miercuri, septembrie 11

Înainte de tăcere - de Ernesto Sabato

Am lecturat pe nerăsuflate această carte "Înainte de tăcere" de un scriitor spaniol. Este o carte biografică, dar scrisă cu stil deosebit. Cuprinde cele trei etape ale vieţii: copilăria (cu evocarea educaţiei dure a tatălui şi dragostea mamei... cu cei 10 fraţi... greutăţi... şcoală), tinereţea (universitate,căsătorie, cei doi copii, răzvrătirea) şi bătrîneţea (cu sfaturi pentru tineri).
Deşi a obţinut un doctorat în ştiinţe (fizică), se dedică scrisului şi picturii. Este vorba de destin. (Mă recunosc aici!).
Este o carte de cultură generală. Se discută despre oameni grei ai culturii... din diverse domenii: muzică, literatură, filozofie (Cioran), pictură. Se pune des întrebarea "unde este Dumnezeu?" Se evidenţiază importanţa încrederii în sine, problema tehnologizării, dispariţia umanităţii, faptul că oamenii migrează spre marile oraşe, că natura este distrusă... lucruri foarte actuale.
"Tunelul" a fost o carte pe care a publicat-o cu sacrificii, după multe refuzuri (criza finaciară), dar cu susţinerea asiduă a soţiei sale, Matilde.
 
Citate:
 
"Citiţi ceea ce vă pasionează, va fi singurul lucru care vă va ajuta să suportaţi existenţa".
"Cînd dragostea este deja nerostită, iar vechile răni rămîn fără alinare,descoperim ultima singurătate: aceea a îndrăgostitului fără iubită, a copiilor fără părinţi, a tatălui fără copii".
"Destinul ne conduce mereu spre ceea ce trebuie să fim".
"Nu există om care să nu fi scris, pictat, sculptat, modelat, construit, inventat vreodată ceva fără s-o facă pentru a ieşi din propriul infern".
 

Niciun comentariu: