joi, martie 4

Aloooo.... educatia? Exista?

Traiesc un cosmar. Nu pot si nu vreau sa cred ca sunt in mijlocul acestui sistem numit Educatie. Sunt dezamagita, scarbita, epuizata psihic.
Copii cu probleme de comportament... copii rromi care nu au nici in clin nici in maneca cu scoala... copii carora nu le pasa si parinti si mai si. Multi spun ca, educatia se face la scoala. Nu e adevarat! Trebuie sa vii de acasa cu un bagaj de valori. Obosesc sa le spun elevilor de clasa a VII-a, mai inalti decat mine, sa puna mana la gura cand casca, sa nu mai bage degetul in nas... etc.
Nu vreau sa ma justific in fata nimanui... am ales meseria de drag.... am fost si inca (Slava Domnului!) sunt respectata, dar nu pot sa le cumpar eu caiete, creioane si sa ii invat bune maniere. Sunt aproape o suta de copii de care raspund cateva ore pe saptamana. Incerc sa le raspund la cele mai tampite intrebari posibile... incerc sa ii fac sa inteleaga ca putinul pe care il invata la scoala, il invata pentru ei.
Ieri imi venea sa plang cand am intrebat unde se gasesc glandele salivare si o clasa intreaga mi-au spus ca in gat. E trist si imi vine sa tai carne din mine cand nu stiu ce inseamna lat si lung. Oare unde vom ajunge?
Cred ca ministrul ar trebui sa tina cont de parerile profesorilor. La admiterea in liceu as alege varianta cu examen, clar, fara note din gimnaziu si alte nebunii de portofolii si prostii, care sa cuprinda un test de cultura generala si examen la romana si matematica.
Li s-a dat prea multa libertate elevilor. Nu au nici frica, nici respect, bun simt nu mai vorbesc. Isi stiu foarte bine drepturile: nu ai voie sa ii ridici in timpul ascultarii; nu ai voie sa ridici tonul; nu ai voie sa dai in ei; nu ai voie sa ii jignesti.
As ruga pe domnul ministru sa mai mearga prin scoli si sa vada ce elevi sunt azi... si sa schimbe regulamentul, in sensul ca ar fi necesar, mai mult decat necesar sa impuna si niste OBLIGATII ale elevilor.
(La un consiliu, ni se aratau poze de la o scoala dintr-un satuc din apropierea Barcelonei. Scoala avea doar 330 de elevi - la noi aceste scoli s-ar fi desfiintat demult. Cand un elev era indisciplinat, era scos din clasa si i se dadea sa copieze un fragment dintr-un ziar. Macar stiu sa scrie si sa citeasca, si tot sunt mai castigati ca ai nostri. Celor carora nu le place scoala, li s-a facut niste parcele in curtea scolii, si erau invatati sa planteze, sa masoare, sa faca diverse lucruri utile pentru ei ca gospodari).
Sincer... nici nu stiu daca am scris coerent... Imi cer iertare, dar sunt intr-o faza de amorteala si deziluzie totala.
Oare doar in Bucuresti este asa?
Sau toata Romania e pe cale de disperatie culturala, educationala....

8 comentarii:

mihaidcuza spunea...

Nu pot decat sa remarc faptul ca scoala ramane o institutie fara rol formator, inutila, incapabila, imbecila, fara resurse, fara mijloace si fara scopuri. Pentru profesori asta nu inseamna mai mult decat o dezamagire trecatoare. Pentru elevi insa, chiar si pentru elevii care am fost, este o idiotenie completa. Comportamentele aberante ale micutilor nu sunt decat manifestarea, in felul lor, a suferintei de a fi, pe toate planurile si de catre toata lumea, ignorati. Complet ignorati! Absolut ignorati!

DOAR NOI spunea...

Mihai:
Sincer, chiar nu stiu ce sa mai spun. Simt ca ma lupt cu morile de vant... incerc, fac tot ce pot sa "formez" oameni. Nu se poate in 2 ore pe saptamana, in clase cu 30 de elevi (fiecare avand necesitatile lui).
Pestele de la cap se impute, iar "legile" pentru educatie sunt jalnice.
Am redus informatie la minim... am spus sa nu ii incarc pe bietii copii.
Crede-ma, multi dintre ei sufera de dragostea parinteasca, de gestul de a fi ascultati pur si simplu...
E trist... foarte trist ca nu avem grija de copiii nostri.
Eu am rabdare, caci nu am copiii mei, probelemele mele... dar nimeni nu e dispus sa aibe grija de copiii altora.
Mai ales acum cand salariile sunt cum sunt...
Copiii din ziua de azi nu mai stiu sa se joace...alearga fara tinta... se bat de-a dreptul, nu in gluma (parca ar fi concursuri)...
In fine... problema nu este la profesori...
Am elevi care nu vin la scoala ca trebuie sa isi creasca fratii... e cumplit....

denisia spunea...

Dacă pui suflet în ceea ce faci vei vedea şi rezultate.. nu toţi copii pot fi educaţi... pentru cei ce merită cu adevărat efortul nu e prea mare..

Diana Alzner spunea...

Claudia, sunt total de acord cu absolut tot ce ai scris aici. Problema este că cei din afara sistemului nu ştiu cum stau lucrurile.
Da, copiii au nevoie de reguli pe care să le respecte; au nevoie de regulamente, au de nevoie de exigenţă. Nu trebuie să îi încărcăm peste puterile lor, dar nici să le permitem să-şi facă de cap.
Părinţii care ne arată cu degetul pe noi, pe profesori, ar trebui să-şi facă un examen de conştiinţă, să vadă cât s-au implicat ei înşişi în educarea odraslelor...

DOAR NOI spunea...

Denisia: Da... se vad si rezultate, dar ma crezi ca sunt pe zi ce trece tot mai mici? Microscopice pot spune.
Diana: Da... cei care nu stiu ce inseamna invatamant judeca. Eu sunt dispusa sa cedez cele doua ore de joi dimineata, cuiva care iubeste copiii, si vrea sa dea educatie. Le daruiesc si salariul meu pe o luna. Nu de alta, dar s-ar putea sa aiba nevoie pentru sedintele de terapie psihologica.
Am elevi care scuipa in clasa... le-am explicat ca nu e frumos. E de datoria mea sa le spun asta? Poate da, daca eram invatatoare...
Ma opresc aici ca nu mai are rost sa continui...
E TRIST ORICUM! TOTUL!

Anonim spunea...

only time....
http://www.youtube.com/watch?v=9W7MRNBKmQk&feature=player_embedded

Anonim spunea...

primul rol in formarea unui copil il are familia! nu-i poti cere unui copil sa respecte valori care acasa sunt incalcate sistematic! Nu-l poti educa in spiritul unor valori care acasa sunt discreditate!s.a.m.d. Situatia din prezent se datoreaza faptului ca parintii lasa in seama profesorilor ceea ce trebuie sa faca ei insisi! profesorii predau diferite materii care nu au nici o legatura cu comportamentul ori cu valorile spirituale!

DOAR NOI spunea...

Da, Donca, chiar vorbeam azi cu ai mei colegi si spuneam despre asta... ca nu pot sa fac oameni din copii care nu vad nimic bun frumos acasa; copii nascuti la betie... care vad violenti in familie, nu au cum sa ma creada pe mine ca nu e frumos sa vorbesti cu "fa" sau alte cuvinte obscene.