vineri, decembrie 4

Educatie creativa

Am plecat din invatamant in 2006, suparata pe sistem. Ma saturasem sa fiu catalogata drept suplinitoare, de parca eram venita de la coada vacii. Pot spune cu mana pe inima – sau pe biblie cum a jurat si dnul Geoana – ca sunt suplinitori care isi fac treaba de zece ori mai bine decat titularii, care stiu ca au postul asigurat pana la pensie.
Nu voiam sa ma intorc prea curand. Soarta, nevoia, dorinta mea de a fi “iubita” si “importanta”, omul negru, nu stiu cine… m-a adus inapoi mai repede decat speram.
Mereu mi-a placut sa cer atat cat se poate de la copii. Ei, dau din dragoste singuri, fara sa le impui.
Intru la o clasa de a VII-a. Am uitat sa specific ca predau biologie. Ei studiaza anatomia. Ce poate fi mai frumos decat sa inveti despre tine? Elevi istetei foc. Imi plac. Ma atasez de ei. Dupa cateva ore de acomodare, incep sa ascult. O fata, frumusica nevoie mare, nu invata deloc. Nici azi, nici data viitoare. O intreb de ce nu invata. Incepe sa spuna:
-Mi-e dor de doamna cealalta.
-Ok. Ti-e dor. Sun-o, raspund, usor trista. Ce trebuie sa fac pentru a invata ceva la biologie?
Tace. O las.
Ora viitoare, o rog sa deseneze un neuron si sa-mi povesteasca despre el. Tot ce stie. Nimic. O iert.
Trebuie sa le fac ora de biologie ora de joaca. Aduc mulaje. Ii las sa se joace, practic, cu ele. Ii rog sa isi imagineze ca sunt o componenta a neuronului si sa vorbeasca ce fac ei toata ziua. Le place jocul. Pentru fiecare descriere, primesc puncet ce vor conta la nota. Api, pornind de la un cuvant, un termen biologic, facem un rebus. Un rebus colectiv. Alegem variant cea mai interesanta.
Jocul este o “tehnica” de educatie ce asigura succesul.
Mai am cateva idei. Sa le fac un joc de descoperire al cuvintelor intr-un amalgam de litere. Sa caute si sa descopere termenii indicate intr-un colt al paginii.
Sa deseneze un neuron performant, un organ de simt super “talentat”, sa faca fise de lucru cu boli pentru fiecare system anatomic studiat.
La final de semestru, ii vor premia cu diplome surpriza, pe care sa le scriu texte incurajatoare: “Felicitari! Stiam ca poti! Am incredere in tine.” Etc.
Aaa… si pentru ca m-am ratacit in amanunte, eleva cu pricina a inceput sa invete si chiar ii place sa ridice mana, sa participe activ la ora de biologie.
Joaca si creativitatea salveaza educatia!

13 comentarii:

DOAR NOI spunea...

Am gasit pe un blog: http://jokebox888.blogspot.com/2009/11/concurs-nou-edita-2-educatia-creativa.html, un concurs care m-a atras.
Am scris acest studiu de caz, si sper sa citesc la randu-mi cat mai multe postari.
Sa salvam invatamantul romanesc!

Zad spunea...

bun venit in concurs!
succes

ajnanina spunea...

vezi cum nevoia te invata? :)))
si eu imi amintesc cu drag de elevii pe care i-am invatat sa joace carti cu exercitiile din cea mai grea ,,culegere" de probleme de bio de pe vremea aceea... :)

DOAR NOI spunea...

Da, Ajnanina!
Asa este... pana nu te lovesti de ele... nu iti dai seama ca se opate si altfel!

astharte spunea...

Si eu lucrez in invatamant, sunt educatoare, si sunt mahnita de ceea ce se intampla cu multi copii, de nepasarea unor asa zisi profesori, formatori de oameni,si de neglijenta multor parinti. Sper si cred in vremuri mai bune si in capacitatea unora ca si tine care sa-i aproprie pe copii de ceea ce sunt ei cu adevarat si de ceea ce pot deveni, adulti frumosi.

DOAR NOI spunea...

Iubesc copiii, dar asa ma supara cand ii vad ca isi bate joc de frumusetea si inteligenta lor.
Mi-e mila de ei cand ii vad cum isi distrug sanatatea fumand in clasa a 7-a.
E trist... sper sa scot 2-3 buni la final de an.

Alisandra spunea...

15 iunie 2011,
Sfarsitul orei de limba franceza. Jumatate de elevi in clasa. Prof. incheie mediile. Le spune apoi intreaba: Este ultima ora de limba franceza in acest an scolar. Sunteti multumiti de note, medii?( note luate pe degeaba, pe simpla prezenta..numai 9 si 10) Sunteti multumiti de ce am facut ? Nimeni nu spune nimic. Prof. spune: Georgiana, vrei sa facem franceza impreuna si anul viitor ? Eu:....Prof: Spune-mi, Georgiana. Sunt moduri diferite in care profesorii predau. Vrei ca un alt profesor sa vina in locul meu? Eu:.... Spune-mi ! Eu: Da.... Prof: Da.. ce? Eu: Vreau sa facem franceza impreuna.......... Prof: Esti sincera? Colegii s-au ridicat pentru a iesi in pauza la fel si prof. Incet spun:Da.................

DOAR NOI spunea...

@ Je ne reve plus:


Eu nu cred ca ai fost sincera...:)

Alisandra spunea...

Nu am fost deloc.
In spatele acelui da spus de gura colegilor era Sa dea Domnu' sa nu mai vina !!!!!

Alisandra spunea...

Si-a dat seama ca nu mi-a placut ABSOLUT NIMIC din ce (NU) am facut! Si-a dat seama ca NIMENI nu o va inlocui pe prof. pe care eu inca o admir. As da orice pentru ca ea sa vina inapoi...... acum cand atata nevoie de ea...

DOAR NOI spunea...

@ Je ne reve plus;

Elevii dunt putin egoisti... viata ii paorta si pe ei pe alte carari. De ce noi sa ramanem acolo?

Iti va fi bine...te vei descurca. :)

Alisandra spunea...

Numai Doamne-doamne stie ce am simtit eu in acest an...:( si doar El imi va fi alaturi...


Sa vorbim acum de egoism?

DOAR NOI spunea...

@ je ne reve plus:

vedem viata din unghiuri diferite. si eu mi-am admirat profesorii: profa de romana si pe cea de chimie... in scoala generala. N-am facut insa pasiuni. Am luat doar exemplu, model de tinuta si principii.

In liceu m-am detasat complet.... oamenii sunt oameni. Atat.

Nu m-am indragostit de actori sau cantareti... nu am avut "psiuni" de genul... :)


Succes!