duminică, aprilie 18

Rendez- vous cultural cu arta

Scriu asa pe fuga... voi reveni pe seara.
Am fost la Rendez-vous-ul cultural cu titlul - "Primitivii" picturii romanesti moderne". A fost extrem de interesant. Nu vizitasem niciodata galeriile de arta. (MULTUMESC DIANA PENTRU RASFATUL EXCESIV OFERIT. MA SIMT DE-A DREPTUL DATOARE VANDUTA, CE MERITA A FI DECAPITATA. SA ITI FIE BINE, SA FII RASPLATITA PENTRU TOT CE DARUIESTI! MEREU VEZI IN MINE MAI MULT DECAT EXISTA!)
Am aflat ca, pe 15 mai este Noaptea Muzeelor. Eu nu sunt fan sa vizitez ceva in aglomeratie si calcandu-ma pe picioare sau fiind impinsa de la spate....
Duminica frumoasa si binecuvantata!
...
am revenit, si vreau sa scriu cateva date prezentate la intalnirea culturala de ieri.
La sfarsitul sec. XVII, la curtile boierilor din Munteanu si Moldova predomina interesul pentru artele decorative - argintarie, ceramica, portelan, sticla, broderie etc.
Portretele votive - al fresco erau executate de mesteri renumiti, plecand de la observarea chipului ctitorilor sau de la descrieri.
De la inceputul sec. al XIX-lea apare tehnica noua de sevalet di obiceiul modelului de a poza ore in sir, nemiscat.
Portretul - este genul preferat de protipendada, reprezentantii sai erau redati in toata slendoarea lor. Moda occidentala a tablourilor agatate pe pereti in camere este introdusa in tarile romane de ofiterii austrieci si rusi (veniti cu trupele de ocupatie in 1787-1791, 1806-1812, 1828-1834).
Vechiul "zugrav" de biserici este inlocuit treptat de "artist", noua specialziare fiind aceea de "zugravi de portreturi in oloi", "zugravi de miniatura si vapseli cu lustru".
Pictorii autohton cunoscuti in epoca sunt Ion Balomir si Nicolae Polcovnicul, printre artistii straini se numara: Giovanni Schiavoni, Niccolo Livaditti, Anton Chladek, Carol Wahlstein etc.