luni, mai 31

... am mai citit


am terminat zilele acestea "Patru femei. Patru povesti" de Aurora Liiceanu, aparuta la Editura Polirom, in colectia EGOgrafii.
Sincer, la unele povesti ma deranjeaza faptul ca nu au o curgere cronologica clara. Exista fraze care se repeta, dar reformulate din condei. Insa, femeile descrise sunt MINUNATE, PUTERNICE, DESTEPTE, SOTII SI MAME, CARIERISTE... si asta prin 1890-1960, chiar e ceva.
Este vorba despre:
Coco Chanel - o femeie dura, care a stiut sa se foloseasca de prezenta barbatilor in viata ei;

Elisaveta Bagreana (Liza) - poeta bulgaroaica - frumoasa si talentata, care si-a neglijat responsabilitatea de mama (ceea ce a costat-o azilul la batranete) pentru pasiunea de a scrie. A fost nominalizata pentru Premiul Nobel.

Cecilia Cutescu-Storck - pictorita, a acrei poveste mi-a placut foarte mult. O femeie hotarata, ferma, care a stiut mereu ce vrea. Si-a cerut barbatul in casatorie (sculptorul Frederic Storck), avand nevoie de sprijin si incurajare (statea rau la increderea in sine). Mama a trei copii, care a stiut sa imbine cariera cu familia, si nu a dorit niciodata sa fie doar "Un instrument de placere a barbatilor" dar nici " sclava de la cratita". CINSTE EI!

Lee Miller - femeia fotograf, care a pozat pentru Vogue (ca model), o femeie cu o frumusete androgina, ce a fost model pentru multi pictori si fotografi, o femeie care in urma unui viol la 7 ani, toata viata a ramas cu sechele psihice, a suferit de depresii puternice si si-a inecat necazurile in alcool. La 40 de ani, a devenit mama unui baiat, pe care l-a iubit si l-a crescut cum se cuvine, si care i-a scris biografia. A avut o relatie minunata cu tatal ei, care i-a inoculat pasiunea pentru fotografie de mica, pentru experimente si experiente.
Da, ASA FEMEIE SA TOT FIU, dar, sa ma bazez numai pe mine, pe calitatile ce mi-au fost date.
"A fi femeie nu este suficient pentru epuiza definitia unei persoane... eu nu devin unic decat uitand radacinile mele si inaugurand o istorie noua care nu-mi apartine decat mie. Venim de nicaieri, dar avem posibilitatea de a ne inventa vietile noastre, de a le imprima un curs care nu este decalajul exact al mostenirii noastre.
cel care triumfa, maturand toate obstacolele, se vede totusi victima propriului succes." Pascal Bruckner
"Femeile au o mai mare cantitate de sentimente decat barbatii". Dan C. Mihailescu

2 comentarii:

tu26dor spunea...

"Femeile au o mai mare cantitate de sentimente decat barbatii".
poate azi nu sunt in apele mele si fac comentarii proaste, insa eu sunt rabdator din fire si inca mai astept femeia cu cantitatea aia impresionanta de sentimente.
sper sa nu te supere comentariul meu, eu doar astept :))

DoarEu spunea...

:) Multumesc pentru lectura si comentariu.
Nu vreau sa ma flatezi... si acel citat e spus de un barbat. Nu ma bag, nu ma amestec... sunt doar cuvintele unui domn, Dan C. Mihailescu,care poate a cunoscut astfle de femei la viata dansului. :))
Iti doresc din tot sufletul sa gasesti femeia pe care ti-o doresti! Crede in visele tale, in ceea ce iti doresti...
Zambete si bucurii, pentru cel caruia i s-au cam innecat corabiile..