miercuri, august 28

" 4 uşi şi alte povestiri" - de A.G. Billig

Aseară îmi continuam lectura. După o zi cu aventuri şi multe drumuri, aveam nevoie de povestiri fermecate. Mai aveam cîteva povestiri din cartea "4 uşi şi alte povestiri".
"Surorile"... este o povestire despre o frumoasă prietenie... despre personalităţi diferite, care se completează.... despre trădare... despre faptul că plătim pentru ceea ce facem. M-a frapat descrierea detaliată a vestimentaţiei celor două femei, cu nume exotice.
"Patru uşi".... este o povestire în care mă regăsesc, dar o întrezăresc şi pe autoare. O minunată călătorie în timp... dar mai mult pe parte culturală, a obiceiurilor impuse de vremuri.... a faptului că femeilor le era interzisă exprimarea, depăşirea condiţiei de "femeie". Este o poveste captivantă, despre o femeie puternică, avînd o personalitate multilaterală...
"Cureaua de piele".... m-a acaparat totul.... mai ales că e vorba despre educaţie, despre şcoală şi un director de şcoală (mă gîndesc serios ce să fac cu viaţa mea).
"Sania fermecată" .... este o povestire miunată, potrivită pentru o zi de iarnă, cu un ceai sau vin fiert. Este romantică, fermecată, cu oameni magici. O povestire care te face să visezi şi să îţi doreşti un nou început. Aici am regăsit puţin stilul lui Gabriel Garcia Marquez... magie... fantezie... etc.
"Regăsirea"... o povestire atît de actuală, încît m-a aduc cu picioarele pe pămînt. O femeie care învaţă să se aprecieze...
"Spaniolul".... o povestire despre pasiunea dansului...
"Un bărbat de modă veche" ... este o povestire cu lacrimi... despre o iubire adevărată, despre un bărbat adevărat, născut pentru a respecta femeia. M-a purtat cu gîndul la "Dan" de A. Vlahuţă, dar puţin şi la "Lorelei" de Ionel Teodoreanu.
"Andy Warhol"...o povestire despre o persoană legendară... grafician, pictor, cineast.
"Pianista".... o povestire despre pasiune... despre pasiunea de a te dedica trup şi suflet artei, bucuriei de a cînta.... de a trăi penru a atinge clapele...
"Bucurie"... mai multe povestire într-una... redată de un taximetrist, care şi-a împlinit visul de a parctica această meserie în Londra. A învăţat intens pentru asta...
 
Cartea o consider un manual de viaţă. Fiecare dintre noi, bărbat sau femeie, îşi găseşte povestea în paginile acestei cărţi.
Citiţi-o! Degrabă... fără a sta pe gînduri.
Dăruiţi-o! Cel care o va primi vă va mulţumi clipă de clipă.