sâmbătă, ianuarie 12

Orele - de Michael Cunningham

Un roman despre care auzisem multe lucruri frumoase. A fost ecranizat. Depresii... boli, viata si moarte, pasiuni (lectura si scrisul), familii... homosexuali... VIATA intr-un cuvant.

Primim ore de care e necesar sa ne bucuram, sa facem lucruri utile.

Cunningham, Michael

Michael Cunningham s-a nascut in 1952 in orasul Cincinnati, statul Ohio. Copilaria si adolescenta si le petrece in Pasadena, California. Studiaza literatura si pictura la Stanford University, dupa care se inscrie la cursurile de creative writing de la Iowa. Publica mai multe povestiri in reviste literare de prestigiu precum „The Atlantic Monthly”, „Redbook”, „Esquire” sau „The Paris Review”. Primul sau roman, O casa la capatul lumii, (1990) este aclamat de critica literara. In 1995 publica un al doilea roman, Carne si singe, saga unei familii grecesti. Romanul Orele (The Hours, 1998) cunoaste un succes rasunator, fiind laureat, un an mai tirziu, cu Premiul Pulitzer si PEN/Faulkner Award. In 2002, ecranizarea romanului, cu Nicole Kidman, Meryl Streep si Julianne Moore in rolurile principale, este distinsa cu cele mai prestigioase premii din lumea filmului, inclusiv premiul Oscar. In 2005 Michael Cunningham publica romanul Zile exemplare, considerat deja unul dintre marile romane americane ale inceputului de mileniu. La Editura Polirom, in colectia „Biblioteca Polirom” au aparut: Orele (2003), O casa la capatul lumii (2005) si Zile exemplare (2006).


Traducere din limba engleza si note de Magda Teodorescu
 
Intr-o dimineata mohorita, in Londra anului 1923, Virginia Woolf se trezeste dintr-un vis care o va determina sa scrie Doamna Dalloway. In Greenwich Village-ul timpului nostru, Clarissa Vaughan pregateste o petrecere pentru ziua de nastere a fostului ei iubit, un poet bolnav de SIDA. Intr-un Los Angeles al anului 1949, Laura Brown pregateste ziua de nastere a sotului ei si nu se poate abtine sa citeasca din Woolf. Odata inceputa povestea lor, cele trei destine se intrepatrund, se reflecta ca intr-o oglinda, chiar si in cel mai marunt moment al vietii.
 
Romanul a stat la baza peliculei omonime, distinsa cu cele mai prestigioase premii din lumea filmului: doua Globuri de Aur (pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita – Nicole Kidman), Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin (pentru cea mai buna interpre­tare feminina: Nicole Kidman, Meryl Streep si Julianne Moore), doua premii BAFTA (pentru cea mai buna actrita in rol prin­cipal – Nicole Kidman – si pentru cea mai buna muzica) si premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol prin­cipal (Nicole Kidman).
 
 

Niciun comentariu: