marți, noiembrie 24

Darwin la Gaudeamus 2009

Anul 2009 este declarat anul aniversar Darwin (200 de ani de la nastere, 150 de ani de la aparitia “Originii speciilor” – 24 noiembrie 1859).

Charles Robert Darwin a fost un om polivalent: naturalist de seama, geolog, paleontolog si antropolog (“The Descent of Man” publicata in 1871).

Intre 27 decembrie 1831 si 2 octombrie 1836, Charles Darwin a facut un mare ocol in jurul lumii, la bordul navei Beagle. Jurnalul sau,publicat la intoarcerea in Anglia sub titlul “The Voyage of the Beagle”, arata un spirit deschis.Cartea s-a bucurat de un mare succes, datorita modului de prezentare si a abordarii pertinente pe care o are asupra ideilor emise in timpul sau.

“In secolul al XIX-lea,cartea sa, “Originea speciilor prin selectie naturala sau supravietuirea raselor favorizate in lupta pentru existenta”, a starnit un foarte mare interes. Opera lui Darwin este foarte importanta nu numai pentru biologi, ci si pentru psihologi,precumsi pentru alte domenii ale vietii stiintifice sau sociale. De altfel, relativismul lui Einstein a fost inspirit si de conceptia lui, psihanaliza lui Freud,la fel, are unele tangentecu teoria selectiei naturale.” (interviu domnul profesor Lucian Gavrila, Facultatea de Biologie in revista Terra Magazin 11(139)noiembrie 2009).

Cum stiinta cere sacrificii, “expeditiile pe uscat nu sunt lipsite de pericole. Tanarul naturalist a ajuns in tari dominate de instabilitate, ca urmare a problemelor politice ( Peru ). Bolile tropicale ameninta si ele din umbra, fapt pentru care, tot restul vietii Darwin a avut o stare de sanatate precara.” Cu toate acestea, el s-a ocupat si de perpetuarea speciei, avand 10 copii, cu verisoara sa, Emma Wedgwood.

Va recomand sa nu ratati cartea lui Spencer Wells, “Omul. O aventura genetica” ce va fi lansata vineri, 27 noiembrie 2009, ora 18:00, la standul nr. 36 al Editurii CD PRESS (parter) la Targul International GAUDEAMUS Carte de invatatura – ROMEXPO.

3 comentarii:

do re mi spunea...

Eu am citit Gena egoista si ideea era ca trebuie sa daruiesti chiar fortat ca natura interioara a omului e de a fii rapace -cam asa era concluzia finala sa daruim mult si chiar silindu-ne pana devine un reflex conditionat depasindu-ne programarea genetica si atragand spre noi recunostinta si aprecierea celorlalti ./daca o gasesc o sa o citesc si pe cea recomandata de tine ,pare interesanta .

DOAR NOI spunea...

Toate buen DO RE MI!
Da... teoria e asa frumoasa... din pacate practica e cumplita!

Anonim spunea...

draga Do RE MI, gasesti "Omul.O aventura genetica" la Diverta sigur si am vazut-o si la Carturesti. eu tocmai o citesc si e fascinanta.