vineri, septembrie 10

decizie

mereu am fost patrioata... si nu am vrut cu niciun chip sa-mi parasesc tara.
ieri, dupa consiliul profesoral, am inteles ce ma asteapta: pe un salariu jenant, voi ajunge sa si matur caci nu mai sunt bani. disperata, speriata, cu lacrimi in ochi, am venit acasa si am inceput sa depun CV dupa CV. am inteles ca e cazul sa ascult sfatul de mai demult al oamenilor din viata mea si sa plec din tara. e inadmisibil ca dupa atata scoala - si slava Domnului chiar am facut scoala, adica in momentul in care spun ceva stiu ce spun (daca nu stiu ma abtin) - sa stau pe banii mamei sau sa ma imprumut sau sa fiu obligata (fortata) sa spal vase pe un salariu mai decent decat cel de profesor.
nu sunt genul sa ma marit cu un barbat cu bani doar pentru a trai decent.
imi doresc sa imi petrec viata printre oameni cu bun simt si educati.
decizie: finalizez doctoratul... si parasesc aceasta tara minunata, cu peisaje de vis dar cumplit condusa - de un om care va ramane in curand singurul care rade cu gura pana la urechi, o tara in care oamenii de calitate sunt marginalizati... in care prostia si subcultura ies in frunte ca paduchii... ihhh.... tara ce va intra in curand intr-o luuuuunga hibernare...
voi pleca intr-o tara in care copiii mei sa fie in siguranta, sa invete (aici se da doar celor nevoiasi, dar elita nu o cunoaste nimeni, nu primeste macar un stilou), sa fie fericiti, sa traiasca.
facand haz de necaz si zambind - caci asa sunt eu - ma gandesc ca as putea sa ma casatoresc cu domnul din Venezuela, din San Fernando de Apure, care lucreaza la Ministerul Culturii de acolo. :)) Si-a manifestat dorinta de a-i fi sotie, mi-a citit povestile pentru copii la actiunile organizate acolo. Ha ha ha. Venezuela e mai civilizata decat Romania? Ihmmm.... incep cercetarile... :))

11 comentarii:

calise spunea...

Este foarte important cine spala vasele.
Nu este o rusine sa spalam vasele.
In vremuri grele da: sa spalam chiar si vasele.
Oamenii cu diploma sunt deosebiti de spalatorii de vase? Prin ce? Au doua stomace? Au sase picioare? Au mai multe prtmonee goale?
Ai grija cu egoismul...

Iuliana spunea...

Trist, dar adevarat! Nici nu gasesc cuvinte pentru a sustine ce scrii tu aici... Am doar o revolta surda, o amaraciune, o deznadejde...

Mi-ar parea rau sa pleci din tara, dar daca ti-ar fi mai bine, ar fi o decizie foarte inteleapta.

Dumnezeu sa te ocroteasca oriunde ai fi!

DOAR NOI spunea...

Calise... oamenii cu diploma au niste studii... si locul lor nu este la spalat vase. Parerea mea. Cand eu invatam, cei fara scoala posibil se distrau, se plimbau, faceau baloane de sapun. Vreau sa imi folosesc studiile. E ceva rau in asta? Nu sunt egoista. Chiar deloc. Am muncit fara sa fiu platita... din devotament si entuziasm. Si? A apreciat cineva?
Da, nu este rusine sa spalam vasa... dar eu, am invatat si vreau sa fiu acolo unde mi-e locul.

Iuliana: Multumesc! E greu... si mama a fost trista vazandu-m reactia...eu care suport foarte mult. Dar chiar nu mai pot. Si stii cat am daruit gratis... munca intelectuala...
Vreau sa fac ceea ce imi place, meseria de dascal in conditii decente, pe un salriu decent... Vreau sa scriu povesti pentru copii, dar sa castig bani pentru copiii pe care-i voi avea (ai mei naturali, infiati, prin ferrtilizare in vitro nu conteaza).
Copiii cadrelor didactice oare nu merita si eu jucarii si haine de firma si hrana de cea mai buna?

E greu... si nedrept!

Poate se schimba situatia.. nu stiu... dar ma gandesc la Franta si Italia..la muzeele lor, la laboratoarele lor de microbiologie...din ce in ce mai mult.

Imbratisari!

septembrie spunea...

e trist ce se intampla...
si mai trist este ca oameni care au o anumita vocatie, care fac din pasiune o anumita munca ajung sa renunte la ea tocmai pentru ca nu le asigura nici macar un trai decent.

nu e o rusine sa speli vase...
dar daca poti face ceea ce iti place cu adevarat nu e pacat sa lasi totul balta?

iti doresc sa iei cea mai buna decizie.
si cine stie... poate chiar ai nevoie de o schimbare. :)

DOAR NOI spunea...

Septembrie:

Nu am zis ca este o rusine sa speli vasele. Si nu-mi este rusine sa fac asta! Dar NU VREAU SA FAC ASTA, DIN MOMENT CE AM O PREGATIRE SI VREAU SA FIU PROFESOR! DOAR AM O DIPLOMA CE IMI PERMITE ASTA! PROFESOR NU POATE FI ORICINE, PE CAND, VASE POATE SPALA ORICINE! CRED CA FIECARE NE SPALAM FARFURIA DUPA CE AM TERRMINAT DE MANCAT!

Imi doresc sa ma simt utila, sa educ copii sa-i vad oameni si sa fiu multumita ca am contribuit la formarea lor.

Sper ca m-am facut inteleasa!

Ganduri bune si zambete la fiecare pas!

Anonim spunea...

Draguto,ORICINE poate fi profesor in vremurile noastre,se poate orice si tu stii bine asta! Sunt atatea diplome cumparate cu bani,chiar si Simona Sensual are vreo 3 la facultati de marca...Iti poti explica asta? Cum sa nu poata fi ORICINE profesor cand toti nebunii sunt?? Ai vazut ce note s-au luat la exam de titularizare? Rusine sa le fie! Ei sunt dascalii copiilor nostri,asa stau lucrurile!
Ai bani....ti-ai mai luat o diploma! Dar nu ti-ai cumparat si minte!

Salutari!
Eliza

DOAR NOI spunea...

Eliza:

:)) Ok, oricine poate fi profesor! Uite, am ceva de rezolvat prin octombrie, si sunt nevoita sa ma invoieesc. Te invit sa fii tu profesor 2 zile!

Da.... nebuni sunt... peste tot... si in ministere...si in comert... si in medicina.. pretudindeni!

Daaaa... diplomele se pot cumpara! Ai mare dreptate si asta ma deranjeaza si pe mine!

Profesorii nu au voie sa aibe decat facultati de stat! Iar cei care au luat note mici nu au dreptul sa predea.

Si asa, ceva intre mine si tine - caci pari femeie desteapta - subiectele pentru titularizare sunt din programa de studiata la facultate, nu din manualele de liceu. Subiectele sunt destul de grele. Dar, e un risc pe care ti-l asumi. Este echivalent cu examenul de rezidentiat al medicilor.

La un moment dat te saturi de atatea examene.

Stiu ca sunt multe netreptati in sistem... si eu sunt dezamagita... de aceea am si spus ca vreau sa plec...

Un an scolar cu rezultate bune din partea copiilor! Ganduri alese!

Anonim spunea...

Da,scumpo,vin,cum sa nu? Mersi de invitatie! Las si eu catedra de la facultate in octombrie si...ne vedem(numai sa te tii de cuvant)!

Pe curand!
Eli

DOAR NOI spunea...

Draga Eliza,
M-ai pacalit! Am crezut ca esti "Oricine". :))

Eu caut un Oricine, unul din cei care cred ca a fi profesor e o bagatela. :(

Stii? Chiar ma gandeam azi ca sunt norocoasa... Am fost la consfatuire si la final, o dna profesoara proaspat pensionara, mi-a intins un bilet pe care scria: "Profesor biologie (proaspat pensionat) accept solicitare pentru suplinire ore la necesitate".
am zambit... si am gandit: "asta e un semn pentru mine, care am un an destul de greu".
Vreau sa ma perfectionez si sa-mi finalizez doctoratul... care, sper sa ma ajute la ceva, desi slabe sanse sunt. :)) Tu trebuie sa stii cel mai bine. Mi-e si rusine sa spun ca-l fac, dar imi place tema...

Imbratisari si numai ganduri alese! Optimism si sa auzim de bine!

broscutza spunea...

draga mea, tot mai multi prieteni si cunostinte se gandesc la plecare in ultimul timp. sincer, chiar si noi ne gandim ca ne-ar fi mai bine emigrand intr-un loc unde sa fie apreciat omul la adevarata valoare. Daca nu mi-ar fi asa greu sa-mi las tot in spate, mama, bunica, prietenii, casutza noastra cea noua..., as pleca ..ieri, macar pentru a oferi copiilor pe care ii doresc atat, o viata mai buna, mai sigura, mai frumoasa.
Nu se compara traiul lor, cu al nostru. suntem 30-40 de ani in urma.
un sfat, daca mi se permite: cauta-ti un contract, o sansa, un viitor mai bun, si du-te, fara frica, fara temeri, mai rau ca aici n-ai cum sa fii. Daca nu te poti acomoda, ai intotdeauna optiunea de reintoarcere si macar stii ci incercat si ai trait alta viata pentru catva timp. Dar eu cred ca vei fi tare impresionata!
Eu sper sa ai puterea sa incerci!! Suntem cu sufletul langa tine!!
Meriti mai mult!

DOAR NOI spunea...

Broscutza mea draga,

Putere si curaj as gasi ascunse prin mine, dar mama ar fi distrusa fara fata ei "cea mai ce". :))

Dar, ma gandesc ca daca aleg Franta sau Italia (Florenta) - stiu ca acolo pot sa-mi gasesc pe parte de patrimoniu, obiecte de arta - as fi destul de aproape de Romania si o pot vizita destul de des.

Acum, sa-mi tii pumnii sa finalizez doctoratul ca sa prind un postdoc in afara. :))

Pupici cu multa prietenie si dragoste!

Cartea de psihologie am daruit-o cuiva de specialitate. Multumesc!