luni, februarie 14

Articol scris de Sergiu Tamas - Asociatia Empower

Cum sa fii fericit cand esti singur

Cu siguranta ai mai auzit asta de la cei care s-au despartit sau au divortat de suficiente ori incat sa crezi ca e o stupizenie. Ei bine, poate ca nu e.

Cand esti singur ai suficient timp sa explorezi ce anume te face fericit, ce te face in ultima instanta mai puternic, si o persoana in preajma careia e bine sa te afli.
— Sasha Cagan

Pasul 1: Redu la tacere micile voci.


Hai s-o recunoastem, societatea ne reaminteste in mod constant ca trebuie sa ai o pereche pentru a fi fericit, pentru a fi un adult implinit. Treci pe langa orice stand de ziare si vei vedea ca nu mai putin de trei din cinci titluri din revistele pentru femei sau barbati promoveaza sexul si relatiile. Pot sa te faca sa crezi ca toata lumea e intr-o relatie de dragoste patimasa, mai putin tu.

Ei bine, ce poti sa faci ca sa rupi vraja? Uita-te putin la prietenii cu care iesi in mod constant: sunt si singuratici printre ei? A fi mereu inconjurat de cupluri poate sa-ti faca viata dificila. Iar cand mama sau tatal tau de intreaba a miiiiia oara de ce nu te-ai cuplat, fii ferm. Spune-le: “Apreciez mult ca vrei sa ma vezi fericit. Dar faptul ca te concentrezi mereu pe de ce nu sunt intr-o relatie nu ma face mai fericit.” Si basta!

Pasul 2: Sapa prin trecutul tau.
Pentru a fi cu adevarat fericit cand esti singur trebuie sa te redefinesti ca singur prin propria alegere cel putin pentru moment – o persoana care nu se leaga de gat cu oricine.

Pana acum cu siguranta ai avut cateva experiente din care poti invata. Foloseste-te de ce ai invatat pentru a redescoperi motivele pentru care e mai bine sa fii singur decat intr-o relatie. Daca nu-ti vin idei, roaga un prieten sa-ti reaminteasca de vreo iubita/vreun iubit care ti-a facut viata grea la un moment dat in viata.

Pasul 3: Lucreaza la propria ta relatie… cu tine.


A fi singur este o oportunitate grozava pentru a creste ca persoana. Cu cat afli mai multe despre tine, cu atat afli mai multe despre persoana cu care vrei sa-ti petreci timpul.

Poti incepe un jurnal, te va ajuta sa sapi mai adanc in sentimentele tale. Incepe cu un subiect mare – presiunea din partea parintilor pentru a ma casatori. Iti vei intelege mai bine motivatiile. De asemenea poti sa scrii lucrurile pozitive care vrei sa ti se intample: obiectivele tale, proiecte creative, excursii, cariera. Vrei un punct de pornire? Scrie cinci lucruri care te fac fericit in fiecare zi.

Pasul 4: Sarbatoreste-ti singuratatea.


Acum, dupa ce ultimele episoade din Sex and the City s-au terminat demult, pare ca a ramas un gol ce trebuie umplut: unul care facea singuratatea fermecatoare.

Asadar creeaza-ti propriile moduri de a-ti sarbatori singuratatea. Daca atunci cand adormi te apuca nostalgia, stoarce-ti creierul cautand motive de bucurie: ca poti dormi pe diagonaa patului, ca poti sa sforai, sa mananci inghetata in pat, sa bei un pahar cu vin fara sa comenteze nimeni, numeste tu ceva… acele lucruri pe care nu le puteai face cand aveai prietena/prieten, dar pe care poti sa incepi sa le faci acum.

- articol scris de Sergiu Tamas-

Niciun comentariu: