vineri, octombrie 31

Superstitii de Halloween


Traditia sarbatorii de Halloween a pornit de la popoarele celtice de odinioara, fiind cunoscuta si ca un festival al umbrelor, ce este celebrat pe 1 noiembrie. Halloween-ul a devenit una dintre cele mai importante sarbatori populare din America de Nord si Canada, fiind imprumutat in ultimul secol de catre toate tarile din lume, inclusiv de Nigeria, China si chiar… Guatemala . De ce sa nu sarbatorim sau cel putin sa cunoastem si noi mai bine aceasta festivitate cu un farmec aparte, in special pentru cei pasionati de mistere, costumatii , obiceiuri neobisnuite si povesti ce-ti fac pielea gaina?Una dintre povestile cele mai populare de Halloween este aceea a lui Jack-o’-lantern, faimosul dovleac cu o lumanarica in interior. Se spune ca Jack era un irlandez cu sufletul foarte rau, ce a pacalit diavolul care il urmarea urcandu-se intr-un copac. Duhurile rele s-au luat dupa el, dar barbatul a crestat semnul crucii pe una dintre ramurile copacului, diavolul ramanand captiv in acel copac pana cand i-a promis ca nu ii va lua niciodata sufletul, dupa care Jack l-a eliberat. In clipa mortii sale, nu a fost primit in Rai din cauza rautatii lui, dar nici diavolul nu l-a primit in iad, aducandu-si aminte de promisiunea facuta. Inainte de a pleca de la portile iadului, Jack i-a spus diavolului ca nu are nicio lumina si nu vede drumul, iar stapanul infernului i-a dat un taciune aprins in focurile iadului, pe care Jack l-a pus intr-o gulie crestata pe care o purta intotdeauna cu el; sufletul lui a inceput sa rataceasca de atunci pe Pamant, in cautarea unui loc de odihna. Legenda lui Jack a fost transformata in traditionalul dovleac de Halloween, cel mai cunoscut simbol al acestei sarbatori. Pe langa povesti de acest gen, care se spun de Halloween, mai exista si o multime de superstitii si obiceiuri ce se practica in noaptea misterioasa de 1 noiembrie. Kudika iti prezinta in urmatoarele randuri cateva traditii bizare de Halloween, adunate din toata lumea:In Spania de exemplu, ziua de 1 noiembrie a devenit sarbatoare publica, fiind asociata si cu sarbatoarea catolica a tuturor sfintilor. In acea zi, spaniolii mananca o paine speciala, cu seminte de anason si glazura de portocale, numita Oasele Sfintilor, dar cunoscuta si ca “Pan de Muerto” sau Painea Mortii, avand de obicei forma unui craniu uman.

In Polonia, oamenii lasa usile si ferestrele deschise, pentru a primi cu ospitalitate sufletele ratacite sau spiritele. Acesta este un obicei destul de ciudat, intrucat in restul Europei, inclusiv in Romania , exista nenumarate superstitii ce ar trebui sa ne protejeze de astfel de vizitatori… nepoftiti. China are o alta traditie, tot legata de lumea spiritelor: festivalul este cunoscut sub numele de Teng Chieh si consta in plasarea unor farfurii cu mancare si a unor pahare cu bautura in fata fotografiilor cu rude trecute in nefiinta. De asemenea, chinezii obisnuiesc sa aprinda lumanari si focuri de tabara pentru a lumina calea spiritelor inapoi, catre Pamant.Locuitorii din Germania au o superstitie un pic mai ciudata: ei isi ascund toate cutitele, pentru a nu rani spiritele care se intorc printre ei in ziua de Halloween.In Australia , sarbatoarea de Halloween este cunoscuta si sub numele de “Danger Night” sau Noaptea Pericolelor. In aceasta noapte, de 31 octombrie spre 1 noiembrie, copiii se costumeaza si umbla pe strazi, facand tot felul de nazbatii sau batand la usile vecinilor pentru a le cere bomboane sau alte dulciuri, deci traditiile de Halloween din Australia sunt foarte asemanatoare cu cele din America de Nord, chiar daca nu si la fel de numeroase.

Daca organizezi cumva o petrecere de Halloween, atunci poti prepara o bautura americana traditionala pentru aceasta sarbatoare, cunoscuta sub numele de Bautura Vrajitoarelor. Ei adauga in bolul in care pun acest punch si unele decoratiuni in spiritul Halloween-ului, pe care le poti gasi in magazinele de cadouri traznite, precum o dantura de vampir, o mana din plastic sau diverse alte lucruri bizare. Iata care este reteta pentru cateva portii delicioase de Bautura Vrajitoarelor:2 cani suc de mere1 cana si jumatate de inghetata de vanilie2 linguri mierejumatate de lingurita de scortisoara si 2-3 batoane de scortisoaraun sfert de lingurita de nucsoaraAmesteca bine toate ingredientele, decorand la sfarsit cu batoane de scortisoara si, eventual, cu cateva obiecte specifice de Halloween. Buhuhu! Ai grija, se spune ca in noaptea asta spiritele umbla libere pe Pamant… Happy Halloween!