luni, ianuarie 9

Recenzie "Se numea Sarah"


Era o colectionara de carti. Pentru ea, cartile insemnau obiecte de portelan. De-abia le atingea. Intai de toate le miroase, inchizand ochii. Avea un ritual. Intr-o zi, descoperise ca putea castiga o excursie pentru doua persoane intr-un oras frumos - Viena sau Praga - daca lua o carte de la editura Litera. Crezand ca face doua lucruri minunate: citeste, umplandu-si sufletul cu frumos si isi face prietenul fericit (Doamne, uneori se intreaba cum sa-l determine sa o iubeasca pentru totdeauna?!) a comandat "Se numea Sarah" de Tatiana de Rosnay. A pastrat chitanta, dar necastigand, a uitat de carte.
Pe tren... drum lung, a hotarat ca ii va fi cel bun prieten.
Nu s-a inselat.
"Se numea Sarah" este o carte pe care nu o uiti cu una, cu doua. Ea, a fost prinsa in mrejele personajelor. Sarah, o fetita evreica, ce a reusit sa scape de razia de la Paris din iulie 1942.O jurnalista americana, stabilita la Paris - cititoarea noastra zambeste, deoarece are ocazia sa se plimbe cu gandul prin orasul ce o fascineaza, precum si pe jurnalista ("voi ajunge acolo... si voi ajunge asa cum imi doresc: ca o femeie desteapta si capabila, nu pentru "a pescui" un sot) - scri e un articol despre comemorarea a 60 d eani de la eveniment. Pe parcursul cercetarilor, descopera ca familia sotului o cunoscuse pe Sarah. Povestea ia o turnura fantastica... este adrenalina curata. Te tine cu sufletul la gura. Cititorul este suspendat intr-o curiozitate continua... iar finalul are ceva ce te strafulgera.

"O lectura tulburatoare... O carte care iti merge la suflet de la primul capitol, iar scenele si personajele descrise iti raman in minte mult timp dupa ce ai terminat de citit." Publishers Weekly. Un roman tradus in 36 de limbi. (asa isi doreste si ea... viata lunga si calatorie nesfarsita pentru povestile ei).

Din cand in cand, privea pe geam. Cand noaptea a imbracat lumea si trenul ce o ducea spre oameni dragi... si noi... cu suflete luminoase... a cazut prada personajelor cartii "Se numea Sarah". Visa sa ajunga o femeie la fel de puternica precum Sarah... si mai ales curajoasa. Gandea ca este cartea ce ii poate fi model in scrierile ei... de va mai scrie...

Precum Sarah... calatoarea noastra se viseaza intr-un oras mai linistit...

Femeia calator spre lumi albastre si dragoste vesnica, va ofera un fragment din carte... :)

http://www.litera.ro/carti/pdf/1090.pdf

Trairi nelinistite

Tarziu in noapte, ii este teama. Simte nevoia unei schimbari.
Telefonul suna.
-Prietenii mei intrebau ce faci? Esti bine?
-Da, sunt bine, raspunde cu vocea tremuranda de dor.
-Noi ne pregatim sa mergem la un film.
-Bravo.
Inchide. Merge la bucatarie si ii sopteste surorii:
-Ei merg la film.
-Dar tu nu esti cinefila. Voiai sa fii cu ei, nu?
-Da... si intoarce privirea pentru a nu i se zari lacrimile.
Regreta ca s-a intors. Stie ca locul ei nu mai este aici. E inteligenta si frumusica. Se poate descurca oriunde. De cand s-a intors, problemele, fricile, grijile au cuprins-o. "Exact acum cand e criza de Distonocalm pe piata farmaceutica", gandeste pentru a-si face curaj.
Se imbraca si iese in oras. Priveste in gol, priveste prin oameni. Falsitatea si lipsa educatiei tipa asurzitor in jurul ei.
Intra intr-o librarie. Rasfoieste carti. Viseaza la momentul in care va putea trai din scris. Inceputul e promitator. Daruieste carti. E cadoul pe care ea insasi l-ar accepta la infinit.
Se aseaza cu prietena ei la o masa. Are pofta de papanas. Chelnerul ii recomanda tort de ciocolata.
-Nu, multumesc. Raman la papanas.
Se apropie un barbat inalt, care ii zambise acum cateva clipe. Era patronul localului.
-Ar fi bine sa ascultati recomandarile noastre.
-Multumesc, dar imi doresc sa mor de mana mea, spuse zambind.
-Cum doriti.
Primeste papanas. Era prea mult prea ea... dar... incearca.
De cand s-a intors, toata lumea ii spune ca anul acesta se va casatori. Ea se priveste atent, si se intreaba de ce.
Prietena ei, incepe discutia astfel:
-Sa inteleg ca parasesti clanul femeilor singure?
-Nu, de ce?
-Eu asa cred. In primul rand anul acesta implinesti o venerabila varsta.
-Da... adesea ma intreb daca am trait eu toti anii pe care ii port in mine... mai degraba in buletin. Nu stiu ce va fi... habar nu am. Le iau asa cum vin. As fi incantata sa acord diplome de ghicitori in privirea mea... :)) Stiu numai ca imi doresc sa parasesc acest oras... si mai stiu ca, maine voi face voluntariat pentru Fundatia "Salveaza vieti".
-Intotdeauna ai facut mai mult pentru altii decat pentru tine.
-Anul acesta voi face mult pentru cei care nu ma cunosc. Asa numitii prietenii, m-au injunghiat de Craciun. :)
-Esti rea.
- Imi apar sufletul... doar atat!
Acasa, isi verifica mailul. "Nu am nevoie de asta, imi doresc altceva", ii scria un prieten ce o ranise in nenumarate randuri. Nu-i raspunse. "Si eu am asteptat un comportament decent pentru anii mareti ce-i porti", gandi, apasand butonul delete.
Teama se desprinde ca un abur. Nimeni si nimic nu o va opri din drumul ei spre culmile succesului si ale iubirii in care a crezut atat de mult. Mai are putin.... :)