luni, mai 31

copilarie...

“iesi copile cu parul balai si razi la soare doar-doar s-o indrepta vremea”...
incet incet, de cateva ori pe an, dar mai ales azi – 1 iunie – ma intorc la copilarie. Recitesc „Dumbrava minunata”, cu Lizuca si Patrocle sau o poveste nemuritoare; fac baloane din sapun, inalt un zmeu, desenez pe asfaltul curtii – erodat de vreme, dar mai ales de timpuri -, sar coarda, iar de am companie, poate si elasticul. coditele mi se misca in toate directiile, obrajii prind culoare si sufletul e fericit.
am fost intrebata, nu de mult timp, care era jucaria mea preferata. nu e necesar sa ma gandesc mult, caci stiu. aveam o maimutica frumoasa, cu zambet larg si pantoloni scurti verzi. nu plecam niciunde fara ea.
seara se lasa ca o cortina peste strada mea, dar mai ales peste amintirile copilariei...
„hei trezeste-te! avem treaba azi. hipopotamii ne asteapta si leii dorm. acum e vremea sa actionam.
- neata Russo! As mai dormi putin.
- nu mai e timp, crede-ma, nu mai e timp!
Russo, maimutica, ma ia de mana si pornim spre jungla. Hipopotamii sunt fericiti si canta. Intr-adevar leii dorm. natura e atat de colorata, de vie, de primitoare.
-ce cautam noi aici?
-cum ce? banane! ba-na-ne! ai inteles? si Russo imi arunca un sac pe care e musai sa-l umplu cu banane.”
ceasul suna si realizez ca am cazut prada visului... aceasta melodie e de vina:
http://www.youtube.com/watch?v=8E8xMcXmI9E&feature=related
sa fim pentru inca o zi copii....
sa cautam in sufletele noastre cele mai frumoase clipe ale copilariei!
sa jucam de-a v-ati ascunselea cu grijile vietii... si sa le ascundem bine pentru o zi.
sa mergem cu bicicleta, cu rolele, sa ne dam in leagan sau pe tobogan.
Sa dam jucariile preferate jos din cuibul copilariei, si sa fim, din nou, copii, macar pentru o zi!
Incercam? Stiam eu ca se poate.... zambet si bucurii, copii MICI si MARI!

... am mai citit


am terminat zilele acestea "Patru femei. Patru povesti" de Aurora Liiceanu, aparuta la Editura Polirom, in colectia EGOgrafii.
Sincer, la unele povesti ma deranjeaza faptul ca nu au o curgere cronologica clara. Exista fraze care se repeta, dar reformulate din condei. Insa, femeile descrise sunt MINUNATE, PUTERNICE, DESTEPTE, SOTII SI MAME, CARIERISTE... si asta prin 1890-1960, chiar e ceva.
Este vorba despre:
Coco Chanel - o femeie dura, care a stiut sa se foloseasca de prezenta barbatilor in viata ei;

Elisaveta Bagreana (Liza) - poeta bulgaroaica - frumoasa si talentata, care si-a neglijat responsabilitatea de mama (ceea ce a costat-o azilul la batranete) pentru pasiunea de a scrie. A fost nominalizata pentru Premiul Nobel.

Cecilia Cutescu-Storck - pictorita, a acrei poveste mi-a placut foarte mult. O femeie hotarata, ferma, care a stiut mereu ce vrea. Si-a cerut barbatul in casatorie (sculptorul Frederic Storck), avand nevoie de sprijin si incurajare (statea rau la increderea in sine). Mama a trei copii, care a stiut sa imbine cariera cu familia, si nu a dorit niciodata sa fie doar "Un instrument de placere a barbatilor" dar nici " sclava de la cratita". CINSTE EI!

Lee Miller - femeia fotograf, care a pozat pentru Vogue (ca model), o femeie cu o frumusete androgina, ce a fost model pentru multi pictori si fotografi, o femeie care in urma unui viol la 7 ani, toata viata a ramas cu sechele psihice, a suferit de depresii puternice si si-a inecat necazurile in alcool. La 40 de ani, a devenit mama unui baiat, pe care l-a iubit si l-a crescut cum se cuvine, si care i-a scris biografia. A avut o relatie minunata cu tatal ei, care i-a inoculat pasiunea pentru fotografie de mica, pentru experimente si experiente.
Da, ASA FEMEIE SA TOT FIU, dar, sa ma bazez numai pe mine, pe calitatile ce mi-au fost date.
"A fi femeie nu este suficient pentru epuiza definitia unei persoane... eu nu devin unic decat uitand radacinile mele si inaugurand o istorie noua care nu-mi apartine decat mie. Venim de nicaieri, dar avem posibilitatea de a ne inventa vietile noastre, de a le imprima un curs care nu este decalajul exact al mostenirii noastre.
cel care triumfa, maturand toate obstacolele, se vede totusi victima propriului succes." Pascal Bruckner
"Femeile au o mai mare cantitate de sentimente decat barbatii". Dan C. Mihailescu