duminică, mai 4

Festival de FOARTE SCURT METRAJ - INST. FRANCEZ


În perioada 3-5 mai 2014 se desfășoară la Cinema Elvira Popescu și Bistro Chez Elvire Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj TRES COURTS.
Cu o durată de maximum 3 minute, cele 44 de filme proiectate provin din 28 de țări de pe 5 continente. Intrarea este liberă la proiecțiile în aer liber.

TC buton

Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.
Calendarul proiecțiilor
CINEMA ELVIRE POPESCO
3 mai, ora 11 - Selecţia pentru copii
4 mai, ora 11 - Selecţia pentru copii

BISTRO CHEZ ELVIRE
3 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea 1
4 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea a 2-a
5 mai, ora 20: Selecţia naţională + Selecţia "Paroles de Femmes"
Un festival care are loc simultan, în întreaga lume!
Festivalul are loc în 2-11 mai 2014, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 20 sunt din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. În total, 28 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul. Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv. România participă cu 16 oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Republica Moldova, Ungaria și Slovacia.
Selecţia - competiţia internaţională
În luna noiembrie, organizatorii francezi ai festivalului lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris vizionează peste 1000 de filme intr-un interval de 2 luni, din care reţine în jur de 50 de Foarte scurt metraje - un program de peste 2 ore - care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.
Selecţia naţională România - Around the Très Courts
Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel, competiţia românească « Around the Très Courts » regrupează filme sub 3 minute, realizate în România.
Spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de  Orange şi Institutul Francez. Organizația Internațională a Francofoniei acordă un premiu special unui film românesc care valorizează limba franceză și/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie; diversitate lingvistică şi culturală; dezvoltare solidară şi durabilă; educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.
Alte selecţii
Selecţia "Paroles de Femmes", formată din 20 de filme foarte scurte despre condiţia femeii în lume.
Selecţia pentru copii "Très Court Familial" cuprinde filme foarte scurte, printre care multe animaţii, destinate celor mici.
Intrarea este liberă la proiecțiile în aer liber, iar pentru proiecțiile de la Cinema Elvira Popescu, prețul biletului este de 5 lei.
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România cu sprijinul ORANGE, Organizația Internațională a Francofoniei, RFI și TV5.
 

Niciun comentariu: