vineri, aprilie 1

despre educatie

cu ultimele puteri, adunate nici eu nu stiu cum si de pe unde, scriu aceasta postare.
ieri - ca fiecare joi de fapt pentru mine - a fost o zi cumplita.
parinti care nu stiu carte vin sa ma invete cum sa predau.

"sa mor eu ca esti frumoasa! nu te-am vazut pana acum, dar sunt mama lui X, de la a V-a. nu stiu sa scriu, pun degetul cand trebuie sa iscalesc ceva, iar ta-su are probleme cu capul si eu vreau ca el sa faca scoala. din toti, tocmai pe el te-ai gasit sa-l lasi corijent?"
"doamna, vreti sa-l ascult in fata dvs.? iar el a ramas corigent ca a si lipsit foarte mult."
"pai el face sport."
"bine, va promit ca il voi trece".

o alta bunica care face regulile in scoala, imi spune ca va aduce pe nu stiu ce avocat sa stea la ore, ca sa stie ea ce face nepotul exact.
nu mai stiu cine sunt si ce caut intr-o scoala. sunt scarbita de-a dreptul. pana si inspectorii vin anuntati, iar astia fara pic de carte, fac regulile.

in toata nebunia asta, stiu un singur lucru: ca elevii, sunt constienti de "valoarea" lor si apreciaza cand sunt corecta. am doi corigenti care invata biologie pe paine. cred ca ma injura, mai citesc un rand, si tot asa. dar, stiu ca se poate. sunt mandra de mine, sunt mandra de ei. :))

oricum educatia moare, treptat treptat. :)

8 comentarii:

CORA spunea...

Claudia,
Educatia nu moare! Formarea tinerei generatii de catre generatia adulta va ramane piatra de temelie a societatii, pana la disparitia umanitatii!
Poate ca moare educatia institutionalizata sau poate ca mor valorile ei...Oare ce educatie primesc acei copii acasa?

INCERTITUDINI spunea...

Situațiile au legătură cu 1 aprilie?

DOAR NOI spunea...

@ INCERTITUDINI:

Cat mi-as dori sa fie doar o pacaleala. Din pacate pentru nervii mei, pentru suflet si puterea mea de a rezista... sunt reale. FOARTE REALE.

:) Situatia cu pustii care invata sa isi indrepte media ma face fericita... am adus pentru o perioada scurta de timp - sau poate nu - pe drumul cel bun, doi oameni.

DOAR NOI spunea...

@ CORA:

E greu.... din ce in ce mai putini parinti au timp si rabdare sa se ocupe de copii, sa-i asculte.

Ai observat cati fac pe interesantii la scoala doar sa atraga atentia.

Cu ce sunt eu vinovata ca acasa nu se ocupa nimeni de ei? Eu am zeci de copii intr-o casa, acasa sunt unul - doi.

Cum sa ii invat eu biologie cand ei nu stie sa scrie?

Sunt o marioneta pana la urma.

Am lasat corigenti si am iscat un tsunami.... :)) Am obosit... sa fiu corecta - si asta pentru elevii care invata - intr-un sistem macinat de mucegai.

Anonim spunea...

Nu ar trebui “omorât “psihic nimeni pentru că nu cunoaşte foarte bine biologie sau fizică sau română sau chiar şi matematică .
Dar totuşi un minim necesar ne… şi le pride bine .
Sunt o mulţime de lucruri pe care le învăţăm şi care în viaţa practică nu ne ajută la nimic .
Şi eu am fost forţat (de împrejurări ) să memorez tot tabelul lui Mendeleev . Nu mi-a adus nimic extraordinar până acum în viaţa mea acest lucru .
Cum îi vom aduce pe aceşti micuţi învăţăcei să ia cu plăcere ce este un minim necesar ?
Aceasta va fi provocarea pentru următoarele generaţii .
Toţi ştim să vorbim un minim de limbă prin părinţi .
Daţile cel puţin un cinci părinţilor pentru ceea ce au făcut cu copii lor (oricât de puţin au ştiut să facă ) .
A pune pe cineva să repete un an mie mi se pare ca şi o moarte .
Dar nota cinci îi va avertiza pe toţi că prin dragostea profesorului doar atât sa putut .
Dragostea mai mult stimulează decât pedeapsa .
Dând o jumate de punct sau chear un punct în plus la un moment dat provoci reacţii pozitive . Dragostea nu lucrează cu reacţii imediate (deşi există şi acestea ) ci lucrează cu răbdare şi înţelegere . A şti cât poate un elev la o materie este un dar al profesorului .
Ştiu… toţi vor să înveţe bine elevul la materia lor… dar e o dovadă de iubire faptul că înţelegi că el şi-a ales o altă materie pe care să o folosească pentru viaţă .
Interpretarea unei opera literare se poate face în mii de feluri .
Acum se punctează doar modul cum a inerpretat –o profesorul (elevul să o reproducă )
Pentru un orce fel de inerpretare în limba română un cinci cel puţin .
Cu cât ştie mai bine regulile gramatici să fie stimulat cu puncte .
Ca să distrugi un poet e necesar să îl introduci în manuale şcolare şi acolo profesorii să îi oblige (prin note ) pe elevi să memorize opera sa . Vor privi tot mereu în timp cu un gust amar ceea ce au luat în acest mod . De vor iubi vor lua fară constrâgeri .

Rodica spunea...

Educatia a murit de multa vreme,Claudia draga!Acasa nu mai e nimeni,bunicii nu mai exista,iar scoala nu poate face fata!
'Formarea tinerei generatii' e doar o marota!
Eu zic sa te multumesti cu aia 1-5 elevi pe care ii luminezi in toata scoala...educatia nu e pentru toti,a devenit 'produs de lux'!

DOAR NOI spunea...

@ Anonim:

Ai dreptate. E greu sa vezi cum elevii prefera sa scrie prescurtat, datorita messenger-ului.
Ma doare sa vad cum isi bat joc de caiete... nu predau de azi de ieri, ci de 8 ani. Si elevii nu erau asa. :) Aveau rusine, bun simt. Nu-mi doresc sa ii scot doctori in biologie, dar nici ignoranti. I-am intrebat ce animale traiesc in padure si mi-au spus ca ei nu traiesc in padure. I-am intrebat cum arata un melc si nu au stiut sa imi spuna.

Tu cum te-ai simti?

Eu, le dau 10 daca au logica, daca fac legaturi intre informatii. Mai am - Slava Domnului - si cativa elevi din acestia.

Oricum, ei vin cu multe lipsuri de acasa: au nevoie de atentie, de afectiune, de educatie de baza uneori.... le-o ofer cu mult drag, dar ei sunt multi si au personalitati diferite. Nu ma deranjeaza sa fac si asta, desi e epuizant. pauzele mele sunt petrecute cu elevii. Imi place meseria, dar nu-mi mai ofera satisfactii. Oricum nu ma las.... si sunt CORECTA pana in panzele albe (desi viata nu este corecta, si se vor lovi de acest aspect mai tarziu; cum sufar si eu, ca dupa atata scoala am salariu 11 milioane ).

DOAR NOI spunea...

@ Rodica:

Nici nu stiu ce sa mai spun. Credeam ca am nimerit eu la scoli slabute. Dar stiu din surse sigure - colegi care predau in alte orase - ca problema este la niveel national.

Imi asum responsabilitatea de a-i educa...

sa vezi ce uimiti raman cand fac conexiuni cu informatii de la alte materii. ma intreaba: "pai cum doamna, stiti si chimie, si fizica, si mate?"

de greselile de scriere nu mai spun nimic.... e trista situatia.