joi, martie 24

ARTICOL - Cum îl înveți să nu intre în vorbă cu orice necunoscut

Cum îl înveți să nu intre în vorbă cu orice necunoscut


Ne creştem copiii sociabili, ne dorim să fie cât mai deschişi, să relaţioneze fără teamă şi complexe, dar în acelaşi timp nu are cum să dispară din sufletul niciunui părinte acea teamă de “persoanele străine”. Teama e alimentată frecvent şi de numeroasele cazuri în care copiii s-au lăsat păcăliți de indivizi necunoscuți, iar uneori cazurile ajung adevărate tragedii.
Aşadar, cum îl înveţi pe copilul tău să fie sociabil, dar în acelaşi timp precaut atunci când vine vorba de străinii pe care îi întâlneşte. Copiii obişnuiesc să aibă încredere în oamenii pe care îi întâlnesc, dar e datoria fiecărui părinte să îi deschidă ochii şi să le arate care ar putea fi pericolele în anumite situaţii.
Pentru ca micuţul să fie tot timpul în siguranţă, vorbeşte cu el despre pericolul de a intra în vorbă cu necunoscuţii şi aveţi această discuţie de câte ori aveţi ocazia.
În primul rând va trebui să încerci să îi explici ce înseamnă “persoană străină”. În mod evident, nu orice persoană pe care nu a mai văzut-o până atunci este periculoasă şi în niciun caz nu doreşti să îl transformi pe cel mic într-un omuleţ speriat şi nesociabil. De exemplu, îi poţi spune că există şi străini la care poate apela şi cărora le poate cere ajutorul, cum ar fi poliţiştii, medicii, pompierii. Alţi străini cu care pot interacţiona fără probleme pot fi cei din apropierea lor: părinţii şi bunicii colegilor, vecinii pe care şi voi părinţii îi cunoaşteţi, vânzătoarea de la magazin.
După ce ai definit în faţa celui mic noţiunea de “străin periculos”, poţi face o listă cu situaţii în care cel mic să ştie că este interzis să intre în vorbă cu persoanele pe care nu le cunoaşte.
• Nu deschide uşa când eşti singur acasă.
• Nu ai voie să mergi nicăieri cu o persoană străină, indiferent ce îţi spune. Chiar dacă spune că este prieten cu părinţii tăi, cu învăţătoarea sau se comportă că şi cum v-aţi mai cunoscut şi în alte ocazii, nu pleca cu respectiva persoană.
• Dacă un străin îţi oferă dulciuri, suc, jucării, nu lua nimic şi pleacă cât mai repede din preajma lui.
• Dacă o persoană străină îţi cere indicaţii de orientare, nu mai sta şi pleacă cât mai repede spre părinţii tăi, la locul de joacă unde sunt şi alţi copii, acasă. Adulţii nu au nevoie de indicaţii de orientare tocmai de la copii!
• Nu te îndepărta de părinţii tăi sau de cei cu care eşti, atunci când te afli într-un loc public.
• Nu aduce o persoană străină în casă când părinţii tăi sunt plecaţi.


Pentru ca micuţul să înţeleagă mai bine pericolul la care se expune dacă intră în vorbă cu necunoscuţi, nu ezita să îi dai exemple de situaţii în care copiii au picat în astfel de capcane şi şi-au pus viaţa în pericol.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mi-a placut mult!

DOAR NOI spunea...

@ Liuba:

Ma bucur! Pupici veseli! :*