duminică, noiembrie 1

Viata… prin ochi frumosi

Viata este dura, de multe ori nedreapta, dar… atat de frumoasa! Merita sa o traiesti frumos! Sa te bucuri de fiecare raza de soare, de fiecare petala viu colorata, de fiecare pietricica pe care o dai cu piciorul, de fiecare nor cu o forma mai mult sau mai putin interesanta, de fiecare zambet ce-ti e adresat, de fiecare adiere de vant!
Oricat ai fi de trist, gandeste-te ca orice ti se intampla are un rost!
Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca sunt sanatoasa. Mi-a daruit niste ochi minunati! Mi-au placut intotdeauna, iar anul acesta, mai mult ca niciodata, mi s-a tot spus de catre cei din jur acest lucru! Sunt frumosi, sinceri, “vorbitori”… expresivi!
Oamenii imi cauta privirea! Simt asta ori de cate ori se uita cineva insistent la mine si parca sunt patrunsa de privirea respectiva, obligata parca sa ridic ochii!
E ceva ciudat! Desi sunt mandra de ochii mei, ma uit adesea in jos! Parca imi e teama sa nu-mi fure cineva “frumusetea” ochilor, lumina, veselia lor!
Ochii mei sunt magici! Pot adresa intrebari, pot opri o conversatie… ha ha ha! Asta imi aminteste de clipele in care-mi fac elevii sa se opreasca din vorbit cand o iau “pe alaturi” de subiect! Se opresc si intreaba : “E bine?”
De curand, un prieten, imi spunea sa-mi folosesc ochii pentru a cuceri inima unui barbat! Chiar m-a mustrat ca nu ma uit in ochii barbatilor, insistent sau oricum suficient pentru a le “fura” inima!
Intr-o zi, ma gandeam cum sa ma machiez pentru a-mi evidentia ochii si am cerut sfatul unei prietene. Ea mi-a raspuns: ”Ai ochi minunati si crede-ma: E suficient rimelul! “
Voua ce va place la voi?

Ajutor pentru Răzvan

http://www.razvan-zainescu.eu/povestea-lui-razvan/
Să ne bucurăm că suntem sănătoşi şi să dăm o mână de ajutor dacă putem.
Viaţa este atât de dură şi nedreaptă.
Poate puteţi ajuta!
Mulţumesc!

“Satelitul” Doamne

(fragment dintr-o conferinta a parintelui Rafail Noica, fiul filosofului Constantin Noica)
- Ati spus odata: toate lucrurile se leaga si se dezleaga in Duh, explicati-ne, va rog?
- Da, am spus si in felul asta. Tot ce face omul incepe in nevazut, adica in taina inimii lui. Cand ti-ai pus in inima ceva, Dumnezeu a vazut si daca te-ai hotarat pentru acest ceva, este foarte probabil ca acel lucru o sa inceapa sa se infaptuiasca candva in viata ta.
Uitati, va dau o pilda: Un monah grec mi-a spus intr-o zi; ma certasem cu-n alt monah, dintr-o alta manastire si m-am cait dupa aceea si am vrut sa-mi cer iertare, dar acela nu mai vroia sa stie de mine, asa era de ranit si mi-am zis ce sa fac, maine poimaine trebuie sa plec, eu vreau sa ma apropii de Sfanta Impartasanie, ce sa fac, am ranit pe fratele meu, cum o sa mai pot sa ma apropii de Impartasanie, cum sa mai continui viata pocaintei mele ca nu ma mai primeste: eu vreau sa-i cer iertare si el nu vrea sa auda de nimic. Si zice: Mi-am amintit de un cuvant din Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Imi pare rau ca in traducerea noastra nu reiese intocmai cum suna in greaca. La pomeniri, dupa sfintirea Tainelor cand spune: “ pomenste Doamne pe cei care ai invrednicit sa imparatesca pe pamant” spune asa: “glasuieste in inimile lor cele bune pentru Biserica Ta, pentru poporul tau”. Monahul si-a adus aminte de acest “glasuieste” si a zis: Doamne! Glasuieste in inima lui pentru pocainta mea, spune-i ca ma caiesc pentru ce am facut, ca-i cer iertare si ca si eu il iert.
Si mi-a spus: data urmatoare cand l-am vazut parca nu fusese niciodata nor pe cer, totul disparuse si impacarea lor era deja facuta.
Cand am auzit cuvantul asta, am sfatuit multe persoane in acesta directie si aproape de fiecare data s-au intamplat minuni dintr-astea.
O monahie care era noua intr-o manastire si spunea “Parinte! Mi-e frica de toata lumea”, era foarte sensibila si ranita mai ales de o monahie care era un pic mai in varsta si mai autoritara. Zice: cand intru in bucatarie m-apuca goaza, nu stiu ce sa fac. I-am spus sa se roage; “Doamne spune in inima ei sa-mi spuna un cuvant bun, sau spunei ceva bun despre mine”.
Intr-o zi vine fugind catre mine: “Parinte! Parinte! Stiti ce s-a intamplat? A venit maica cutare si m-a apucat groaza si am zis repede in gand “Doamne, spune-i ca o iubesc!”si zice “nu stiu parinte, coincidenta sau nu, s-a uitat frumos la mine si mi-a zis ceva frumos”. Ultima oara cand am vazut-o, acum un an, era aceasi fatza luminoasa cum se luminase atunci, acum vre-o zece ani si era impacata cu toata lumea sic red ca au continuat aceste “coincidente”. Deci se leaga si dezleaga in Duh, in taina inimii si profit de intrebare sa spun si lucrul acesta: trebuie sa ne nevoim acum in ceva ce stramosii nostri cred ca faceau din fire pe vremea lor. Cred ca stramosii nostri, care erau cat de cat apropiati de Dumnezeu, in mod firesc pt fiecare lucru chemau pe Dumnezeu. Vezi un pacat in tine: Doamne! Uite ce-i in mine, nu ma lasa asa! Vezi pe cineva care te supara si nu te poti impaca cu el: Doamne! Spune ceva in inima mea pt aproapele meu! S.a.m.d.Chemati-L pe Dumnezeu. Zicem ca Iisus Mantuitorul este singurul Mijlocitor intre Dumnezeu si om. Indraznesc sa spun ca lui Dumnezeu ii place sa mijloceasca intre om si om. Chemati-L pe Dumnezeu mijlocitor intre tine si vrajmasul tau, intre tine si cei cu care te-ai certat si sa vezi: cum spuneam catre cineva acum catava vreme: Dumnezeu nu exista! Nu! Dar se preface bine! Fa si tu ca si cum ai crede si sa vezi cum si Dumnezeu se face ca si cum exista! Si provocam coincidente dintr-acelea mai sus amintite.In esenta profit ca sa zic: sa invatam fratilor sa chemam pe Dumnezeu in toate imprejurarile, sa-I cerem sfatul lui Dumnezeu, sa multumim lui Dumnezeu cand ne-a dat ce i-am cerut, sa-L intebam pe Dumnezeu cand avem nedumeriri. Intai “Doamne!”sa fie in inimile noastre si dupa aceea tot restul. Daca vrei sa-l vezi pe duhovnicul tau si este la 1km, trebuie sa mergi un km si ai ajuns la el, sau iei telefonul si faci un numar ca sa-l contactezi. Pentru Dumnezeu nimic din toate astea, doar cu un suspin “Doamne!” ai si contactat “satelitul" Doamne si sa vezi cum se preface acest Dumnezeu ca exista. Caci Dumnezeu lucreaza in cele cu neputinta, caci in cele cu putinta lucram si noi. Amin!
Mie mi-a plăcut... dorinţele devin realitate pentru că Cineva, le aude, le simte şi le vede... Totul depinde de intensitatea la care le dorim să se întâmple.

"Magicianul" de John Fowles


Am finalizat cartea "Magicianul" de John Fowles. Tot auzisem despre ea că e "magică", că merită citită şi mi-a şi fost pusă în braţe de cineva care o citise pe nerăsuflate.
Eu, am citit-o bătrâneşte, pe îndelete... dar spre ultimele pagini îţi ard degetele de nerăbdare să dai pagina. E captivantă.
Maurice Conchis - magicianul, doctor psihiatru care se joacă cu oamenii, testându-le fidelitatea, capacitatea de a iubi.
Are o echipă de doctori şi studenţi care joacă teatru alături oamenice devin cobai şi intră în piesă.
Nicholas Urfe renunţă la Alisson, femeia care îl iubeşte şi care îi este devotată, pentru o "actriţă" (medic psihiatru) Lily.
În finalul cărţii, Alisson apare distantă şi rece, îmbrăcată frumos ca o mică burgheză - i se înscenase sinuciderea - iar profesorul de engleză îşi dă seama că ea este femeia pe care o iubeşte, trupeşte şi sufleteşte.
"Nu poţi să urăşti pe cineva deja înfrânt. Care, fără tine, nu va mai fi niciodată om întreg."
"E tăcută, nu va vorbi niciodată, nu va ierta, nu va întinde niciodată mâna, va rămâne de-a pururi în acest îngheţat. Totul este suspendat în aşteptare: copacii de toamnă, cerul de toamnă, trecătorii anonimi."
"Mâine să iubească cel care n-a iubit niciodată şi cel care a iubit azi să iubească mâine."
Viaţa este supusă hazardului. Oamenii din viaţa noastră sunt actori. Viaţa este o mare scenă, cu decoruri schimbătoare de la o zi la alta sau din contră, aceleaşi.
O carte interesantă.... care te face să îţi pui întrebări şi să alegi.
"Bogăţia e un monstru. Îţi trebuie o lună ca să înveţi s-o controlezi din punct de vedere financiar, dar e nevoie de ani întregi ca să înveţi s-o controlezi din punct de vedere psihologic."
"-Tare mi-ar plăcea să fiu cu adevărat frumoasă.
-Frumuseţea este ceva de adaos. Ca ambalajul în jurul cadoului. Nu e cadoul în sine." (Mulţi alergăm după frumuseţe, după exterior... inclusiv eu).
"Asa cum "cred în Dumnezeu" este în general sinonim cu "cred că nu trebuie să gândesc", tot astfel, prea adesea, "te iubesc" este un eufemism pentru "vreau să fii proprietatea mea".
"Dragostea nu este asemănarea dintre două persoane, ci misterul dintre ele."
"Nu vreau să te fac să suferi şi, cu cât te doresc mai mult, cu atât o să te fac să suferi. Şi nici nu vreau să mă faci să sufăr şi, cu cât mă vei dori mai puţin, cu atât o să sufăr."
"Plăcerea fizică nu este decât o plăcere; poate ceva mai mare decât celelalte, dar, oricum, o plăcere ca oricare alta. Nu reprezintă decât un aspect - şi nu cel mai important - al relaţiei pe care o numim iubire. Lucrul esenţial este adevărul, încrederea care se stabileşte între doi oameni, două suflete, două spirite... cum vrei să-i spui. Că adevărata infidelitate este cea care ascunde infidelitatea fizică. Pentru că lucrul care nu trebuie să existe niciodată între doi oameni, care şi-au oferit unul altuia dragostea, este minciuna."
"Dragostea rezultă mai ales din aptitudinea de a iubi, existentă în noi înşine şi nu neapărat din faptul că partenerul are reale calităţi pentru a fi iubit."
"În viaţa fiecăruia are loc un moment de maximă intensitate. Atunci trebuie să ştii să te accepţi. Este momentul în care eşti ceea ce eşti şi totodată ceea ce vei fi."
"Învaţă să fii crud, învaţă să fii neîndurător, învaţă să supravieţuieşti! Nu ne alegem piesa şi nici rolul. Întotdeauna va fi Othello. Iar a fi înseamnă întotdeauna a fi Iago."

.... Am găsit multe trimiteri spre literatură, mitologie, pictură (Goya - Maya Desnuda). Este o carte complexă, care m-a îmbogăţit încă puţin. Am citit cu pixul în mână şi caiet de notiţe. Descrierea minunată a Greciei, a mării Egee, povestea primirii numelui de Egee.
... Am înţeles că şi alegerea meseriei e foarte importantă, trebuie să ai chemare , să simţi că eşti făcut pentru scopul respectiv.