duminică, ianuarie 11

REUȘEȘTE - de Florin Roșoga

35 de lucruri pe care oamenii de succes le fac altfel

Am ales 35 de obiceiuri comune acestora. Iată așadar ce fac ei diferit:
1.              Se concentrează pe soluții, nu pe probleme. Întâi pe rezolvarea problemei din fața lor, nu pe vinovați. Când situația este din nou sub control, se întreabă ce anume a generat-o. Pentru a evita ca pe viitor să se mai repete.
2.              Citesc zilnic. 20 de minute zi de zi. Au nenumărate motive pentru a citi.
3.              Sunt atenți la propriul dialog mental. Cum vorbesc ei despre ei înșiși? Cum se caracterizează? Se susțin ei înșiși prin propriile gînduri sau își pun singuri piedici?
4.              Scriu planuri de care se țin conștiincios. Dacă realizează că planul nu este bun, schimbă strategia și fac un nou plan. Și se țin de acesta.
5.              Chiar dacă au planuri scrise, nu cunosc mereu tot ce îi așteaptă în față. De obicei văd cele câteva trepte din față, dar nu toată scara. Cu toate acestea pășesc pe prima treaptă, apoi pe următoarea. Și tot așa mai departe.
6.              Implementare imediată. Când au învățat ceva nou, îl folosesc cât mai repede posibil. De preferat din secunda următoare. Nu mai pierd nici o clipă fără a aduce acea valoare în viața lor și a celor din jur. Îl folosesc de îndată.
7.              Își recunosc propriile greșeli. În primul și primul rând față de ei înșiși. Au capacitatea să își spună lor înșiși “Aici nu am procedat corect, omul acesta are dreptate. Am greșit.” Iar în multe ocazii și de față cu alții. Nu se cramponează de propriile păreri când realizează că interlocutorul are dreptate, iar ei au greșit.
8.              Știu că o eternă căutare a fericirii poate deveni principala sursă de nefericire în viață. Fericirea în sine vine mai degrabă ca un beneficiu suplimentar al ceea ce fac. Nu este un obiectiv.
9.              Își încep ziua devreme de dimineață. Se trezesc devreme și încep cu cele mai importante aspecte pe care vor să lucreze. Fie că este vorba de cele mai importante sarcini, fie că e vorba de dezvoltarea și evoluția lor personală.
10.         Păstrează mereu în minte care este finalitatea la ceea ce fac. Îi ajută planurile pe care le au scrise și instrumente precum jurnalul de succese. Când nu mai sunt siguri de finalitate și motivele pentru care fac ceea ce fac, iau o pauză. Și reflectă.
11.         Renunță la lucrurile care nu contează pentru ei. Renunță la obiectivele care nu mai merită să le obțină și nu le mai aduc satisfacție. Renunță la cheltuielile pe care nu și le mai permit. Renunță la ceea ce a devenit pentru ei o povară.
12.         Sunt atenți la modul în care își folosesc timpul. Nu e vorba de a fi neapărat foarte eficient. Deși asta nu ar fi o idee rea. E vorba în primul rând de a stabili obiective, de a-ți face un plan anual, unul lunar și unul săptămânal. De a reflecta asupra rolurilor personale, de a chestiona necesitatea fiecăruiangajament pe care ți l-ai asumat și de a stabili o cea mai importantă sarcină a zilei.
13.         Nu se plâng. Când au dat de o greutate, pun mâna și o rezolvă. Atât.
14.         Realizează ceea ce au de făcut, indiferent dacă au chef de muncă sau nu în acea zi. Indiferent dacă afară plouă sau nu. Indiferent dacă i-au sunat prietenii sau nu.
15.         Continuă. Nu renunță. Mai ales atunci când le este greu. Să renunți este cea mai ușoară alegere, oricine o poate face.
16.         Nu dau vina pe ceilalți. Își asumă o responsabilitate completă pentru tot ceea ce există în viața lor. Sunt conștienți că nu este responsabilitatea lor să schimbe comportamentul celorlați. Se concentrează pe acele schimbări pe care le pot aduce lor înșiși.
17.         Își caută oameni asemenea lor. De fapt, asemenea oamenilor care vor ei să devină. Tipului de oameni care ei aspiră să devină într-o bună zi. Fac networking, lucrează la crearea de relații cu astfel de oameni, îi caută online. Câteva idei găsești în lista cu oameni de urmărit pe Facebook, respectiv cupaginile de Facebook de dezvoltare personală.
18.         Se concentrează pe o singură sarcină. Evită multitasking-ul, evită să lupte pe mai multe fronturi simultan. Pe cât posibil fac un singur lucru la un moment dat.
19.         Au rutine bine alese. Atât pentru cele mai importante sarcini, cât și rutina de dimineață. Le optimizează mereu ca să devină tot mai buni.
20.         Caută lecții de învățat acolo unde majoritatea oamenilor văd doar o problemă care îi ține în loc. Privesc problemele ca lecții din care să învețe. Odată lecția învățată, ei merg mai departe.
21.         Știu să se oprească și să se deconecteze complet de activitate. Uneori o pauză, un restart al sistemului este cea mai bună soluție.
22.         Sunt preocupați să mănânce sănătos și să aibă un stil de viață sănătos. Acordă îngrijire corpului și a ceea ce îi oferă acestuia.
23.         Termină ceea ce au început. Ori iau o decizie conștientă de a renunța la ceea ce nu funcționează. Însă dacă se apucă de ceva, îl duc la bun sfârșit. Au un bun management al timpului și nu “uită” ceea ce au început.
24.         Râd. Cu lacrimi chiar. Cât mai mult posibil. De ei înșiși cât mai des.
25.         Își controlează frica. Nu înseamnă cu nu le este frică, ci că o acceptă, dar oricum merg mai departe. Nu lasă frica să îi controleze.
26.         Fac mișcare zilnic. Măcar 10 minute de mers pe jos. Îți recomand și articolul cu motivele pentru a face mișcare.
27.         Se ocupă rapid de problemele de care se lovesc. Nu așteaptă ca acestea să se agraveze, în speranța că poate vor dispare de la sine. Problemele nerezolvate, nu dispar. De obicei au tendința de a se agrava dacă sunt ignorate.
28.         Nu caută să fie perfecți. Buni este de multe ori suficient. Lansează produsul bun pe care îl au și îl îmbunătățesc ulterior (asta am scris-o pentru mine însumi, ca să mă trag singur de ureche). Petrec o seară plăcută cu partenerul, chiar dacă nu au reușit să creeze acea atmosferă perfectă pe care au văzut-o în filme. Găsește tu propriul exemplu.
29.         Ajută pe alții. Atunci când pot ajuta pe alții, o fac. Fără a face din asta neapărat un scop al vieții lor. Ci pentru a ajuta la răspândirea binelui și valorii în lume. De obicei nu cer neapărat ceva în schimb. Însă ….
30.         Știu că nimic nu este gratis. Orice ajutor dat sau primit va costa ceva. Cel care l-a primit, îl va plăti într-un fel. Cândva. Este un schimb corect, astfel ajutăm cu toții la răspândirea valorii în societate și în univers.
31.         Sunt adaptabili. Nu se cramponează de propriile păreri, viziuni, propria filozofie asupra vieții. Știu că nu există adevăr absolut, există numeroase căi care duc spre aceleași adevăruri. Toate pot fi corecte, oricare poate fi greșită. Inclusiv a noastră înșine.
32.         Muncesc. Mult. Nu îmi spune acum că dacă te aștepți să muncești mult vei munci mult. Iar dacă te aștepți să realizezi ce îți dorești muncind puțin, ei bine universul îți va da totul cu muncă puțină. Cu cât muncești mai mult la propriile visuri, cu atât probabilitatea ca ele să se îndeplinească va crește. Acum 80 de ani Nicolae Iorga dădea aceleași sfaturi. Vezi înregistrarea aici.
33.         Își asumă riscuri calculate. Să îți dai demisia de la job, cu 2 copii acasă și rate de plătit pentru o idee de afacere despre care nu ai habar, nu e de obicei un risc calculat. Pun totul pe hîrtie, în cifre. Ei știu că sunt momente când e bine să riști. Alteori e mai bine să fii precaut.
34.         Se simt bine în pielea lor. Le place să petreacă timp cu ei înșiși. Nu au nevoie de un continuu zgomot în jurul lor pentru a acoperi tăcerea din ei.

35.         Au încredere în ei înșiși. Știu că oricine poate reuși, iar succesul e doar o chestiune de muncă și determinare. Și sunt dispuși să muncească la propriul succes.