sâmbătă, mai 5

Poveste in dar - de Alina R. (Multumesc enorm)

Hei
Am considerat ca trebuie sa-ti fac un cadou deosebit de ziua ta! Asadar m-am gandit sa-ti scriu eu o poveste. Exact asa cum faci tu pentru altii sa fac si eu pentru tine, din cauza faptului ca nu puteam sa vin la tine si sa te rog sa-mi scrii o poveste pentru o tipa Claudia care face si drege...Nu stiu cat de bine o sa-mi iasa...de aceea imi cer scuze anticipat daca am gresit ceva.

Povestea mea incepe asa cum incep majoritatea povestilor cu "a fost odata ca niciodata" (sau cu "once upon a time" cum zice englezul), ca daca nu ar fi nu s-ar povesti, pe vremea cand se potcoveau puricii cu nouazeci si noua de ocale de fier pe un picior si tot sareau pana in inaltul ceriului..., pe cand facea plopul pere si rachita micsunele...
Hmmm... hai sa fim seriosi... nu a fost chiar asa de demult. A fost acum vreo 30 si ceva de ani. Pentru unii poate parea mult...pentru mine ca suntem aproape de-o varsta...(de fapt eu sunt un pic mai mare), nu pare. 
Ma tot pierd in amanunte si uit sa spun ce a fost. A fost acea zi de primavara (de Mai, ca sa fiu cat mai exacta), in care a deschis ochii laaarg spre lume Claudia. Si bine a facut, ca altfel, eu si multi altii care o apreciem azi, nu mai apucam s-o cunoastem. Cum spuneam, in aceasta luna, cu cativa ani in urma, s-a nascut prietena mea Claudia-Lizica si este exact asa cum ti-ai putea-o inchipui. O fire vesela si zglobie ca o zi de mai si zambareata ca un boboc de floare care acum infloreste. A crescut frumos si armonios ca o trestie pe malul lacului, care a cunoscut si bataia vantului si razele mangaietoare ale soarelui si tristete si bucurii.
Cu siguranta nici in copilarie nu si-a pierdut vremea cu lucruri marunte, pentru ca asa cum o cunosc eu acum, nu a devenit peste noapte. Stie sa obtina tot ce-si pune in gand cu aceeasi naturalete cu care zambeste, dar si cu incapatanarea si puterea de munca specifice zodiei. Cu toate ca viata a tot incercat-o pe diferite cai, Claudia in continuare ia oamenii asa cum sunt fara sa-i judece, fara ranchiuna si ramane loiala prietenilor indiferent de perioadele prin care trec, ba chiar gaseste intotdeauna o modalitate de a le intelege gesturile, de a le scuza faptele. In afara de asta iubeste frumosul si este indragostita de arta sub toate formele, de la literatura la piese de teatru, de la muzica la balet, ea insasi este talentata in arta scrisului.
Mai mult decat orice pe lumea asta adora copiii. Pentru ei scrie povesti, dar si pentru oamenii mari. Este ea insasi un copil intr-un trup de femeie.
Nu ai cum sa nu o observi. Asa cum nu poti trece insensibil pe langa liliacul in floare, la fel nu poti trece pe langa ea fara sa nu o remarci. E ceva ce iti atrage privirea in zambetul ei. E acel ceva ce m-a incurajat si pe mine acum 6 luni sa-i scriu un mail in care sa-i multumesc pentru postarile de pe blog.
Desi nu speram la un raspuns, m-am ales cu o prietena care m-a reinvatat sa zambesc.

Prezentarea subiectului fiind facuta, pot merge mai departe cu firul naratiunii.
Eroina din povestea noastra se duce aproape in fiecare zi la scoala. Acesta este domeniul pe care si l-a ales pentru a fi aproape de copii. Le preda lectii de biologie dar si lectii de viata, iar acestia au indragit-o ca pe o sora mai mare. De altfel cand o vezi pe holurile liceului poti sa juri ca este o eleva de clasa a XII-a.
Cand nu are ore la scoala, merge la tot felul de activitati pentru a-si implini sufletul mereu dornic de cunoastere.
Doar seara tarziu, cand ajunge acasa, de cele mai multe ori istovita, Claudia incepe sa astearna pe hartie (de fapt pe o pagina alba dintr-un fisier txt) tot ce si-a imaginat peste zi, tot ceea ce a creat in minte. Da viata unor personaje de basm, care duc cu ele, fiecare, cate un strop din viata ei, din sperantele ei, din nemultumirile si rautatile cu care se confrunta si ea ca si noi toti de altfel. Asa au luat nastere elefantelul Tobias, baietelul Toma, soricelul Chit, iepurasul Ront, fratii Te rog si Multumesc si multi altii. In povesti Claudia evadeaza din viata de zi cu zi si reinventeaza o lume frumoasa, lumea copilariei si a inocentei. Acolo binele invinge intotdeauna raul, printelese sunt salvate cu siguranta de feti frumosi, iar soricelul nu este mancat de pisica daca a baut tot lapticul din farfurie.
Chiar inainte sa adoarma, cand degetele ei au terminat de alergat literele pe tastatura si cand deja pleoapele ii cad grele peste ochii senini Claudia se gandeste la ce si-ar dori pentru ea. Creioneaza frumos vise si sperante care mai devreme sau mai tarziu vor deveni realitate. Pe taramul de basm in care ea locuieste, ingerii au grija sa-i indeplineasca dorintele, de la cele mai mici pana la cele mai arzatoare.
Acum o sa va rog sa faceti liniste, Claudia a adormit si nu as vrea s-o trezim din somn cu galagia noastra. E pacat sa-i spulberam visurile atat de frumoase.

Vara si-a intrat deja in drepturi depline. Chiar daca este doar luna Mai cand inca ar trebui sa ne mai bucuram de primavara, de adieri de vant si de zambetul soarelui sugubat care inca nu ne arde cu razele lui, de copaci infloriti si de primii fluturi frumos colorati, este canicula in toata regula. Sunt peste 30 de grade ziua si totul se topeste de jur imprejur. Se topesc si cuvintele mele care par putine in comparatie cu cate ar trebui sa mai scriu. Privesc pe geam si mi se pare ca ninge. Prin puful salcamilor si in dogoarea asfaltului iti urez "La multi ani draga mea prietena!"

PS
5 mai in tara si peste hotare :P:
5 Mai se celebreaza "Cinco de Mayo" - Batalia de la Puebla in Mexic. Este de asemenea sarbatorita pe scara larga si in Statele Unite ale Americii.
5 Mai este "Ziua Copiilor" in Japonia si COreea.
5 Mai este "Ziua  Eliberarii" in Olanda, celebreaza sfarsitul ocupatiei germane.
5 Mai este "Ziua Europei" in Europa
Luna Mai a fost muza pentru mari scriitori si poeti romani, dar si pentru cantareti romani sau de pe alte meleaguri
Azi e zi intai de Mai - Mihai Eminescu
1 Mai - Vasile Alecsandri
Mai - Alexandru Macedonski
Vis de Mai - Alexandru Macedonski
Noapte de Mai - Alexandru Macedonski
Noapte de Mai - Stefan Octavian Iosif
Noapte de Mai - George Topirceanu
Preafrumoasa luna mai - Oana Sarbu
Luna Mai - Ian Raiburg
Five Days in May - Blue Rodeo
First of May - The Bee Gees

3 comentarii:

Unknown spunea...

salut Claudia, te invit la o leapsa. intra pe blogul meu si vezi ce ai de facut.
dupa ce ai raspuns la intrebari dami un coment cu linkul de la postare.
mult noroc:P
http://liubacika.blogspot.com/2012/05/despre-carti.html

DOAR NOI spunea...

@ Liuba:

Incerc sa gasesc timp.... azi merg la teatru... asa ca un cadou de ziua mea si a barbatului. :)

DOAR NOI spunea...

@ Alina R.:

Muuultuuumesc! :) :)