joi, iunie 30

Lectura la vârste fragede

Vorbeam cu o prietenă care lucrează la o editură pentru copii. Era tristă şi demoralizată, căci are mult material nou şi frumos pentru a fi publicat, dar criza şi faptul că nu se mai cumpără cărţi pentru copii, o ţin pe loc.

Păcat, deoarece în copilărie începe totul: pasiunea pentru sport, muzică, pictură, lectură, etc... acum se dezvoltă talentul pentru mai târziu.

Eu, nu sunt încă mămică, dar cumpăr cărţi pentru puştiul de 5 ani a cărui bonă este mama. Cred că toate cărţile pe care le are - sau majoritatea - sunt de la mine. Aţi putea spune că părinţii nu au bani. Toţi ne ducem cu gândul rapid, într-acolo. Dar nu este deloc aşa. Tatăl său îi cumpără ceas de Ben Ten de 80 lei... o prostie de ceas, care nu face minuni. "Nu daţi banii pe prostii, ci luaţi cărţi pentru copii", ar suna o replică haioasă pe plaja din Constanţa.

Însă, poveştile, imaginile îi dezvoltă imaginaţia, creativitatea...

Am gândit un slogan: "Lăsaţi copiii să vină în librării, să răsfoiască şi să fie pasionaţi de cărţi, pentru a creşte curajoşi, veseli, isteţi".

Accidental am descoperit site-ul www.meki.ro.

Meki.ro este un proiect al Asociaţiei Media Kinder (organizaţie non-profit) al cărei scop este să realizeze desene animate educative.

Media Kinder oferă o soluţie unică pentru încurajarea lecturii şi a performanţelor la învăţătură a copiilor. Această soluţie este un abonament la o revistă educativă de benzi desenate. Banda desenată este exact pasul intermediar între silabisire şi plăcerea lecturii. Imaginile sunt însoţite de câteva cuvinte. Atracţia este maximă iar efortul lecturii este minim. Toţi părinţii care doresc să-şi vadă copiii citind ar trebui să aibă aşa ceva.

Cu doar 1 euro/lună, orice copil poate avea acces integral la conţinului site-ului www.meki.ro. Mai precis, asta înseamnă echivalentul interactiv a peste 120 de pagini de revistă tipărită.

2 comentarii:

darry.anna spunea...

Si pe mine ma intristeaza acelasi lucru: lipsa de interes pentru cărţi şi lectură a copiilor şi adolescenţilor de astăzi.
Tot ce a avut importanţă pentru noi acum nu mai mare valoare şi mă gândesc că aceşti copii vor găsi un alt mod de dezvoltare, încerc să mă încurajez în privinţa asta:)

DOAR NOI spunea...

@ darry.anna:

In ultima vreme, prin intermediul povestilor mele, am luat contact cu multe mamici.

Vreau sa iti spun cu mare bucurie si incantare ca, noua generatie de princhindei sunt fascinati de lectura.

Asa ca, lucrurile se vor indrepta... iar eu scriu cu drag si spor pentru pici. :)

Imbratisari magice!