marți, octombrie 26

Gratis la filme norvegiene


de maine, liber la filme norvegiene. Institutul Cultural Roman (ICR), din Aleea Alexandru, nr. 38... - localizare: prin spatele Guvernului, pe strazile acelea cu nume de tari si orase: Paris, Venezuela etc. organizeaza Zilele Filmului Norvegian. Vor fi trei zile in care vor putea fi vizionate doua filme pe seara. Am citit despre ele si toate merita vazute; nu stiu daca sa va luati dupa parerea mea, caci nu sunt cinefila, desi in ultima vreme, microbul m-a contaminat.

cititi aici :

În perioada 27-29 octombrie 2010 se desfășoară, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), Zilele Filmului Norvegian. Evenimentul, organizat de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti împreună cu Institutul Cultural Român, își propune să ofere publicului din România o perspectivă asupra noului val din cinematografia norvegiană, aşa numitul Norwave.

Filmele norvegiene şi noul val din cinematografia românească au un element important în comun ambele au devenit deosebit de populare şi apreciate, atât la festivalurile de film, cât şi în cinematografe. Noul mileniu a adus o schimbare semnificativă pentru cinematografia norvegiană: renumele internațional. Nominalizarea la Oscar a filmului Elling a fost urmată de alte filme artistice şi documentare bine primite dincolo de hotarele țării.

Reprezentative pentru noul val, cele cinci filme proiectate la Bucureşti vor fi precedate miercuri, 27 octombrie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român, de un seminar dedicat noilor tendinţe şi aspirații ale filmelor norvegiene. Seminarul va fi moderat de criticul de film Andrei Gorzo. Invitatul Ambasadei este domnul Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internaţionale ale Institutului Norvegian de Film. În cadrul seminarului, el va discuta cu critici români de film, profesionişti din industria cinematografică, spectatori şi jurnalişti.
Filmele vor fi subtitrate în limbile română şi engleză. Intrarea este liberă.


Program

Miercuri, 27 octombrie
18.00 Seminar moderat de criticul de film Andrei Gorzo
19.30 Omul care l-a iubit pe Yngve (2008), regia Stian Kristiansen

Joi, 28 octombrie
18.00 Upperdog (2009), regia Sara Johnsen
20.00 Elling (2001), regia Petter Næss

Vineri, 29 octombrie
18.00 Cel mai mare din lume (2001), regia Thomas Robsahm
20.00 Nord (2009), regia Rune Denstad Langlo

Sinopsis

Omul care l-a iubit pe Yngve/ Mannen som elsket Yngve (2008)
Dramă, Norvegia, 99’
Regia: Stian Kristiansen
Scenariul: Tore Renberg
Distribuţie Rolf Kristian Larsen (Jarle Klepp), Arthur Berning (Helge), Ole Christoffer Ertvåg (Yngve), Ida Elise Broch (Cathrine)

Un film neaşteptat de încântător, Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizării, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât şi inocenţa auto-descoperirii. O interpretare remarcabilă şi o naraţiune solidă i-au permis regizorului Stian Kristiansen să realizeze un film memorabil.

Noiembrie 1989. Căderea Zidului Berlinului. În oraşul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde să ştie că totul este pe cale să se schimbe. Până acum a avut tot ce şi-ar fi putut dori: cea mai bună prietenă din lume şi cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreună o nouă formaţie de muzică punk. Dar un nou băiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul că nu pare să semene cu nimeni altcineva îl uimeşte şi tulbură pe Jarle. Confuz, realizează că întâlnirile sale cu Yngve devin tot mai dese, chiar dacă asta presupune să facă lucruri care altfel îi displac, precum să joace tenis sau să asculte Duran Duran. Încet, dar sigur, Jarle îi va dezamăgi pe toţi cei apropiaţi şi va afla ce înseamnă singurătatea.

Distincţii:
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film pentru copii şi tineret
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun regizor
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film
2008 Zilele Filmului Nordic, Lübeck, Germania: Marele Premiu
2009 Outfest Los Angeles: Marele premiu al juriului pentru lung metraj


Upperdog (2009)
Comedie, Norvegia, 100’
Regia: Sara Johnsen
Scenariul: Sara Johnsen
Distribuţie Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Bang Chau, Ole Paus, Kjersti Holmen, Yngvild Stæen Grotmol, Birgitte Victoria Svendsen, Tone Danielsen, Magnus Bjørnstad

Upperdog este o tragi-comedie vibrantă despre relaţii între oameni care tânjesc unii după alţii, şi care îşi caută iubirea. Vulnerabilitatea lor este abordată deopotrivă cu lejeritate şi gravitate. Cu un fler narativ sofisticat, echipa din spatele filmului Upperdog a reuşit să redea o poveste amuzantă şi emoţionată dintr-o Norvegie contemporană.

Copii fiind, fraţii vitregi Axel şi Yanne sunt daţi spre adopţie în Norvegia. El este adoptat de către o familie înstărită, iar indulgenţa părinţilor îl transformă într-un tânăr răsfăţat, care încearcă să îşi ascundă trecutul tulbure mimând indiferenţa. Prin contrast, sora sa, Yanne, înfiată de o familie cu resurse modeste, îşi aminteşte de drumul spre Norvegia şi de despărţirea de fratele său, dar nu ştie unde să îl caute.
Drumurile celor doi fraţi se vor intersecta mai târziu, iar în această revedere un rol important îl joacă Maria, prietena poloneză a lui Yanne.

Distincţii:
2010 Festivalul Filmului Nordic, Rouen: Marele Premiu al juriului


Elling (2001)
Dramă, Norvegia, 90’
Regia: Petter Næss
Distribuţie Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jørgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen
Scenariul: Axel Hellstenius

Elling este o poveste caldă şi plină de umor. După un stagiu de doi ani la Centrul de Tratament Broynes, Elling este hotărât să revină la aşa numita lume-reală. Împreună cu colegul său mai cu picioarele pe pământ, Kjell Bjarne, primeşte permisiunea de a se muta într-un apartament din Oslo, cu condiţia să aibă grijă de propria sa persoană.
Aventurile prin care vor trece cei doi prieteni, relaţiile pe care le stabilesc, situaţiile cu care se confruntă la tot pasul, îi forţează pe cei doi tineri să se maturizeze şi să se aventureze în viaţă.

Distincţii:
2001 Zilele Filmului Nordic, Lübeck: Premiul Interfilm
2001 Săptămâna Internaţională a Filmului, Würzburg: Premiul juriului
2001 Premiile Academiei Americane de Fim, Cel mai bun film străin: nominalizare
2001 Festivalul Filmululi Nordic, Rouen, Franţa: Premiul juriului
2001 Festivalul Internaţional de Film Seattle, USA: Cel mai mai bun film
2001 Festivalul Internaţional de Film Varşovia: Premiul juriului


Cel mai mare din lume/ Det største I verden (2001)
Dramă, Norvegia, 114’

Regia: Thomas Robsahm
Distribuţie Herborg Kråkevik, Kirsti Stubø, Jesper Langberg, Thomas Hanzon, Mads Ousdal, Henrik Mestad, Hildegun Riise
Scenariul: Siri Senje

Filmul este bazat pe unul din principalele romane ale literaturii norvegiene – Fiica pescarului – scris de laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Bjørnstjerne Bjørnson. Filmul este o comedie plină de farmec, care se desfăşoară în cel mai spectaculos, sălbatic şi dramatic peisaj norvegian. Prezentarea filmului doreşte să marcheze şi centenarul morţii lui B. Bjørnson.

Acţiunea filmului se situează undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, în centrul său fiind Petra, o tânără îndrăzneaţă, dar lipsită de protecţia unei figuri paterne. Dintr-o combinaţie de pasiune romantică şi dorinţă de libertate, Petra se trezeşte logodită cu trei tineri din oraşul ei de origine. Nevoită să îşi părăsească locuinţa, Petra porneşte spre Copenhaga, dar îşi va încheia călătoria mai devreme, în casa parohială a unui preot văduv danez şi a fiicei acestuia. O prietenie strânsă, dar nu lipsită de încercări, le va lega pe cele două femei. Dar această relaţie este pusă la grea încercare în momentul în care îşi dau seama că iubesc acelaşi bărbat.


Nord / North (2009)
Dramă, Norvegia, 79’
Regia: Rune Denstad Langlo
Distribuţie Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads Sjøgård Pettersen, Lars Olsen, Astrid Solhaug, Even Vesterhus, Ragnhild Vannebo, Celine Engebrigtsen
Scenariul: Erlend Loe

Câştigător al Marelui Premiu la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009, Nord este o comedie romantică. Este povestea unui atlet pe nume Jomar Sine care, după o perioadă de depresie, se autoizolează într-o existenţă singuratică şi tristă. Călare pe un snow-mobil, Jomar porneşte într-o călătorie stranie şi dramatică spre îndepărtatul Nord, unde fosta lui prietenă locuieşte împreună cu fiul lor, despre a cărui existenţă abia a aflat.
Întreaga sa călătorie se transformă într-o experienţă ciudată, iar oamenii întâlniţi, şi ei la fel de confuzi precum Jomar, îl vor forţa să îşi continue călătoria spre realitate.

Distincţii:
2009 Festivalul Intrenaţional de Film de la Berlin: Europa Cinemas Label
2009 Festivalul Intrenaţional de Film de la Berlin: Premiul FIPRESCI
2009 Festivalul de Film Tribeca, SUA: Cel mai bun realizator
2009 Festivalul Intrenaţional de Film Transilvania, Cluj, Romania: Premiul pentru cea mai bună imagine, pentru Philip Øgaard
2009 Festivalul Intrenaţional de Film Transilvania, Cluj, Romania: Trofeul Transilvania (marele premiu)

Cruela la teatru

Cruela a fost atacata cu o sacosa de cuvinte grele, si trebuie sa se descarce aici, pe blog. bine, ar putea scrie o scrisoare persoanei respective si sa nu o expedieze, dar e mai rapid asa. ii cedez spatiu.
i s-a spus ca se distreaza pe banii altora. Slava Domnului ca banii nu provin din contul unui Don Juan, caci atunci era si mai marea frustrarea. dar asa, fiind din fondurile familiei... este linistita... daca are gura sloboda, merita sa fie palmuita cu propriile cuvinte. ca bine ii mai face lumea asta prietenoasa! poate s-o invata o data!

azi, cand lua masa de pranz, a fost contactata de o prietena si invitata la teatru. aleluia! ca tot isi citise rugaciunea de dimineata, intre cafea si verificarea mailului.

a vizionat "Investitia" la Nottara, in regia Sebastian Ungureanu. slabuta, dar calul de dar nu se cauta la masele. s-a intalnit cu o colega de la primul ei job din studentie. s-au amuzat teribil. "e cunosc!" "si eu, dar nu stiu de unde!"

si asa, a inceput ea ziua de luni, o zi insorita si frumoasa si norocoasa!

citate


Refuz să mă abandonez siguranţei şi confortului, să renunţ la ceea ce pot deveni.

Îmi fac un obicei în a remarca zi de zi frumuseţea, dragostea, umorul.

Doamne, fie ca trecerea timpului, cu tot ceea ce ne încearcă în fiecare zi, să nu ne lase sufletul acrit, amărât, plictisit. Învaţă-ne să găsim şi să simţim frumosul.

Pablo Picasso: "Arta scutură din suflet praful adunat în viaţa de toate zilele."


It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.

Andre Gide



Doamne, ajută-ne să ne păstrăm trează dorinţa de a evolua, de a deveni mai buni.

Friedrich Nietzsche: "Cu cât te înalţi mai mult, cu atât pari mai mic acelora care nu pot să zboare." (am inteles acum de ce nu mai plac unor prietene care nu pot tine pasul cu mine... ).