marți, februarie 1

Glossă creştină


Arhimandrit Ioanichie Bălan

Formă fixă de poezie în care fiecare strofă, începând de la cea de-a doua, comentează succesiv câte un vers din prima strofă, versul comentat repetându-se la sfârșitul strofei respective, iar ultima strofă reproducând în ordine inversă versurile primei strofe.


Viaţa-i drum necunoscut,

Un nor fără de urmă;

S-arată dulce la-nceput

Şi-amară cînd se curmă.

Tu însă pururea fii treaz

Şi lasă lenea, somnul.

Primeşte-aici orice necaz,

Căci mâine mergi la Domnul.

Viaţa este-un drum cotit

Ce urcă şi coboară;

Destui în ea s-au rătăcit,

Crezând că e uşoară.

Tu însă, frate, nu umbla

Pe drum fără povaţă;

Cu grijă aleargă, nu uita

Că ai o altă viaţă.

Viaţa este-un câmp întins,

Un loc desuferinţă,

În care omul moare-nvins

De n-avut credinţă.

Tu saltă-ţi ochii spre Iisus

Şi rabdă-n viaţă toate,

Căci numai singur Cel de sus

Să te-ntărească poate.

Viaţa este-un veşnic dor,

O sfântă nostalgie

Ce urcă sufletul în zbor

Spre cer, spre veşnicie.

Tu nu căta să ai mereu

În lume fericire;

La cer te cheamă Dumnezeu

Să-ţi deie mântuire.

Viaţa este ca un pom

Cu fructe-nşelătoare,

Dintr-însa gustă bietul om

Şi făr să ştie moare.

Deci nu întinde mâna ta

Să guşti din toate cele,

Că mai-nainte de-a gusta

Să ştii că toate-s rele.

Viaţa este-o cale grea,

O mare de păcate,

Prin care omul făr’ să vrea

Îi este dat să-noate.

Tu saltă-ţi ochii veşnic sus,

Spre zarea cea albastră;

Acolo-n cer, lângă Iisus,

Acolo-i casa noastră.

Viaţa este un fluviu lat,

Adânc şi plin de valuri;

Destui în ea s-au aruncat,

Dar n-au ieşi la maluri.

Aruncă-te în valuri deci

Şi cu nădejde-noată

Căci nici nu ştii când o să treci

Şi o să mori odata.

Căci viaţa-i drum necunoscut,

Un nour ce se curmă.

Tu plângi mai bine la-nceput,

Să nu suspini la urma!...

Puterea unei incurajari


Dante Gabriel Rossetti, artist şi poet faimos al secolului al XIX-lea, a fost abordat la un moment dat de un om mai în vârstă. Acesta avea la el câteva schiţe şi desene pe care l-a rugat pe Rosetti să le privească şi să îi spună dacă au vreo valoare, sau dacă măcar anunţau un potenţial talent.

Rosetti le-a privit cu atenţie şi şi-a dat seama imediat că erau fără valoare, fără nici un semn al vreunui talent artistic. Dar Rosetti era un om bun, şi i-a spus bătrânului, cât mai blând cu putinţă, că picturile aveau o valoare redusă. I-a părut rău, dar nu îl putea minţi pe acel om. Bătrânul a fost dezamăgit, dar a părut să se aştepte la concluziile lui Rosetti.

Şi-a cerut scuze că i-a răpit din timp şi l-a rugat să mai privească nişte desene, de această dată, ale unui tânăr student. Rosetti s-a uitat la al doilea set de desene şi imediat a fost entuziasmat de talentul pe care-l ascundeau. Acestea sunt bune, a exclamat. Tânărul are talent. Ar trebui ajutat şi încurajat în cariera sa artistică. Va avea un viitor strălucit dacă va munci din greu şi nu va renunţa.

Rosetti a observat cum bătrânul a fost profund mişcat de aceste cuvinte.

- Cine e tânărul artist? a întrebat. Fiul tău?
- Nu, a spus cu tristeţe bătrânul. Sunt eu, cel de-acum 40 de ani. Dacă aş fi auzit atunci cuvintele tale… Pentru că, vezi tu, am fost descurajat şi am renunţat prea devreme.

sursa aici.

Cred ca este esential pentru parinti.... :)


Povesti de Seara sau totul are un scop

saptamana trecuta trebuia sa ajung la o seara de povesti, la ceainaria Serendipity. ieri, dupa ce ma cam suparasem putin pe faptul ca un "prieten" imi facuse observatie ca trebuie sa merg la dermatolog - eu in naivitatea mea credeam ca un prieten te accepta si fara vedere, si schiop si stramb si gras si slab... etc. - am ajuns la intalnirea cu povesti. cam fara chef, cu inima indoita si obosita de starea mea din ultimele zile (desi fac lucruri interesante citesc, merg la film), ma asez cuminte pe canapea.

va spuneam ca anul acesta pentru mine este anul magiei. asa am vrut eu sa cred si se pare ca se intampla!
Serendipitate inseamna sa descoperi ceva intamplator, cautand (cercetand) altceva.

un tanar care era deja de-al casei, este doctorand. toti faceau glume pe seama lui: ca are capul mare, ca cei cu doctorate scriu mai mult, etc. etc. am strans din dinti, stiindu-ma in aceeasi situatie. ma amuza intr-un fel.

tema serii a fost - un alt soc pentru mine - NEINCREDERE - INCREDERE - CREDINTA.

cand apare increderea? increderea apare in primul an de viata. de fapt neincredere si incredere au aceeasi valoare (cand spui unui om: am incredere in tine, de fapt se traduce: "iti acord increderea, dar de fapt ma indoiesc de tine"). cand si cum pierdem increderea? cam exact ce mi s-a intamplat mie in ultimele luni, am pierdut increderea in oameni si situatii... si aveam nevoie sa inteleg.
multi ne pierdem increderea cand suntem mintiti. dar minciuna este de fapt un adevar, exprimat prin mesajele: "nu vreau sa te dezamagesc, sa te supar sau te jignesc"; "nu vreau sa iti spun asta despre mine"; "nu vreau sa iti pierzi increderea"; "mi-e teama sa iti spun".

am ascultat povestile oamenilor veniti la sezatoare...
unii, au pierdut tot - afaceri, prieteni, bani - si au inteles ca este pentru evolutia lor. am inteles ca tot ce se intampla are un scop inalt, si nu trebuie sa pierdem energie, timp, cramponandu-ne de situatie, judecand... ci se ne rugam si sa mergem inainte.
la final, am inteles al doilea motiv pentru care ajunsesem acolo.
trebuia sa povestim o situatie depasita de noi. tanarul doctorand in economie, povesteste ca era epuizat de acest doctorat chinuitor, si voia sa renunte, dar a gasit puterea sa-l continue. si inca un punct comun (desi nu mai cred atat de mult in astre): era Taur, deci puternic, ambitios, capos.
atunci, in mine, s-a declansat acel click, pe care nimeni (colegi de facultate, prieteni, rude) nu reusise sa-l activeze. mi-am spus: "aceste cuvinte clar sunt pentru mine. POT sa-mi finalizez teza, o voi sustine, se va termina cu bine."

concluzia: intalnirea a fost exact pe doua subiecte ce ma chinuiau de cateva luni. m-am simtit "vizata". am primit raspunsuri si am gasit puterea de a continua.
pe drumul de intoarcere, am constientizat ca am fost influentata in ultimele zile, asa ca, am decis sa-mi traiesc viata dupa propriile reguli.