au si se bucura intens de fiecare cadou – ca si cand ati darui lui Hristos.
Va propun ceva: incercati sa deveniti copii in aceasta perioada. Cititi povesti, mancati acadele, iesiti la sanius. Dumnezeu ne iubeste… ne-a daruit zapada din belsug. In atmosfera pluteste aroma Sarbatorilor Sfinte, magia noptii sfinte. Se aud glasurile ingerilor, care impletesc cununa pentru pruncul sfant. Trebuie doar sa simtim. Sa iertam, sa fim mai buni… macar acum.
Bucuria nasterii lui Iisus Hristos sa va incalzeasca sufletele!
Sa va fie casa plina, de belsug si de lumina! La multi ani cu bine, La multi ani fericiti, sa traiti!