miercuri, iunie 1

Interviu cu Amedeia Neamtu

Dornica de a citi micutilor cat mai multe povesti, am descoperit cartea "Povesti colorate din tara curcubeilor" de Amedeia Neamtu, editura Aqua Forte (Cluj Napoca).
Intreband-o cum pot intra in posesia cartii, ea sa oferit sa imi trimita un exemplar gratuit. (MII DE MULTUMIRI, AMEDEIA!).
Ana privind grafica
Cartea este superba! Are format A4. Hartia este groasa si putin lucioasa. Grafica este placuta! Povestile sunt in numar de sapte. Personajele sunt curcubei mici, isteti si jucausi. Gasim bucurie, pofta si idei de joaca si de jocuri, raspunsuri la probleme. 
Am rugat-o pe Amedeia Neamtu sa imi acordeun interviu pentru blogul Povestile Lizei (inca un MUltumesc!).
1. Care este cartea ce ti-a marcat copilaria?
De departe, cartea copilariei mele, mai bine zis cartile, au fost "Ciresarii" lui Constantin Chirita. Am citit fiecare volum de 4-5 ori. Devenisem prietena si tovarasa de aventuri a copiilor din carte.
2. Cum te-ai simtit cand ai tinut propria carte in mâini?
Sa -i spun emotie? Bucurie? Implinire? Cred ca toate acestea la un loc!
3. Cum ai decis sa scrii? Ai un blog? Ai inregistrat povestile?
De cand ma stiuam iubit sa scriu. In clasa 1 i-am scris mamei prima poezie, iar ea a crezut ca o stiam de undeva... Am avut o tentativa de blog, dar ziua unei mame cu 3 copii e extrem de plina, asa ca am renuntat la el.
4. Ce au spus fetele tale când au vazut cartea? Au fost fericite? Au interpret -o ca un cadou pentru ele sau o realizare pentru tine?
Pentru fetele noastre a fost extrem de natural, de normal sa vada cartea. Ele ii cunosteau deja pe curcubei si erau obisnuite cu ideea ca "mama creaza povesti". Le-am spus sute de povesti inainte de culcare, am inventat zeci de personaje. Insa curcubeii au fost cei mai hotarati sa zboare si spre alti copii.
5. Vei continua cu scrisul? Ce au spus cei dragi când ai decis sa publici? Banuiesc ca te-au incurajat.

Al doilea volum al "curcubeilor" e deja pregatit! Ei au "crescut" impreuna cu fetitele mele. Temele abordate sunt altele, fata de primul volum, dar merg tot pe a investi in "dezvoltarea sufleteasca"
😊

Toti cei dragi ai mei m-au incurajat si m-au sprijinit si abia asteapta sa vada si al doilea volum tiparit...

6. Le citești fetelor? Cum le alegi cartile?

Oooo, DA! La noi cititul este o activitate de baza. Fetelor mici (Estera 7 ani si Rebeca 9 ani) tocmai am terminat sa le citesc al 3-lea volum al Cronicilor din Narnia, iar cu Sara, fetita cea mare, care are 12 ani, discut pe marginea cartilor pe care le citeste.
Aleg cartile cu foarte mare atentie, pentru ca sunt materia prima pentru sufletul copilelor mele si nu imi permit sa intre orice acolo. Din pacate e plina piata cartilor de "grosolanii" cumplite destinate copiilor...

7. Care este ultima carte pentru copii citita? Ai vreun scriitor preferat in literatura pentru copii? Ai citit carti ale autorilor români contemporani? Ai vreunul preferat?
Dupa cum spuneam tocmai am incheiat "Calul si Baiatul" din seria Narnia a lui CS Lewis. Ca autori, iubesc cativa tare de tot! Pe Ana Blandiana cu al ei minunat Arpagic, Nina Cassian (le citesc si multa poezie si au indragit mult versurile), Petre Craciun. Sunt si autori care nu scriu doar pt copii, cum e CS Lewis, iar seria cu Pancinello a lui Max Lucado e minunata!
8. Cum iti vin ideile pentru scris? Ce te inspira?
Totul ma inspira la scris! Atunci cand am inima deschisa si nu las ingrijorari sau nori sa imi intunece privirea...
9. Daca ar fi sa recomanzi 3 carti pe care orice copil ar fi bine sa le citeasca, care ar fi?

Hmmm, greu de alesdoar 3 carti. Aici intervine si varsta copiilor. E important sa le citesti pe masura nivelului lor de intelegere. Altfel, se vor plictisi si vor percepe lectura ca fiind ceva plictisitor...
Poeziile Anei Blandiana si ale Ninei Cassian le recomand oricui
😊
Chiar si pe cele ale lui Petre Craciun, pt ca insenineaza orice parinte obosit pe masure ce le citeste copiilor. Seria lui Max Lucado poate fi citita deja de 6-7 ani si este acolo muuuult material de discutie ulterioara cu copiii.
Apoi, unui copil trecut de 8 ani ii recomand "Panza Charlottei", de exemplu.

10. Te rog mult sa alegi o poveste de pe blogul www.povestilelizei.blogspot.com și spune-mi sincer ce nu iti place si ce iti place.

Am citit "Expeditia la Polul Nord". E o poveste draguta! Fiecare poveste are publicul ei, asa cum fiecare autor are stilul lui. Aici, ca stil merge spre "Ciresarii", avand ca personaje copii "reali" care trec printr-o aventura.
Personal, sunt un mare fan al metaforelor, al explorarii spatiilor "ce ar putea fi", in paralel cu cela care "sunt"..

Multumesc mult.


Comenzi pe www.povesticolorate.ro

La multi ani copiilor din lumea-ntreaga!

Primul 1 iunie in rol de mama.
Este minunat!
...
Am momente in care imi doresc sa fac mult prea mult: sa ma plimb, sa scriu, sa fac diferite activitati. Apoi spun: STOP! Am tot ce mi-am dorit. Am ce nu credeam ca voi avea vreodata. Doi copii minunati, veseli, isteti, ageri, ghidusi. Sunt adorabili. Azi am iesit cu Horia pe balcon si a observat imediat clopoteii de vant atarnati. Zambeste tot timpul! Cand ma vede da chiote de  bucurie. Ana este zambitoare si ea. Este bebelusul tipic: grasuna, cu piele gustoasa si copanele de pupat. Rade cand o pup pe picioruse. Se distreaza maxim cand o schimb. Strange scutecul de sub ea. Este o aventura pana ii pun pampersul. Are insa momentele ei de disconfort (constipatia ne chinuie adesea) si plange pana la epuizare. Nu am mereu rabdarea necesara si regret asta. Ii cer iertare si ea rade. Parca ma intelege.
Azi a inceput BOOKFEST. Imi doresc atat de mult sa mai public cate ceva. Am multe lucrari date cu contract la edituri. Asta ma doare! Ca sunt trimise, sunt oarecum apreciate si ele stau in sertare. Recunosc ca simt o usoara doza de invidie pentru cei care publica pe banda. Dar am inteles si imi repet intruna: nu este bine! Toate vin la timpul lor. Oricum imi doresc sa scriu altfel. Am idei si voi reusi in aceasta vara, in acest concediu de crestere al copiilor. Am sa public pe cont propriu. Cel mai sigur. Oricum nu ma imbogatesc din scris. 
Bucuriile se aduna. Ieri am primit rochia de mireasa. Este superba! Nici nu credeam ca va fi asa cum am visat-o. 
Luna aceasta luam si verighetele. Biserica este foarte frumoasa... si acum realizez ca este de lemn, asa cum am trimis acum ceva ani Universului dorinta. :)
O vara minunata, cu vise implinite!