vineri, februarie 11

Carte lecturata

"Un viitor stralucit" de Catherine Cusset

O carte usoara... premiata cu Prix Goncourt des Lycéens în 2008.

Elena, tânara româncă, născută în Basarabia, întâlneşte, la un bal, un bărbat de care se îndrăgosteşte cu pasiune şi cu care se mărită, realizându-şi visul: acela de a părăsi România comunistă a lui Ceauşescu şi de a emigra în Statele Unite, aşa începe cartea lui Catherine Cusset, Un viitor strălucit.

Eroina principală devine americancă, iar de acum se va numi Helen. A rupt toate legăturile cu trecutul, dar viitorul nu este nici el perfect.

Se confruntă acum cu o realitate pe care nu o poate stăpâni: pe lânga boala şi depresia soţului, independenţa unui fiu pentru care ea a sacrificat totul şi care se căsătoreşte cu o franţuzoaică, în ciuda opoziţiei părinţilor.

Pe nora egoistă, arogantă, plină de un sentiment al propriei superiorităţi, Helen n-o iubeşte. De aceasta soacră, a cărei tăcere ascunde o ostilitate tot mai profundă, Marie se teme. Şi totuşi, între cele două femei pe care totul pare să le despartă, se iveşte şi prinde contur ceva ce seamănă cu iubirea.

*

De fiecare data cand citesc, imi place sa fac scenarii, sa ma regasesc sau sa invat din vietile personajelor. Acum, m-am regasit putin in Elena, prin simplitate, prin faptul ca am purtat haine unicat - fie tricotate, fie croite de mama sau la croitorie -prin dorinta de a invata, respectul fata de parinti, ajutorul dat in gospodarie.

Apoi, cand apare nora, Marie, frantuzoaica, ma regasesc in stilul ei de viata culturala: teatru, expozitii, meserie - profesor universitar (sper sa ajung acolo; daca nu, ma multumesc si cu profesor de liceu).

*

Autoarea:

CATHERINE CUSSET s-a născut la Paris, în anul 1963. Este licenţiată în literatură clasică. Între anii 1991-2002, a predat literatura franceză la Universitatea Yale, după care a renunţat la cariera universitară pentru a se dedica în întregime scrisului. Trăieşte de peste douăzeci de ani în Statele Unite; în prezent, locuieşte în Manhattan, împreună cu soţul ei american şi fiica, dar îşi petrece verile în Franţa.

A scris nouă romane, apărute la Editura Gallimard.

2 comentarii:

Elena spunea...

Subiectul pare destul de interesat si nu departe de viata noastra de zi cu zi. Ca si tine, de fapt altfel nu poti trai subiectul unei carti, ma confund cu personajul , gasind multe similitudini fie bune sau rele. De data aceasta ar mai fi un motiv in plus, coincid si numele.
Sa ai o zi minunata!

DOAR NOI spunea...

@ Elena:

Asa este Elena... cand ajunge in SUA i se spune Helene. :)

O carte te ajuta enorm... sa speri, sa fi mai bun... :)