ZIUA POVEȘTILOR dorește să încline balanța în favoarea verbului A DĂRUI, într-o lume în care decembrie și-a pierdut magia și a ajuns o lună a cadourilor, o lume în care scara de valori e dominată de “dă-mi”, “vreau”, “ce primesc”…
CE ESTE ZIUA POVEȘTILOR?
Nu vrem să judecăm și să credem că noi suntem mai buni.Doar că noi credem în povești și știm că de acolo am aflat ce înseamnă un erou, ce este curajul, ce este bucuria și cum toate poveștile în care personajele s-au ajutat între ele s-au terminat cu bine.
Ce s-a întâmplat însă cu “fetița cu chibriturile”?Dar cu Pinocchio atunci când a fost neascultator și a plecat crezând că va primi mai mult?
- în decembrie copii și oameni mari așteaptă cele 2 zile în care vor primi cadouri.De Moș Nicolae - când în ghete ajung dulciuri și jucării și de Moș Crăciun, cel care lasă sub brad tot ce a fost scris pe lista de dorințe.Și mai mult…de multe ori Moș Crăciun vine de 2-3 ori pentru că ne grăbim și-l tot aducem chiar de la început de decembrie.
- Vrem doar să ne gândim impreună ce înseamnă A DĂRUI și ce însemnătate are această acțiune.
A DĂRUI nu este doar despre partea materială a vieții.Este și exemplul POVESTAȘILOR care iși dau din timpul lor o ora sau mai mult pentru a citi. Voi, POVESTAȘII, dăruiți povestea, dăruiți gândul bun, dăruiți zâmbetul.Asta trebuie să spunem : că a darui este la îndemâna fiecăruia – mic și mare.
- Vrem apoi să stăm împreună și să povestim despre ce înseamnă :
Ține poveștile copilăriei departe de greu!
Greul inseamnă boală, lipsurile materiale, lipsa dragostei părinților, lipsa părinților chiar și multe altele care nouă nu ni se par importante.Să ne gândim la ele și dacă ne stă în putere să schimbăm ceva să o facem.
- Știm un copil cu o problemă?Să facem tot ce putem să-i oferim cât de puțin chiar dacă suntem copii sau adolescenți sau oameni maturi.
- Fiecare zi este una potrivită gestului nobil.Dar ar fi minunat să reușim ca prin poveste să ne unim energiile și să facem din 15 decembrie ZIUA POVEȘTILOR – ziua în care tinem poveștile copilăriei departe de greu, ziua în care nu așteptăm să primim ci vrem să dăruim.
“Pe lung” J acesta este mesajul pe care trebuie să-l ducem impreună cu povestea.
“Pe scurt” J :
- 15 decembrie – Ziua Poveștilor
- Moș Poveste impreună cu mulți POVESTAȘI duc mai departe povestea
- Noi toți ținem povestile copilăriei de greu
- Noi toți in fiecare 15 decembrie vom dărui ceva.Și asta ne și invață că A DĂRUI este mai mare decât a aștepta ca alții să-ți aducă ție.
UNDE CITIM?
Moș Poveste a ales locuri în care pe 15 decembrie fiecare POVESTAȘ va citi o poveste și va duce mai departe mesajul său.
POVESTAȘII au două posibilități care îi ajută și pe cei cu program incărcat să se poată implica. ATENȚIE! Nu ne adresăm doar copiilor ci și celor mari.
1.POVESTAȘII care vor să meargă într-un loc pe care-l știu, cu oameni pe care-I cunosc.
Asta poate fi :
-colectivul în care cunoști un copil – la școală sau grădiniță;
- colegii de birou sau un alt birou ;
- vecini care au uitat și de povești și de spiritul Sărbătorilor;
Cei care iși aleg singuri locul unde vor citi trebuie să ne informeze unde și la ce oră vor merge, dacă există condiții speciale, dacă au ei o poveste de citit și care e aceea, ce public vor avea – dpdv profil.
După eveniment sunteți rugați să postați pe contul de facebook al lui Moș Poveste fotografii, păreri personale, părerea celor cărora li s-a citit.
2.POVESTAȘII care nu au un loc la care se gândesc să meargă.Pentru aceștia Moș Poveste a facilitat prezența în sala de clasă sau în grădiniță sau intr-o cladire de birouri.
Scrie la mospoveste@gmail.com dacă nu reușești singur să identifici acest loc, spune-ne din ce oraș ești și dacă preferi o zonă anume, ora la care ai putea să mergi să citești.Îți putem da noi povestea sau o poti alege tu doar ca trebuie să ne comunici ce vei citi.
După eveniment te rugam să postezi pe contul de facebook al lui Moș Poveste fotografii, păreri personale, părerea celor cărora li s-a citit.
***Dacă există cadouri pe care audiența vrea să le dea pentru cei aflați acum în momente nu tocmai fericite le poți lua, apoi scrie la mospoveste@gmail.com și vom comunica ulterior ce vom face cu ele.
Anul acesta sprijinim copiii bolnavi de cancer de la Marie Curie, copiii de la Caritas, cei de la Casa Agar – Centru Maternal.Și nu numai.Dar le puteți da exemple sau îi puteți îndruma și pe ei către mospoveste@gmail.com
***Nu acceptați bani cash!Nu o faceți în numele lui Moș Poveste ci este un gest pe care vi-l asumați personal.
Pe scurt :
Indiferent în ce categorie 1 sau 2 te încadrezi va trebui să comunici :
- locația – ai unde merge sau te îndrumă Moș Poveste?
- Dacă locul este ales de tine, ce profil au cei cărora te vei adresa?Copii sau adulți?
- Care este timpul pe care-l poți dedica acestei activități?Și în ce interval orar.
- Ce poveste vrei să citești? Ai cartea sau îți trimitem noi fără a garanta că vei primi chiar povestea pe care o vrei.
Așteptăm întrebări pe mospoveste@gmail.com :
- decizia pe care a-i luat-o – vrei sa mergi mai departe ca și POVESTAȘ?
- răspunsurile la întrebările de mai sus
Ce mai poți face pe facebook
- postează gânduri și amintiri despre povești – pe wall-ul contului Moș Poveste;
- dă share și popularizează contul;
- adoptă pentru o zi – 15 decembrie – fotografia pe care o are Moș Poveste la profil;
- upload foto de la lecturi și de la alte activități
Îți spun noapte bună!
Pentru orice întrebare și nelămurire il găsești pe Moș Poveste la adresa stiută.
De asemenea dacă ai sugestii nu ezita să ni le impărtășești!
Pe mâine și în așteptarea unei zile minunate! 15 decembrie - ZIUA POVEȘTILOR sau despre întâlnirea fantastică cu Moș Poveste- este o zi a dăruirii!
7 comentarii:
frumos...
@ Karina:
da...e foarte frumos... nu sta pe ganduri.... indrazneste. :) :)
tare dragut; eu am inceput sa transcriu povesti pe blog inca de acum o saptamana si asa vioi face pana miercurea viitoare; am 11 povesti pentru copiii mari; vor fi postatae aici
http://adriana-dardindar.blogspot.com/search/label/Povesti%20pentru%20copiii%20mari
@ adriana:
ideea nu este asta...de a scrie povesti..ci de a le povesti... a le citi unor oameni... a merge in diverse locatii si a povesti oamenilor.... a le reamintit d ecopilarie... :)
Imbratisari!
Claudia, am prins ideea din prima, doar te anuntam ca te astept la povesti; Pupici.
Eu, apropape zilnic le citesc alor mei cate ceva, chiar si povesti. E foarte placut.
Pe unde ai citit azi povesti?
Pupici si imbratisari
Draga Claudia,
Un eveniment ca acesta are puterea sa devina o cutuma nu doar a sarbatorilor de iarna, ci poate a intregului an, dar e minunat sa se petreaca chiar si asa - o singura zi dintr-un an! Felicitari initiatorilor!
Maria Matei:
Da, intr-adevar initiatorii au avut o idee nemaipomenita. :)
Trimiteți un comentariu