marți, februarie 22

Lecturi sub plapumă


zgribulită, îmi doresc să citesc ceva uşor, care să mă relaxeze în acelaşi timp.
nu ştiu dacă am făcut cea mai bună alegere, dar m-am hotărât asupra "Femei celebre pe divan" de Catherine Siguret.
toate femeile puternice, frumoase, talentate (Colette, Simone de Beauvoir, Josephine Backer, Jackie Kennedy, Francoise Sagan, Maria Callas, Edith Piaf, Colette, Dalida, Marlene Dietrich, Lady Diana) au avut o viaţă zbucimată, marcată de depresii, refugii în alcool, tutun, suicid, iubiri pătimaşe, frustrare că nu au devenit mame, iar cele care au avut copii , aceştia au fost crescuţi de oricine altcineva numai de ele nu. e greu să fii celebră!
m-a impresionat în mod deosebit - căci îmi doresc (ha ha ha) o carieră de scriitoare - viaţa, talentul, succesul scriitoarei franceze Francoise Sagan. nu am citit nimic din opera ei. cum o fi să trăieşti - şi chiar în opulenţă -din scris? să ţi se cumpere cărţile ca pâinea caldă iar tu să călătoreşti şi să te bucuri de toate nebuniile vieţii. bine, nu mi-aş dori chiar o viaţă haotică şi viciată ca acestei tinere, dar mi-aş dori libertatea absolută şi talentul ei şi succesul nebun pe care l-a avut. oare mi-aş dori?
"Bonjour, tristesse"... cum o fi? sau "Vânătăi pe suflet"? şi ea scria despre sentimente, despre cupluri care se fac şi desfac cu repeziciune, ea însăşi căsătorindu-se şi divorţând în ritm alert, îşi înşeală amantul cu soţul, etc.. o nebunie... o viaţă turbată!

9 comentarii:

pandhora spunea...

nu-ti ramane decat sa incerci sa aduci fictiunea in realitate...
ubeori e bine sa te arunci cu capul inainte...cucuiele trec dar iti raman amintirile...tu vei alege in timp daca le stergi sau nu :)

DOAR NOI spunea...

@ Pandhora:

Amintirile raman acolo, undeva. Am trait asta de curand.. a fost ca un film al vietii, incepand din clasa I. :)

Ierti, dar nu uiti... nu asa se spune?

Nu prea sunt omul extremelor, al exceselor... :)

Alisandra spunea...

Am citit eu Bonjour tristesse... in vacanta de vara..
Cartea(citita de mine in limba franceza) prezinta povestea unei fete-Cécile- de 17 ani care locuieste cu tatal ei si cu iubita acestuia. Apare insa o femeie care incearca sa le schimbe modul de gandire al tatalui si al adolescentei, ba chiar se implica in relatia pe care o are fata cu un tanar.
........

Diana Alzner spunea...

Ţi-am lăsat ceva la mine pe blog. :)
Mi-a plăcut "Femei celebre pe divan". Am citit-o pe când supravegheam la teze... :)

DOAR NOI spunea...

@ Je ne reve plus:

Frumos. Dupa ce ma linistesc putin cu scolile mele inalte, voi merge la biblioteca si o voi citi. Am aflat ca s-a vandut in 2 milioane - sau chiar peste - exemplare. Mi-as dori sa am 1/3 din succesul ei. :))

Am inteles ca a fost prima ei carte, ca se regaseste parte din ea in personaje (e firesc, spune scriitoarea din mine :P). Astept cu dor nebun sa citesc! Poate in vacanta de PAsti!

@ Diana Alzner:

Cartea fusese inceputa de mult. Eu sunt pasionata de biografii. Citisem "Jurnalul Virginiei Woolf", ceva despre Simone de Beauvoir (plus ca lecturasem "Femei sfasiate" - mi-a placut)... dar sincer, m-a fermecat viata - partea buna a ei - scriitoarei Francoise Sagan.

Multumesc mult pentru "cadou".

Alisandra spunea...

Si eu imi doresc sa vina vacanta de Pasti.. vreau sa scriu.. sa scriu... sa scriu...

Eu am incredere in tine.. o sa ajungi acolo unde iti doresti!
Pupici!

DOAR NOI spunea...

@ Je ne reve plus:

Daaaa.... multumesc pentru incredere.

SIGUR voi ajunge unde imi doresc, si unde este nevoie de mine.

Intr-o vreme, imi doream sa ajung profesor universitar- normal sa incep "de jos"- asistent sau lector (nu stiu ierarhia academica).

Apoi, am spus ca mi-am luat nasul la purtare, ca nu e de mine, ca nu sunt asa desteapta.

Azi... am inteles - am simtit mai degraba - ca viata ma poarta mai repede decat cred, spre catedra de UNIVERSITATE.

Alisandra spunea...

Sa mergi pe acest drum cu aceeasi incredere pe care eu o am in tine.. si o sa vezi.. ca o sa ajungi acolo foarte repede..
:)

DOAR NOI spunea...

@ Je ne reve plus:

Asa voi face... merg pe intuitia ta de copil. :) Mereu mi-am purtat noroc...aveti al 8-lea simt... :)

Imbratisari si pune-te pe invata! Gata. Pe maine! :) Pupici si zambete magice!