vineri, mai 3

Recenzia cartii "Nascut pentru a doua oara" de Alin C. Ionescu

A doua carte despre aviatie pe care am lecturat-o dupa "Povesti de aerodrom 1", scrisa de Aurel Dumitrescu, este "Nascut pentru a doua oara" de Alin C. Ionescu.
Inceputul cartii este absolut divin si copilaros. Primii pasi in lumea scolii de aviatie. Mi-au placut fisele de zbor, incurajarile si sustinerea studentilor. Am zambit la nazdravaniile povestite cu haz de comador Marin Jeloaica. Tinerete frumoasa... in care greutatile par fleacuri. 
Prieteniile si distractiile pilotilor de vanatoare, oamenii in uniforma care impun respect, mi-au amintit de romanul lui Radu Tudoran "Anotimpuri", in care este descrisa idila dintre o tanara si un pilot. Ba chiar aceasta  ia lectii de pilotaj.
Accidentul din data de 8 mai 1996...m-a cutremurat. Mai ales ca suntem in preajma datei de 8 mai si am citit  pe un site ca a avut loc un accident soldat cu moartea pilotului, azi, 3 mai 2013.
Descrierea acciddentului... durerile suportate cu stoicism de domnul comandor... si puterea de a zbura din nou, m-au facut sa cred ca exista ingeri... Mi-a fost o lectie de reusita, de "daca faci totul cu pasiune treci peste obstacole cu usurinta". 
Cartea este impresionanta, lectura se lasa cu lacrimi. Autorul are un har de a adresa intrebarile si de a modela raspunsurile astfel incat sa vezi totul cu ochii mintii. Simti fumul gros al tigarilor consumate de majoritatea interlocutorilor. Observi tremurul mainilor pe "carnetul de zbor, cu coperti albastre". Razi de rasul zglobiu si curat al comadorului, un oltean veritabil, cu un limbaj colorat. 
Mi-a placut ca accidentul si omul Marin Jeloaica au fost descrise si din prisma celor dragi, sotii, fiica, prieteni foarte buni, colegi.:)
Sincer va marturisesc, este o carte ce merita citita, dar mai ales daruita oamenilor pasionati de zbor.... de aviatie.
Lectura placuta. 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Superba descrierea! O prezentare la fel de inspirata ca si cartea!

DOAR NOI spunea...

@Anonim:

cartea este de zece ori mai captivanta. Am evidentiat ce m-a impresionat pe mine. Este o carte pshihologica. :)