vineri, ianuarie 6

O alta continuare a povestii - de Anna

Poveste

Linistea monotona a diminetii este sparta de taraitul insistent al telefonului.

Pasii obositi, plictisiti ai Evei se indreapta spre peretele galben al holului, unde sta atarnat telefonul.

-Da.

-Salutare. Biletul de avion se afla in posesia mea. Cum vrei sa ti-l trimit?

-E ok o intalnire la pranz, intr-un restaurant modest?

-Mai bine de atat nici nu-mi puteam imagina.

-La ora 13 in fata muzeului de istorie.

-Perfect. La 13 sa fie.

*

Eva era fascinata de scrisori. Uneori isi scria singura. Orice: amintiri vesele, triste, indemnuri, realizari. Degetele lungi tineau cu atata gratie stiloul primit de Craciun de la sotul ei.

- Pentru autografe, draga mea.

- Vaaai. Cata incredere poti avea intr-o femeie- copil!

- E, hai… stiu eu ce stiu, si o imbratisa patimas, sarutand-o. A… era sa uit.. Am o surpriza pentru tine.

- Inca una?

- Asta chiar merita atentia. Este o adevarata opera de arta.

Barbatul interesant, cu o voce placuta, nas putin acvilin, privire patrunzatoare, ii devenise sot Evei acum trei ani. La inceput, cand s-au cunoscut, erau ca soarecele si pisica. Ea isi dorea romantism, poezie, arta, declaratii de dragoste, iar el nimic.

Acum, simtise nevoia sa ii ofere femeii minunate din viata lui marturia dragostei ce i-o purta.

- Poftim, si-i inmana o cutie de catifea albastra.

- Sa vad, sa vad! Sunt atat de curioasa.

Capacul cutiei zbura pe canapea. Zece-cinsprezece scrisori, asteptau frumos oranduite, in plicuri albastre, sa fie lecturate.

-Nu pot sa cred! Ai facut tu asta?!

-Da… mi-am invins teama de penibil.

Eva se prinse de gatul lui si-l saruta.

-Acum, ma retrag sa le citesc. A… iti multumesc dragul meu. Un alt sarut prelung pecetlui buzele dornice ale sotului.

-Atunci, eu ies la o plimbare. Lectura placuta!

*

Soferul nu vazuse ca cineva se afla pe trecerea de pietoni. Lovitura a fost puternica. Barbatul care isi lasase sotia sa citeasca dovada dragostei purtate in fiecare fibra a miocardului, nu s-a mai intors acasa.

Eva isi lua cutia albastra. O aseza in bagaj. Lacrimile se incapatanau sa isi paraseasca matca. Maine va zbura spre noua ei viata. Un alt inceput… alte locuri… alti oameni….

Blue, dusty envelope


La ora 12:30, Eva se pregatea sa plece. Parea lovita de furtuna, caci avea gandurile atat de ciufulite in ochii ei mari si caprui. Si-a uitat cheile pe masuta de langa telefon, asa ca s-a intors dupa ele. Receptorul telefonului era stramb asa ca l-a aranjat, iar in acel moment din spatele telefonului a cazut o alta scrisoare. Plicul era albastru, prafuit. Atunci pe fata Evei au tremurat genele, ca niste aripi de randunica. Fara sa isi dea seama, o lacrima ii aluneca fierbinte pe fata, ca o ultima suflare de viata ce avea inauntrul ei. Ii era teama sa il deschida. Avea suficient timp, dar se prefacea ca e prea grabita sa citeasca. Sotul ei i-a scris, de asta era sigura, dar nu stia cand si de ce. A privit in dreapta si stanga, de parca ar fi urmarita de cineva. A realizat ca bagajele ei erau in fata usii, asa ca le-a bagat in casa. A inchis usa. Se comporta de parca toata viata ei ar fi depins de acel plic. S-a indreptat catre scaunul de langa fereastra. Era inundat de soare. S-a asezat acolo sperand sa ii fie tristetea luminata de explozia de raze ce-i mangaiau chipul palid si tanar. A scos scrisoarea, punand plicul in poala. A inceput sa citeasca. Desi semana cu celalalte scrisori ale lui, de data asta Andrew ii lasase Evei intregul sau suflet, insirat in litere frumos rotunjite.

Andrew stia ca o sa moara. Pe acea singura foaie pe care o tinea in mana, s-a destainuit si i-a spus adevarul: era bolnav de cancer, in stadiu terminal. Nici el nu a stiut, decat cu o saptamana inainte de Craciun, cand i-a dat Evei scrisorile. El a stiut ca daca i-ar fi spus, ea ar fi distrusa. Si chiar era. I se revarsau din ochi rauri intregi de lacrimi.

Inainte sa plece din casa, bagase plicul dupa telefon, stiind ca intr-o zi va fi gasit. Andrew vroia ca Eva sa isi refaca viata, sa fie fericita si sa nu se uite in urma cu durere. I-a parut rau ca a luat aceasta decizie, dar in momentul acela absolut orice alt final ar fi durut-o pe Eva.

A terminat de citit si a bagat scrisoarea in geanta. S-a ridicat si s-a indreptat spre usa. Pe masuta unde erau cheile, era o fotografie cu Andrew. Avea cel mai frumos zambet pe care i-l daruise vreodata sotiei sale, asta i-a spus Eva cand a vazut fotografia pentru prima data. A sarutat-o si a spus : „ Intr-o zi ne vom intoarce acasa”. Apoi a pornit spre muzeu, si-a luat biletul si a plecat, privind increzatoare spre o alta sansa.

Era deja tarziu, iar muzeul era departe. A inceput sa alearga, iar la ultimii sai pasi, se impiedica pe aceasi trecere de pietoni pe care murise Andrew. Timpul se sparse in secunde cand se vazu jos in fata unei masini, dar ultima data cand inima ei a batut a fost cu un zambet pe buze.

http://literedinsuflet.blogspot.com/2012/01/blue-dusty-envelope.html

Muzica in dar... pentru toate gusturile

Ascultati muzica de diferite genuri.

AICI.

Sper sa va bucure sufletele si sa va lumineze gandurile....

Imbratisari si voie buna!

Revelionul meu ...:)



Nu am avut nicicând un revelion cu atâţia oameni necunoscuţi în preajma mea.

Îmi doream un nou început... era cazul să încep din prima zi a noului an. Mi-am făcut bagajele cu teamă şi emoţii. Singură la drum lung printre străini. Mă pregătesc - precum Elizabeth ăn "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" - de o nouă viaţă.

În dimineaţa plecării, vorbesc puţin pe messenger cu o prietenă din Cluj.
-Nu credeam că ai să te hotărăşti vreodată să ajungi la Regin (unde ea îmi făcue cunosştinţă cu cineva şi de doi ani tot vorbeam, tot plănuiam să ajung acolo şi renunţam din teamă).
-Da, nici eu nu credeam că voi găsi curajul să fac asta.

Ultimul bilet cumpărat, la clasa I. Pare aşa ciudat... pare un drum fără întoarcere. E semn d eo nouă viaţă.

Drum lung. Călătoresc 8 ore. Citesc "Se numea Sarah " de Tatiana de Rosnay, despre evreii din Franţa, perioada iulie 1942. Ca un făcut, Parisul (dorinţa mea de a ajunge acolo) mă urmăeşte în lecturi, muzică, imagini pe pungile de plastic. Ştiu sigur că drumurile mele se vor lărgi în acest an... şi voi cunoaşte oameni, şi voi face fapte bune, şi voi fi utilă celor din jurul meu.

Sunt aşteptată la gară.

Pe 31 decembrie, am pornit în gaşcă spre Ibăneşti, în munţii Gurghiului. Era zăpadă. Încălzim casa cu lemne. Atmosferă de poveste. Copii cu zâmbete cristaline. Joacă şi colorat, şi dans şi îmbrăţişări, şi făcut clătite (ataşez poze... ).

Petrec trei zile minunate.

Pe 3 ianuarie plimbare prin Reghin. Fabrica d einstrumene muzicale este încă în picioare. Slavă Domnulu i că mai stă ceva în picioare în ţara asta. Avem o ţară superbă, cu rezerve şi potenţial minunat... însă nu ştim să le folosim. Suntem comozi... fricoşi.. ne lăsăm manipulaţi politic, dar asta e viaţa....

Pe 4 ianuarie iau microbuzul spre Cluj. Unoraş frumos. Urc la Cetăţuie să văd panorama oraşului. Ceaţa nu-mi permite să observ foarte mult, dar este bine. După masa delicioasă de prânz, cu supă de tarhon, pornesc prin centru. Un oraş destul d eagomerat, dar ornamentat cu gust, nu kitsch ca Bucuresti-ul.

Oamenii sunt frumoşi.... buni... luminoşi... zâmbitori... ospitalieri... Am simţit din plin răsfăţul şi sufletele lor curate şi primitoare.... :)

Cluj-Bucureşti... 9 ore... lectură... somn pe bucăţi... traversez oraşe.... Turda...BLaj.. Mediaş... Sighişoara... Războieni... Aiud... Braşov... Predeal... Buşteni... Sinaia... Ploieşti .. îmi amintesc excursii, îmi amintesc de oamenii ce locuiesc în diferite oraşe...

Aş vrea să îi văd pe toţi, însă mi-e atât de dor de prietenii mei de acasă, care au telefonat după mine întrebându-mă când revin... de lucrurile mele... de mirosul hainelor mele curate... de patul meu....

A fost un început de an MINUNAT! Să ne fie 2012 un an magic, sănăstos, plin de bucurii şi împpliniri şi minuni!