vineri, februarie 11

inghet la dragoste


nu am primit niciodata ciocolata in forma de inimioara... nu am sarbatorit nicicand ziua iubirii de Valentine's Day... nu mi-e dor de dragoste. ultima data mi-a muscat inima, mi-a taiat cheful de a iubi si a citi despre iubire. urechile mele nu percep mesaje despre amor. creierul nu-mi traduce textele si gesturile ce au legatura cu iubirea.

de fapt, da, nu mai cred in iubire. stiu ca iubirea e in mine. oare? in lucrurile pe care le fac. oare? da... sunt sigura de asta. daca nu sunt, incerc sa ma conving. dragostea mea este impotmolita undeva... departe. e inghetata, precum in fotografia de la aceasta postare.

se spune ca femeile sunt de pe Venus, iar barbatii de pe Marte. cred ca imi doresc sa cunosc un barbat de pe Jupiter sau Saturn. :) cred ca nu mai sunt compatibile planetele intre ele... sau coordonatele mele au suferit modificari. :)

candva, credeam ca l-am prins pe Dumnezeu de picioare cand gasisem barbatul care imi recita poezii... mergeam la teatru... film... opera. cred ca D-zeu a transpirat... mainile mi-au alunecat.... dedesubt nu a fost plasa... si am cazut. si m-am lovit cumplit. si am rani ce sangereaza inca. si oare mi se vor vindeca? poate da, poate ba.

exista solutii... si daca nu exista, ce daca? nu se va sfarsii lumea si nici nu se va isca al III-lea razboi mondial ca nu sunt eu iubita asa cum vreau (asta neinsemnand ca nu-s iubita deloc).

sa va fie weekendul magic si plin de iubire si ganduri bune si povesti!

scriere

prietenul din Venezuela, mi-a trimis acest anunt... suna tentant. voi ce spuneti? mai ales ca au sectie si pentru copii, cred ca voi trimite o poveste. :)

imi doresc ca povestile mele sa ajunga in cat mai multe iniim, case, tari, continente. prin intermediul blogului de povesti povestilelizei, se pare ca reusesc.

zambete, bucurii, magie, povesti si voie buna!

Carte lecturata

"Un viitor stralucit" de Catherine Cusset

O carte usoara... premiata cu Prix Goncourt des Lycéens în 2008.

Elena, tânara româncă, născută în Basarabia, întâlneşte, la un bal, un bărbat de care se îndrăgosteşte cu pasiune şi cu care se mărită, realizându-şi visul: acela de a părăsi România comunistă a lui Ceauşescu şi de a emigra în Statele Unite, aşa începe cartea lui Catherine Cusset, Un viitor strălucit.

Eroina principală devine americancă, iar de acum se va numi Helen. A rupt toate legăturile cu trecutul, dar viitorul nu este nici el perfect.

Se confruntă acum cu o realitate pe care nu o poate stăpâni: pe lânga boala şi depresia soţului, independenţa unui fiu pentru care ea a sacrificat totul şi care se căsătoreşte cu o franţuzoaică, în ciuda opoziţiei părinţilor.

Pe nora egoistă, arogantă, plină de un sentiment al propriei superiorităţi, Helen n-o iubeşte. De aceasta soacră, a cărei tăcere ascunde o ostilitate tot mai profundă, Marie se teme. Şi totuşi, între cele două femei pe care totul pare să le despartă, se iveşte şi prinde contur ceva ce seamănă cu iubirea.

*

De fiecare data cand citesc, imi place sa fac scenarii, sa ma regasesc sau sa invat din vietile personajelor. Acum, m-am regasit putin in Elena, prin simplitate, prin faptul ca am purtat haine unicat - fie tricotate, fie croite de mama sau la croitorie -prin dorinta de a invata, respectul fata de parinti, ajutorul dat in gospodarie.

Apoi, cand apare nora, Marie, frantuzoaica, ma regasesc in stilul ei de viata culturala: teatru, expozitii, meserie - profesor universitar (sper sa ajung acolo; daca nu, ma multumesc si cu profesor de liceu).

*

Autoarea:

CATHERINE CUSSET s-a născut la Paris, în anul 1963. Este licenţiată în literatură clasică. Între anii 1991-2002, a predat literatura franceză la Universitatea Yale, după care a renunţat la cariera universitară pentru a se dedica în întregime scrisului. Trăieşte de peste douăzeci de ani în Statele Unite; în prezent, locuieşte în Manhattan, împreună cu soţul ei american şi fiica, dar îşi petrece verile în Franţa.

A scris nouă romane, apărute la Editura Gallimard.