vineri, mai 15

Socializare de weekend

Nu ratati. E o sansa de a vedea lucrui minunate, gratis. Bucurati-va ochii si sufletul. Daca as avea cu cine sa ajung, m-as duce fara a pregeta. Poate am norocul sa conving pe cineva ca e o seara e merita TRAITA.
Sa va convingeti:
16 Mai - PICTOPOEZIE NOCTURNA LA MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI
Sambata, 16 mai 2009, cu ocazia celei de-a cincea editii a Noptii muzeelor, Muzeul National de Arta al Romaniei continua demersul instituirii unui dialog intre artele plastice si alte domenii artistice.
Anul acesta este randul Pictopoeziei nocturne sa completeze si sa imbogateasca cu noi sensuri lucrarile de arta din galeriile muzeului. Publicul va putea sa viziteze gratuit Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana intre orele 18.00-04.00 si sa ia parte la un program conceput pentru aceasta noapte.Fatada palatului regal va deveni o imensa pagina de carte.
Proiectiile video realizate de VJ Lea Rasovszky vor anima fatada cu cuvinte de lumina, fragmente de poezii din literatura romaneasca si universala. Cateva picturi din Galeria de Arta Romaneasca Moderna si din Galeria de Arta Europeana isi gasesc corespondenta in poezii special alese.
Prin intermediul instalatiilor sonore din dreptul tablourilor se vor auzi micro-recitaluri de poezie (actori: Crenguta Hariton si Ion Grosu, producator RFI Romania).
Dintre acestea, Vanitas de C.D. Rosenthal dialogheaza cu Corbul de E.A. Poe, personajele din Venus si Amor de Lucas Cranach cel Batran se regasesc in Sonetul CXXXIII de Francesco Petrarca, in poala Fetitei cu pisica de Charles Chaplin toarce Motanul lui Charles Baudelaire, iar Calea Victoriei pe ploaie de Nicolae Darascu rasuna de acordurile Pianului lui Ilarie Voronca.
In curte, vizitatorii au parte de alte cateva surprize: din jobenul dada vor crea propriile pictopoezii, suprapunand cuvinte extrase la intamplare pe reproduceri dupa pictorii suprarelisti Victor Brauner si Jules Perahim.Atmosfera va fi intregita intre orele 22.00 si 01.30 de proiectia de filme mute insotite de muzica live. Propunem publicului, dupa un concept de Radu Radescu, doua versiuni cinematografice ale povestirii Prabusirea casei Usher a lui Edgar Allan Poe.
Prima versiune este insotita de muzica originala creata special pentru film de ansamblul Einuiea (interpreti: Calin Torsan - flaut drept sopran & tenor, clarinet, Silviu Fologea - chitara, psalterium, George Tuliu - saz, Juan-Carlos Negretti - darbuka, percutii) si de inserturi din poemele lui Baudelaire, Les Fleurs du mal, recitate de actrita Crenguta Hariton.
Muzica celei de-a doua versiuni a filmului este interpretata la chitara de Olivia Iancu si Claudiu Lobont.
Si cum noaptea va fi lunga, vizitatorii isi vor putea improspata puterile energizandu-se sanatos cu gustari de la Snack Attack. Un stand cu vanzare va functiona in curtea muzeului.
Intre 16-18 mai Muzeul National de Arta al Romaniei are un program de vizitare diferit de cel obisnuit:
16 mai 2009: Expozitiile temporare: program normal de vizitare, 11.00-19.00 (acces pe baza de bilet)
17 mai 2009: Galeriile permanente inchise. Expozitiile temporare deschise in intervalul obisnuit de vizitare, 11.00-19.00 (acces pe baza de bilet)
18 mai 2009: Intrare libera la Muzeul K.H. Zambaccian, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor (11.00-19.00)
Cu sprijinul: Asociatiei Prietenii Muzeului National de Arta al RomanieiSponsor principal: Raiffeisen Bank
Parteneri media: Sapte Seri, Radio RFI Romania, Radio Romania Cultural, TVR Cultural
Partener: Snack Attack
Sursa: www.mnar.arts.ro

Povestea moralista

Un imparat a prins un tanar supus care vana pe domeniul lui. L-a aruncat in temnita si ia spus ca-l va elibera daca va raspunde la intrebarea: Ce vrea de fapt femeia?
Tanarul si-a chemat si a intrebat mama , sora, verisoara vecina, dar nici una n-a putut sa dea un raspuns corect.
In fine a chemat si o vrajitoare batrana si urata. Aceasta i-a promis ca-ispune raspunsul corect cu conditia ca dupa ce va fi eliberat o va lua de sotie. Neavand alta solutie tanarul a acceptat. Raspunsul dezvaluit de vrajitoare a fost: Femeia, de fapt, doreste sa fie stapana propriei vieti ! Imparatul l-a eliberat imediat.
A urmat nunta si noaptea nuntii.Insa nu mica i-a fost mirarea cand in pat a gasit o fata tanara si deosebit de frumoasa care i-a spus:
- Pentru ca te-ai tinut de cuvant jumatate de zi voi fi batrana si urata iar calalata jumatate voi fi ca acum. Urmeaza ca tu sa alegi in care jumatate de zi sa fiu tanara si in care sa fiu batrana.
Tanarul cazu pe ganduri: sa rada toti de el vazandu-l cu o batrana si urata iar noaptea sa petreaca cele mai placute clipe alaturi de o tanara fermecatoare sau sa se plimbe pe ziua cu cea mai frumoasa fata printre oameni iar noaptea....In cele din urma tanarul i-a spus sa aleaga ea cum crede ca e mai bine. Imediat a venit si raspunsul:- Voi fi tot timpul tanara si frumoasa pentru ca am gasit barbatul care mi-a dat libertatea de a fi stapana pe propria viata.
Morala : NU CONTEAZA DACA O FEMEIE E FRUMOASA SAU URATA . IN FOND FIECARE E O VRAJITOARE .