vineri, martie 1

Ce universitati le-ati recomanda elevilor din ani terminali?

Am mers azi, impreuna cu sase eleve la Biblioteca Nationala pentru un proiect de DNA Day (ziua ADN). Informatiiile primite pe e-mail erau senzationale. Ma asteptam sa le ofere macar o expozitie a ustensilelor de laborator: o micropipeta, un Ependorf, o centrifuga, etc. Macar desenate.... :) Nu a fost asa... am plecat destul de dezamagita. Banuiesc ca si ele... Puteau sa fac niste pliante cu notiuni generale despre ADN... macar ramaneau cu ceva notiuni....
Un domn de la 4Career, ma intreba pe mine cum imi indrum elevii spre o universitate conform aptitudinilor fiecaruia.
Adevarul este trist.
Am elevi clasa a XII-a  care isi doresc sa urmeze facultatea de jurnalism. Ce sa le spun? Urmati cursurile acestei facultati pentru ca apoi sa deveniti niste agenti de vanzare frustrati? 
Ce le pot recomanda din suflet este Facultatea de Biotehnologii. Toti vom ajunge sa purtam o proteza dentara sau vom avea nevoie de un antibiotic obtinut mai usor prin metoda ADN recombinat.... sau biotehnologii in agricultura si zoologie...
Medicina... de orice fel... :)
Arhitectura... :)
Design...
Psihologia... desi piata e cam saturata. 
Chiar si Arte plastice le-as recomanda, dar sa mearga pe conservare... restaurare... :)
Dumneavoastra ce le-ati recomanda?
Cred ca e greu sa fii parinte...

6 comentarii:

Rêve blanc spunea...

Limbi Străine, cu tot dragul. :)

DOAR NOI spunea...

@ Reve Blanc:

Si ce sa faca dupa finalizarea studiilor? De obicei fiecre elev invata engleza, si o a doua limba sraina nivel mediu.... :)
Pupici. Multumesc pentru comentariu. :)

Dee spunea...

Eu sunt pro arhi&design, haha.

Serios vorbind, trecand prin experienta cautarii si alegerii facultatii potrivite, fiecare ar trebui sa aleaga ce ii place cu adevarat sa faca, este singura sansa reala pt. viitor. Ce poate fi mai frumos decat sa faci ce faci, cu tot sufletul? Atunci ai si rezultate. Cum spunea un proverb, alege-ti o meserie care iti place si nu va trebui sa muncesti nicio zi din viata ta.

In plus, parerea mea, dar si a altora, e ca facultatile din Romania (nu toate, bineinteles) sunt foarte bune, si inainte de a fi atrasi de "mirajul" facultatilor din afara, viitorii studenti ar trebui sa se intereseze cu adevarat ce ofera acestea, abia apoi sa ia o decizie.

Intr-a 12-a, mi-as fi dorit sa-mi zica cineva ce si cum, ce anume se face la facultatea x, ce meserie o sa am daca fac facultatea y etc. Poate ar fi bine pt. elevii de a 12-a sa intre in legatura cu studenti ca sa afle mai multe lucruri, intr-o atmosfera mai prietenoasa.

Pupici

DOAR NOI spunea...

@ Dee:

Multumesc mult.
Ai dreptate cu sa faci ceea ce iti place. Dar.. uite, eleva aceea voia sa faca jurnalism. Este un domeniu mort... cel putin presa scrisa... daca nu ai bani, pe cineva in domeniu sa te sustina esti un om ratat. Sa faci cu pasiune o facultate si apoi sa ajungi sa vinzi pixuri, nu e tocmai usor.
:)
Imbratisari!

Rêve blanc spunea...

Ce să facă? Ce fac şi eu. Îmi urmez visul! Eu studiez franceza şi germana... culmea, nu? Studenţia împlică aprofundarea cunoştinţelor acumulate în timpul şcolii. Nu cred că orice tânăr ce a învăţat o limbă străină la liceu va putea să traducă o carte, un document ce aparţine domeniului medical, juridic; acest lucru se învaţă în al doilea an de facultate: terminologie. :) Sunt o mulţime de şanse să se afirme pe plan profesional însă cel mai important este să dea ascultare visurilor, să nu le mai ascundă în sufletul lor, să încerce să îşi depăşească temerile, să îşi dezvolte calităţile şi să nu regrete nimic din ce fac; doar aşa vor putea atinge cât mai multe trepte ale fericirii. Pupici şi îmbrăţişări.

DOAR NOI spunea...

@ Reve blanc:

Da... ai dreptate... :)
Zambete si bucurii.. :)