miercuri, februarie 22

ACTIVITATI EDUCATIVE PENTRU COPII SI PARINTI




La un seminar EMPOWER am aflat ca as putea colabora pe partea de povesti cu Claudia Suhov.
Am trimis cateva mailuri, am primit raspunsul ca isi organizeaza programul si m-am pus pe asteptat.
Asta seara am descoperit ca surprizele sunt gata de TRAIT, GUSTAT, SIMTIT.
Eu sunt entuziasmata. Vorbesc cu drag - ca si cadru didactic - si ma adresez parintilor (prieteni si nu numai): OCUPATI-VA DE COPIII VOSTRI. NU AVETI IDEE CAT DE RECUNOSCATORI VA VOR FI. OFERITI-LE EDUCATIA MODERNA CARE VA ESTE OFERITA CU PROFESIONALISM DE PERSOANE MINUNATE. ACESTE CURSURI- PROGRAME VA SUNT ADRESATE SI DVS., CA PARINTI. NICIODATA NU ESTE TARZIU SA INVATATI, SA DESCOPERITI. MULT SUCCES. ZAMBETE SI BUCURII SI VA ASTEPT LA ACESTE EVENIMENTE.




copii si parinti prin metafore si joc

A fost odata ca niciodata …

Va mai amintiti ce putere magica aveau asupra voastra in copilarie aceste cuvinte?

Cum vocea calda a parintilor sau a bunicilor de pana in cadenta de vis firul magic al povestii care va purta prin alte lumi?

Cum, in acest proces, descopereati ceva nou despre voi insiva, simteati emotia de deveni una cu eroul iar povestitorul era calauza voastra printr-un univers fantastic?

Fabrica de Povesti “TU FACI CARTILE!” va invita, parinti si copii intre 6 – 8 ani, sa cream impreuna istoria de familiei prin arta povestirii. In cadrul fabricii imbracam problemele in povesti, iar alaturi de copii, parinti vom retrai interactiv si amuzant zorii primelor experiente literare si vor avea ocazia ca prin intermediul lumii magice a cuvintelor sa-si redimensioneze relatia parentala, conturam noi nuante si aflam prin intermediul exercitiilor de imaginatie literara felul in care propriul copil intelege si simte lumea din jur.

Insasi Zana Metafora va veni in fabrica noastra si vom vedea uimiti cum, sub bagheta ei fermecata, orice problema se transforma in prilej de cunoastere, autocunoastere si de dezvoltare, construind pas cu pas continutul povestii.

Conceptul de echipa parinte/copil (parinti/copil/copii) va crea, dincolo de practica literara, o relatie constructiva in planul emotiilor si-al ideilor, vindecand neintelegeri si armonizand comunicarea. Acest tip de activitate este o ocazie minunata atat pentru parinti cat si pentru copii de a se percepe unii pe ceilalti dincolo de regulile si de tiparele comune de relationare si de a se bucura ca un intreg, ca o adevarata echipa, de nasterea si de realizarea unei idei, contribuind impreuna si impreuna construind traseul ei.

In cadrul fiecarui atelier, echipa parinte – copil isi va compune, urmarind tema data de coordonator, propria mini-opera literara si dupa ce va invarti bine povestea prin caruselul de idei o va prezenta, cat mai artistic si mai creativ, celorlalti participanti la atelier. Concursurile, ideile si provocarile se vor tine lant!

1. Atelierul ”Nu conteaza doar ce faci, ci si cum o faci!”

Povestea Vantului, a Ploii si a Soarelui

Abordeaza: comportament schimbator, urlete si galagie, harta si furie, rezistenta.

Dezvolta: bunatatea si amabilitatea.

Obiectivul: schimbarea purtarii printr-un plus de gentilete.

2. Atelierul “Cerceteaza tu insuti!”

Povestea Iepurasului

Abordeaza: frica, a-ti imagina ce e mai rau, evaluarea incorecta, lipsa simtului realitatii, a crede in tot ceea ce gandesti, a-i asculta pe ceilalti fara discriminare.

Dezvolta: invatam sa verificam realitatea faptelor, frica poate fi de ajutor si cand sa ne despartim de frica.

Obiective: testarea realitatii, cresterea personala prin invatare, gestionarea fricii.

Program Fabrica de povesti

Data ateliere: 10, 17 martie

Numar ateliere: 2

Frecventa: saptamanal

Ora incepere: 18:00

Durata: 2h – 2h30’ (in functie de activitatile din cadrul atelierului)

Grupa de varsta copii: 6 – 8 ani

Numar maxim de participanti (parinti + copii): 10

Trainer: Florentina Ionescu

Locatie: str. Calugareni nr 27 (zona Timpuri Noi – Mihai Bravu, aproximativ vis-a-vis de Universitatea Dimitrie Cantemir) sector 3, Bucuresti

Data limita inscrieri: 9 martie

Inscrieri aici!

Programul “Fabrica de povesti” este un concept realizat de Claudia Suhov & Florentina Ionescu pentru Boko.

“Toate visurile nostre pot deveni realitate daca avem curajul de a le urma.” Walt Disney

Copilului tau ii plac filmele? Te roaga sa il duci frecvent la mall sa vada cele mai noi aparitii? Ai vrea totusi sa ii arati si filmele copilariei tale? Ce zici daca va urcati in masina “timpului” si veniti la Cinemateca Junior, sa invatati si sa va distrati impreuna, sa fiti eroii propriului vostru film!

Cinemateca Junior este un program bilunar de cultura generala si de dezvoltare personala adresat familiei: copii, parinti si bunici.

Prin cinematografie, una dintre cele mai complexe si mai expresive forme de arta, dorim sa inlesnim copiilor calea catre cunoastere si autocunoastere, folosindu-ne de capacitatea lor extraordinara de a se transpune cu usurinta si cu intregul spectru de emotii intr-o poveste exprimata vizual.

Fiecare atelier se va folosi de mesaje video concentrate din tema filmului ales pentru a genera dezbateri si jocuri care permit aprofundarea si insusirea lor.

Parintii sau bunicii vor fi partenerii si co-echipierii copiilor in discutii si jocuri, provocarea acestui tip de atelier constand in gasirea unui limbaj comun constructiv si adaptat viziunilor diferite in abordarea aceleiasi teme, in functie de varsta, perceptie reciproca, experienta, valori proprii.

Prin programele Cinemateca Junior vrem sa petrecem timp de calitate alaturi de copiii nostri, prin activitati educativ-distractive. Astfel, vrem sa le transmitem valorile cu care am crescut, vrem sa ne traim propria poveste in aceste vremuri agitate.

Haideti sa le aratam copiilor nostri inconjurati de IPhone-uri si de IPad-uri care erau jocurile si activitatile care ne faceau pe noi zvapaiati si energici. Va invitam sa ne reamintim si dicutam impreuna cu cei mici filmele care ne-au impresionat in copilarie, pline de invataturi, aventuri si personaje pozitive, cele de care acum am uitat si pe care acum le inlocuim din pacate cu filme comerciale si violente.

Inscrierile pentru activitatile Cinematecii Junior se fac pentru cate 2 activitati deoarece exista continuitate intre activatile din cadrul atelierelor, echipele parinte-copil, vor primi o activitate pe care sa o realizeze in intervalul de 2 saptamani.

Program Cinemateca Junior

Grupa A (2 martie + 9 martie) – Grupa de varsta copii: 10-13 ani

1. Finding Nemo (In cautarea lui Nemo, 2003) este unul dintre cele mai populare filme de animatie din istoria Pixar.

Finding Nemo este pur si simplu o capodopera uluitoare! Un text excelent, tulburator, aventuros, imprevizibil, o poveste pe care atat copiii cat si parintii o vor trai cu sufletul la gura.

Vom construi si noi apoi o minunatie de atelier unde vom invata cum sa imblanzim teama si cum s-o transformam in curaj dandu-i motivatia potrivita, cum sa avem deschiderea in a-i primi si intelege pe cei din jur cu bune si cu rele, cum dragostea parinteasca este calauza cea mai de pret prin toate peripetiile vietii, cum prietenia poate inlatura obstacole si cum o buna echipa poate transforma orice pericol in prilej de autodezvoltare.

2. The Point (Oblio, 1971) este un adorabil film de animatie produs in regia lui Fred Wolf.

Intr-un regat dintr-o alta lume, toti locuitorii au capul tuguiat. Mai putin Oblio! El este singurul baietel din tinut ce s-a nascut cu un capsorul rotund.

Tema dezbaterii atelierului nostru? Diversitatea, dreptul de a fi diferit. Suntem pregatiti sa-i acceptam si sa-i intelegem pe cei care nu ne seamana? Cat de deschisi suntem la nou si cat de pregatiti suntem sa-l primim in viata noastra? Lectie despre frumusete, bunatate, prietenie.

Grupa B (16 martie + 23 martie) – Grupa de varsta copii: 11-13 ani

1. Charlie and the Chocolate Factory (Charlie si fabrica de ciocolata, 2005), ecranizare a romanului cu acelasi nume al lui Roald Dahl sub bagheta regizorala a mereu surprinzatorului Tim Burton, aduce spectatorului de toate varstele o poveste excentrica, magnetizanta si plina de mesaje cu miez.

Atelierul pe care-l descoperim in interiorul Fabricii de Ciocolata nu este unul oarecare! Willy Wonka si micutul Charlie ne vor deschide calea adevaratelor valori care leaga si construiesc relatiile dintr-o familie.

Vom invata respectul si deschiderea fata de o alta cultura, vom invata ca adevarata competitie incepe in primul rand cu sinele si este o calatorie fabuloasa inspre descoperirea a ceea ce suntem si credem cu adevarat.

2. E.T- The Extra-Terrestrial (E.T – Extraterestrul, 1982) o poveste fantastica in regia lui Steven Spielberg, cu o coloana sonora emotionanta, efecte speciale si secvente nemaivazute.

Ce ai face daca ai fi un mic extraterestru aflat la 3 milioane de ani lumina de casa?

Atelierul nostru ii provoaca pe cei mari alaturi de cei mici sa descopere impreuna limbajul comun care ii leaga pe eroii nostri. Vom invata apoi cum pe calea diferentelor putem simti impreuna si cum cu ajutorul sentimentelor pozitive si al disponibilitatii putem construi un “acasa” armonios.

Program Cinemateca Junior

Data ateliere: 2, 9, 16, 23, 30 martie

Numar ateliere: 2

Frecventa: saptamanal

Ora incepere: 18:00

Durata: 2h – 2h30’ (in functie de activitatile din cadrul atelierului)

Numar maxim de participanti (parinti + copii): 10

Trainer: Florentina Ionescu

Locatie: str. Calugareni nr 27 (zona Timpuri Noi – Mihai Bravu, aproximativ vis-a-vis de Universitatea Dimitrie Cantemir) sector 3, Bucuresti

Data limita inscrieri: 1 martie

Inscrieri aici!

Programul “Cinemateca Junior” este un concept realizat de Claudia Suhov & Florentina Ionescu pentru Boko.