miercuri, februarie 2

impresii despre lansare

impresii la cald, cu gerul infipt in oase, ca niste ace folosite in acupunctura.

drumul spre libraria Dalles: frigul imi musca obrajii, lobii urechilor imi ard de ger. firele de par scartaie din cauza spumei coafante. aerul rece determina usturime la nivelul narilor. daca respir pe gura, simt cum imi ingheata omuletul, apoi faringe, laringe, trahee. rujul s-a intepenit pe buze, asfel incat mi s-au inclestat si cuvintele in buzunarul vocabularului.
pe trotuar, un barbat imi spune, apropiindu-se mai mult decat permite bunul simt, ceva obscen. strang din dinti, caci i-as replica sa intre in primul stalp care-i va iesi in cale. nu inteleg ce se intampla: o fi de la foame? o fi de la frig? o fi din cauza crizei? lume obsedata si perversa!
ma opresc la o biserica, intru cinci minute... probabil sa ma incalzesc, caci rugile nu-mi mai sunt ascultate de muuuuult. de fapt, D-zeu imi stie orice miscare, orice gand, orice pacat.

librarie: 17.45. destul de multa lume. imi cumpar cartea. primesc si un calendar in ton. eu sunt impresionata de detalii de genul acesta. alaturi, zaresc semne de carte atat de dragute, cu diferite animalute din plus. vreau si eu! insa, banii mei sunt limitati.
scriitorul acorda interviuri. recunoaste ca emotiile si-au facut prezenta, desi la astfel de evenimente nu prea isi faceau aparitia.
invitati de seama, printre care, poeta Nora Iuga, care a vorbit atat de frumos. a tehnoredactat o scrisoare catre personajul Kostas Venetis, haioasa, ce a starnit rasete si bineinteles aplauze.
pe fundal se auzea muzica greceasca, deoarece personajul este grec la origini.
au fost si balbe inerente... dar a fost o lansare originala. doi actori au reprodus un mic fragment din carte. :)

a fost lume multa... si, ce m-a miscat pana la nivel de atriu si ventricul, a fost prezenta numeroasa a elevilor domnului Soviany, care, modest, a venit si chiar i-a intrebat de notele la olimpiada. SUPERB! un profesor dedicat, trup si suflet!

deziluzie: o doamna care tot comenta in capul meu la ceea ce spuneau invitatii. as fi poftit-o pe dansa sa vorbeasca.
si un mare critic literar, mare "domn"... desi eram prima la autograf - nu de alta dar inghetasem intr-un mare fel - imi spune: "eu sunt primul". ah... de ce faceti asta? m-am abtinut sa ii spun: "de ce? pentru ca sunteti critic sau pentru ca sunteti barbat?" Doamne de ce am parte numai de barbati care sa ma dezamageasca profund si irevocabil? Cum sa mai cred ca exista si barbati rasati?

dedicatie: "Pentru Claudia, o carte pacatoasa si un gand bun". Octavian Soviany (MULTUMESC!)

ce am retinut din tot ce s-a discutat: "speranta se naste din nelinisti".


Niciun comentariu: