sâmbătă, iulie 10

scrisoare catre dnul ministru Daniel Funeriu

02.06.2010 – SCRISOARE DESCHISA

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ

MINISTRULUI EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI,

DOMNUL DANIEL FUNERIU

Stimate domn,

Cu sprijinul nostru, al multor dascăli din şcolile şi universităţile româneşti, aţi preluat mandatul de ministru în momente extrem de dificile pentru sistem şi oamenii care-l deservesc.

Moment dificil, dar total nefericit. Invoc sprijinul nostru, întrucât eu, şi ca mine, zeci de mii de dascăli am făcut campanie pentru partidul din care amândoi facem parte, promovând principii, idei, deziderate. Ca să fiu corect cu dumneavoastră (deşi dumneavoastră nu dovediţi a fi corect cu sistemul educaţional din România), n-am avut speranţe că veţi face lucruri ieşite din comun. Pentru că nici nu ştiţi, nici nu puteţi. Pentru că afişaţi un voluntarism vecin cu inconştienţa, pentru că acţionaţi ca fiind dominat de solipsism, pentru că fetişizaţi modele şi experimentaţi idoli, pentru că gestionaţi în cele mai proaste moduri o criză cronicizată.

Deşi am văzut o sumedenie de cv-uri fabricate, aureolate şi supradimensionate – în care lucrurile şi faptele „de nimic” sunt ridicate la rang de esenţă a carierei, vă spun că, iniţial, am considerat că ruta profesională „fulminantă” pe care o etalaţi mi-a dat un dram de speranţă în privinţa unei relative schimbări. În fond, faptele dovedesc şi în ceea ce vă priveşte că tinereţea nu este o virtute.

Stilul persiflant, supraetalarea propriei persoane, inflexibilitatea repetată etc., nu pot masca superficialitatea, lipsa autorităţii epistemice, activismul partinic, dispreţul faţă de oameni.

Stimate domn,

Constatând ignoranţa şi clientelismul de partid la foştii miniştri precum Andronescu, Athanasiu, Admoniţei, din nou Andronescu (ce fatalitate! repetabilul A), am luat atitudine şi am nuanţat, pentru fiecare caz în parte, de ce trebuie să plece. Aţi devenit „locatarul” biroului ministerial în care au lucrat Haret, Maiorescu, Maior, Marga,Miclea! Dar v-aţi umplut de ridicol şi penibil.

Pentru că prin tot ce faceţi dovediţi incompetenţă, ignoranţă, rea-voinţă, nepricepere, infatuare şi lipsă de coerenţă, pentru că gestionaţi într-un stil inimaginabil de defastuos educaţia din România asigurând revenirea forţelor politice obscure şi antireformiste la putere, pentru că aţi anihilat şi ultima brumă de demnitate a dascălilor din România, vă sfătuiesc să părăsiţi scaunul ministerial. Iar solicitarea mea este legitimă întrucât, spre deosebire de mulţi, am obraz în faţa oamenilor pe care i-am îndemnat la votul „salvator”.

Stimate domn,

Dacă aveţi capacitatea şi iscusinţa unei introspecţii, vă enumăr doar 10 motive pentru care v-aţi umplut de ridicol, devenind penibil în faţa oamenilor ce vă privesc cu „ochii minţii” şi nu prin ochelarii de activişti. Aşadar, sunteţi ridicol şi penibil, întrucât:

  1. Aţi iniţiat un proiect de lege aberant, incoerent din punct de vedere logico-juridic, care abundă în formule pur declarative, copiind – în multe situaţii, prevederi desuete din legislaţia anilor 1995/1997; n-aţi acceptat amendamente, aţi mimat dialogul. V-aţi comportat doar ca activist – robot, punând în dificultate pe ministrul Miclea, Omul care v-a apărat chiar şi în situaţia în care i-aţi bagatelizat proiectul;
  2. Aţi afirmat în nenumărate rânduri – ultima dată la o întâlnire la B1TV, că aveţi „misiunea de a …”. Realizând o serie de studii privitoare la legitimitate, la personaje ce şi-au asumat misii (precum vă consideraţi!), vă sugerez să meditaţi la Hitler, Stalin, Ceauşescu, Castro şi o întreagă garnitură de misionari care, precum dvs, au considerat că ei, doar ei sunt putătorii misterului imanent legităţilor istorice; că ei devin panaceul binelui universal… Şi alte asemenea idei manipulatorii, expresie a vicleniei istoriei;
  3. Aţi făcut din examenul de bacalaureat o mascaradă naţională;
  4. Vă consideraţi deasupra legii, anunţând public că, prin ordin de ministru, veţi asigura intrarea în universităţi, chiar şi a tinerilor ce nu susţin bacalaureatul (legea, stimate domn, introduce această prevedere imperativă!);
  5. Aţi asigurat înflorirea clientelei de partid – criteriu unic de promovare în minister şi inspectoratele şcolare, înlocuind – vai, în câte situaţii! – nepricepuţii lor cu anonimii dvs;
  6. V-aţi făcut de râs în faţa naţiunii când, în conferinţă de presă, precum un elev submediocru, reproduceaţi, în matrice robot, ceea ce vă „sufla” Oana Badea (de altfel, nişte banalităţi);
  7. V-aţi adresat Parlamentului, în întâmpinarea moţiunii simple ce vă viza, criticând (pe bună dreptate), agramatismul din textul moţiunii, dar, chiar discursul pe care l-aţi rostit (virulent şi agitator), abunda de agramatisme şi erori grave în ale gramaticii limbii române;
  8. V-aţi exprimat – tot pe un post de televiziune -, într-o dispută cu A. Athanasiu (vai, cât de lamentabil aţi putut fi!) că sunteţi un om puternic pentru că vă sprijiniţi pe două femei puternice: Oana Badea şi Melania Vergu! Ce-i drept, cele două reprezintă chintesenţa inteligenţei româneşti azi” Pentru cine? Pentru dumneavoastră!
  9. Aţi reuşit ca în doar câteva luni să faceţi ca, dascăli consacraţi, să trăiască repetate sentimente de jenă pentru că sunt reprezentaţi de un asemenea ministru;
  10. Sunteţi răspunzător direct de conflictul de interese în privinţa consilierului personal al ministrului (scandalul la zi). Stilul pe care-l propuneţi spre rezolvarea acestui conflict de interese este la fel de fraudulos precum procedurile puse la cale spre calificarea proiectului Vergu. Cele 15 zile propuse spre a … alege între … explică succint şi exact care vă este misiunea.

Aici vă adresez o întrebare: Între un post de consilier personal al ministrului şi 4 milioane de euro, ce alegeţi?

Şi pentru că răspunsul vi-l intuiesc, întreb pe cei ce v-au învestit: După ce Daniel Funeriu va urma iarăşi mirajul unei misiuni prin Franţa, Germania, Japonia etc., cine răspunde pentru dezastrul pe care-l lasă?

Faţă de toate acestea, la care se adaugă nenumărate alte cauze, vă cer un gest de demnitate: demisia. Ar fi onorabil în primul rând pentru educaţia din România.

Târgu – Jiu 02.06.2010

Cu regret,

Prof.univ.dr. Adrian GORUN

copiat de aici:

http://octaviansoviany.wordpress.com/2010/07/10/d-ale-invatamantului-o-scrisoare-deschisa-adresata-lui-funeriu/