joi, octombrie 8

Rendez-vous

Rendez-vous cu fete de gaşcă la "Rendez-vous", de pe Strada: Edgar Quinet.
M-am destresat... şi m-am jucat Tarot. În glumă... Am tras cartea norocului mergând pe roată. Aştept să mă lovească şansa, succesul şi prosperitatea.
Râsete, învăţăminte, femei cu preocupări alese... optimiste şi fermecătoare.
A fost frumos... şi va mai fi!

Lorena şi elefănţica

Lorena este o fetiţă orfană. Fraţii au abandonat-o la orfelinat.
Acolo, a fost tratată cu indiferenţă. S-a hotărât ca într-o zi ploioasă de toamnă, să fugă. Nu ştia unde.
-De abia aştept să găsesc pe cineva să mă iubească. Nimeni nu va fi ca mama. Asta ştiu sigur! Există şi oameni cu suflet bun în lumea asta mare. Am să fug curând, îşi spuse Lorena.
Noaptea coboară încet peste oraş. Îmbracă totul într-o perdea de stele. Lorena priiveşte pe fereastră. Îşi alege o stea şi îşi pune o dorinţă. A adunat câteva hăinuţe într-o bocceluţă. Priveşte colegele de cameră care dorm liniştite.
-La revedere dragele mele! Poate ne vom vedea în zile mai bune pentru fiecare dintre noi.
A deschis uşa. Străbate uşor, cu atenţie sporită holul orfelinatului. Curând ajunge în stradă şi ea nu ştie ce vrea să facă.
Este liberă. Lorena stă în ploaie. Se ascunde sub un copac bătrân ce-i conferă protecţie. Picăturile de ploaie îi mângâie chipul. Treptat, i se face frig. Se aşează zgribulită pe rădăcinile groase, ieşite din pământ. Strânge la piept bocceluţa. Ursul, amintire de la mama ei, îi stă aproape.
În depărtare se aude zgomot de roţi. O trăsură se apropie de locul unde se odihneşte Lorena.
Vizitiul observă o mogâldeaţă care tremură. Coboară repede, o ia în braţe şi o pune pe bancheta trăsurii. O acoperă cu o pătură groasă, de lână, lucrată manual.
Lorena visează.
-Mama, vin să te caut! spune încet.
-Biata copilă.
Caii pornesc la trap.
Soarele se ridică leneş dintre munţi şi urcă pe cerul plumburiu.
-Bună dimineaţa. Unde sunt? Cine sunteţi dvs.? întreabă agitată Lorena.
-Eram în trecere şi v-am văzut acolo jos, tremurând. M-am gândit cî ar fi bine să vă iau cu mine. Unde vreţi să ajungeţi?
-Nu ştiu. Am fugit de la orfelinat. Se purtau urât cu mine. Vreau să caut pe cineva care să mă iubească. Unde mă puteţi lăsa?
-Eu merg la circ. Te pot lăsa acolo cu circarii. Dai o mână de ajutor şi sunt convins că vei fi îndrăgită şi iubită.
Peste puţin timp, au ajuns la circ.
Lorena este dusă să vada menajeria. A găsit o elefănţică ce a mângâiat-o cu trompa. S-a ataşat imediat de ea.
Circarii au decis ca Lorena sa se ocupe de Trully, elefănţica.

Nobel pentru Literatură

Laureatul Nobelului pentru literatura 2009 este scriitoarea germana de origine romana Herta Müller, recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un piesaj al dezradacinarii, a anuntat astazi Academia Suediei.
Herta Müller s-a nascut intr-o familie de svabi din Banat, dar a emigrat in Germania in 1987, dupa ce legaturile ei cu studentii si scriitorii de limba germana din Aktionsgruppe Banat intra in atentia Securitatii. Mama scriitoarei a fost deportata intr-un lagar din Uniunea Sovietica, astazi pe teritoriul Ucrainei, relatează NewsIn.
Scriitoarea, nominalizata pentru Premiul Nobel si anul trecut, a pierdut in 2008 premiul in fata francezului Jean-Marie Gustave Le Clézio, considerat "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice si extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra si dedesubtul civilizatiei predominante".
Stire 9 AM News