marți, decembrie 27

Recenzie "Theodora Tenpenny și tabloul pierdut"


O carte minunată și foarte complexă este "Theodora Tenpenny și tabloul pierdut" de Laura Marx Fitzgerald de la editura Booklet Fiction, in traducerea Laviniei Braniste.

Se adresează copiilor de peste 12 ani.
Theodora este o copilă sărmana, căreia îi moare și bunicul. Rămâne singură cu o mamă cu probleme și o casa veche de întreținut. Este o fată foarte practică: economisește bani, pune murături, hrănește găinile, își face ghiozdan, haină și jambiere din pulovere găsite la gunoi. Se imprieteneste cu Bodhi, fiică de actori, care studiază în sistem homeschooling, realizând diverse proiecte. Așa intră în jocul de descifrare al misterului tabloului descoperit de Theodora, care este adepta lecturii la bibliotecă, al mersului în muzee, în timp ce Bodhi este as în tehnologie: internet, telefon cu touch. 
Cartea este emoționantă, cu scene umoristice. Vă divulg doar una: o bătaie cu ouă pentru intimidarea unei vecine care nu suporta zgomotul produs de găini. 
M-a fascinat bogăția informatiilor despre artă, despre picturi, pictori și biografia lui Rafael, dar și modul în care se face trimitere spre lectură. 
Cartea este scrisă pornind de la pagina 35 a altei cărți, după cum declară autoarea. "Cărțile vorbesc întotdeauna despre alte cărți". 
Importanța practică a diferitelor materii: chimie, latină, istoria artei, biologie este un alt punct forte al cărții. 
O recomand copiilor, dar în special părinților. Este o carte despre viața de zi cu zi: copii cu bani (Bodhi are cardul părinților pe mână) versus copii sărmani (Theodora, care poartă furoul bunicii pe post de rochiță de vară).
Lectură plăcută! - multumesc mult Monica Schmoll.



Primul Craciun in patru

A sosit si Craciunul mult asteptat! 
Cadourile au fost pregatite si mosul si-a calcat costumul. Si-a pus barba, ochelarii si fesul pentru un mic test anti-plans. Gemenii au reactionat nespus de bine. Asadar, cu sacul plin am pornit - nu prin nameti - in fapt de seara spre oras. 
Am ajuns la Miruna, care, in clipa in care l-a vazut pe mos a spus: "Cadou!" Au mai venit si alti invitati dragi. Micutii au studiat toate jucariile. S-au bucurat. Au fost atrasi de jucariile Mirunei. Deh! Ca toti copiii. Seara de ajun ne-a gasit acasa. Micutii au adormit in masina, epuizati de turele prin casa bunicii.
Ziua de Craciun ne-a gasit acasa, cuminti. Mosul darnic ne lasase daruri si acasa. Iuuhuuu! Le-am deschis fericiti! 
Ne-am jucat frumos cu toate jucariile primite. Micutii stiu de joaca, iar Horia are un simt al umorului extrem de dezvoltat. 
Eu am citit. Am primit carti frumoase de la Mos Craciun, dar si de la editurile All si Booklet (imi plac foarte mult) pentru recenzie. Imi era dor de lectura! Am multe carti pentru copii achizitionate sau primite la diferite concursuri la care am participat. Vreau sa le citesc impreuna cu ei. 
Am decis sa renunt la atelierele care imi ocupa mult timp (pregatire, promovare, drum, desfasurare) si sa ma dedic gemenilor. Alte proiecte imi ocupa gandurile. Acum, le las pe toate in voia Domnului. Toate se intampla cu un rost, cand si daca trebuie sa se intample. 
Dupa amiaza a venit mama soacra si ne-a adus sarmale. Am mancat si am povestit. 
Zile senine, cu bucurii, liniste, intelegere, iertare (si va rog sa ma iertati daca v-am gresit cu ceva) si amintiri de neuitat alaturi de cei dragi!