miercuri, august 4

Egoistul

cand doresti ceva cu ardoare, se intampla, mai devreme sau mai tarziu, cu eforturi mai mici sau mai mari.
de exemplu, urmaream sa vizionez piesa "egoistul" de anul trecut. se juca mereu cu casa inchisa, nu gaseam bilete sub nicio forma.
primesc un newsletter cu spectacolele din vara aceasta. vad si "egoistul". pretul bieltului este usturator, dar "luxul si prostia se platesc", asa ca, ii dau drumul comenzii pe internet.
egoistul este scrisa de Radu Beligan, regizata de el si avand rolul pricipal.
un batran bolnav de guta, cu o valoare incotestabila - scriitor, mare actor, divortat, cu trei copii, amanta tanara, scrie o piesa despre cum sa fii egoist, conform principului ca omul se naste singur si moare singur.
un prieten din copilarie, ii cere bani pentru a se insura pentru a cincea oara. copiii il jecmanesc de bani. sotia, desi il considera un las si un egoist se bucura de banii de la fostul sot. medicul, care nu-si face datoria, il "usuca" de bani.
fetele nu mai au principii, inclusiv fiicele personajului, dar mai ales amanta lui, care intr-un moment de sinceritate excesiva ii spune ca prietenii lui, directori de teatru si regizori au invitat-o la masa, si nu putea ca, dupa o masa cu rata si portocale sa insinuezeo durere de cap. :) ea ii reproseaza ca nu a ajutat-o in cariera, iar el ii atrage atentia ca a facut tot ce a putut, dar pe spectatori trebuie sa ii castige singura, prin talentul sau. (vezi pitipoancele din ziua de azi, siliconate peste masura, care au audineta maxima).
personajul observa ca oamenii, azi, de fapt dintotdeuna s-au gandit intai la ei, apoi la ceilalti, au fost egoisti.
piesa de teatru merita toti banii. efortul actorului (de o nobelete desavarsita) de a sta in scena timp de doua ore, fara a folosi bastonul, replicile minunat conturate, fac din piesa un real succes.
acum, imi doresc sa imi cumpar si cartea dmului Beligan "Note de insomniac", un jurnal scris de mana... si voi fi cu un gram mai fericita si sufletul meu mai multumit.

4 comentarii:

Monica spunea...

Eu imi doresc sa revad piesa asta:)
Il ador pe R. Beligan - ara atata candoare omul asta in el...parca ar fi diafan!

DoarEu spunea...

Da... iti spun cu mana pe inima ca este o piesa pe care as vizionau inca o data.

Cat despre radu Beligan este un DOMN, un adevarat gentleman.
Este genul barbatului "ideal" pentru mine.

QED spunea...

Este un mare, foarte mare actor, din generatia "de aur". Si joaca demential. salut initiativa de a face o mica "recenzie" piesei. Chiar daca biletul este cu adevarat piperat. am inteles ca vreo 70 lei, ceea ce inseamna mult in vremurile astea. Dar, daca merita, merita. Fie si ca sa aplauzi un mare si talentat actor, plus ca, pe cale de disparitie. Ceea ce e foarte trist.

DoarEu spunea...

QED, da, intr-adevar piesa, omul Radu Beligan merita de 3 ori mai mult. Efortul de a sta in picioare pentru a primi aplauzele, piesa in sine, eleganta si actuala, dar cu mult bun simt,fara limbaj vulgar... nu trebuie ratata!
Cu toate ca este bolnav, in varsta, Radu Beligan are tinuta, impune respect si admiratie. :)
Mi-a placut si m-a emotionat.