vineri, martie 6

Amante si regine

"AMANTE SI REGINE" de Benedetta Craveri -Editura Curtea Veche
ANA DE AUSTRIA - "O SEDUCTIE INFINITA"
"Ana era frumoasa, constienta de originea ei inalta si provenea ditr-o familie foarte unita, care o inconjurase cu multa afectiune. Tatal ei o iubea cu tandrete, iar mama, moarta ca o sfanta, "se ingrijise de educatia ei, sadinddu-i sentimente asemanatoare cu ale sale". Ana era considerata "una dintre marile frumuseti ale veacului". Nu avea trasaturi delicate, ba chiar avea defectul unui nas mare si punea, prea mult rosu pe obraji; pielea ei insa alba si frumoasa cum nu se mai vazuse. Ochii ii erau de o frumusete perfecta: straluceau in ei deopotriva blandetea si majestatea; culoarea lor, batand in verde, ii faceau privirea si mai vie.
Orgoliul dinastic, credinta, virtutea, frumusetea se asociau la tanara regina cu o mare bucurie de a trai. Era vesela, spirituala, simpatica, ii placea sa aiba companie, ii placeau "conversatiile frumoase", petrecerile, eleganta, rafinamentul si era nebuna dupa teatru."
...nimeni nu e perfect...nici macar reginele. E suficient sa ai charm si putin mai multa minte.
Marie de Gourney "Grief des dames" 1626
"Un sex carui ii raman ca unica fericire, ca unica si suverana virtute, ignoranta, servitutea si facultatea de a mima prostia, daca acest lucru ii face placere".

Niciun comentariu: