vineri, aprilie 19

De ce citesc? De ce citim?



Mijloace de transport in comun. Oamenii citesc. Oferta este larga. Ca si concursul organizat de Libris sau de edituri in general. Au succes. Acest lucru ma bucura.

Imi place sa daruiesc carti, ba chiar sa si imprumut. Tratez cartile ca pe fiinte vii. Nu alterez paginile indoindu-le, caci stiu ca sufera. Nu apas cotorul cartii, caci durerea e intensa. E ca un junghi.

Iubiti cartea la propriu si la figurat. Pastrati-o si pentru generatiile viitoare.

Dar, de ce citim? Doar ca sa avem o preocupare? Folosim pildele, solutiile ce reies din carti?

1. Intr-o perioada am citit multa psihologie aplicata. Mi-a folosit. Eu sper ca lectiile sa-mi foloseasca pentru o lunga perioada.

2. Mi-a placut si "Codul bunelor maniere". Cand am cumparat-o, o prietena mi-a spus ca eu nu am nevoie, dar credeti-ma, oricine are nevoie. Traim intr-o perioada urata, mitocaneasca, in care, daca ciocani la usa sau spui multumesc, esti privit ca un ciudat. Dar sufletului tau ii face asa bine sa fii ALTFEL, de fapt sa fii OM CIVILIZAT.

3. Imi plac jurnalele. Incerc sa invat ceva de la acei oameni. Incerc sa iau de la fiecare om ce are bun. Toti suntem buni si rai. Difera procentul. M-a impresionat jurnalul Marthei Freud: o femeie cu bun simt, puternica si desteapta, care a stat in umbra sotului. O mama devotata, sotie intelegatoare si dedicata - desi se simtea ignorata uneori- dar mai presus de toata o femeie sensibila si rabdatoare. Un model de femeie, chiar si pentru zilele noastre.

Acum, citesc "Jurnalul unei scriitoare" de Virginia Woolf. O femeie care a iubit, a scris, a citit temeinic si foarte organizat, cu termene limita, dar nu a fost mama. Si a regretat asta.

4. Cititi. Trageti concluzii si aplicati - cat se poate - in viata de zi cu zi.

5. "Citeste. Citind mereu, mintea ta va deveni un laborator de idei si imagini, din care vei intelege sensul si filozofia vietii." - Mihai Eminescu



6.  Citesc pentru ca a-mi imbogati vocabularul. Gasesc usor sinonime si ma exprim lejer.

7.  Citind… calatoresc, gust din mancarurile traditionale, cunosc obiceiuri, descopar oameni si personalitati.



8.  Prin lectura, gasesc solutii la probleme.

9.  Cartile imi starnesc curiozitatea… tot mai mult.

10.  Printre randurile cartilor, imaginatia zburda, descoperind alte teme pentru o noua poveste. Devin receptiva la detalii, la personaje si la problemele lor.



Concursul organizat de Libris.ro, cunoscuta librarie online, a venit la fix.



Ce-i cu mine?

Ma simt ratacita...
Nimic nu ma mai bucura... incerc sa multumesc pe toti, si nu mai am timp pentru mine. Gresesc enorm!
Cand voi avea curajul sa infrunt adevarul... sa-mi apar drepturile.O viata am si imi doresc sa traiesc intens. 
Am obosit!
Dupa o vacanta minunata, am revenit in tara si am reintrat in vacarmul capitalei. Stand la semafor cu masina... un domn ma loveste. Virez stanga... si un alt domn injura. La scoala, aflu ca sambata recuperam. Mai bine mergeam la scoala in zilele de mai si terminam. Incepe "distractia" cu dosarele de titularizare... inspectii... etc. Nu stiu ce sa mai fac.. ce sa mai astept.
O viata chinuitoare, dar fermecatoare!

Concurs de Paşte pentru copii

Pentru că Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos se apropie, am decis să organizez un concurs pentru copiii cu vârste între 8 şi 12 ani.

Vă rog să scrieţi  o poveste de o pagină, cu diacritice,  cu titlul: "Coşul cu ouă vopsite". Data limită este 28 aprilie, ora 24.

Premiul constă în cărţi de literatură.

Cerinţe:

1. Povestea să cuprindă cât mai multe personaje, dialog, tradiţii (obiceiuri) de Paşte.
2. Să existe cele trei momente: început, cuprins şi încheiere. 
3. Să aibă elemente de originalitate şi expresii deosebite (poate chiar sfaturi pentru cum să ne pregătim pentru această mare sărbătoare).

Vor fi premiate cinci poveşti. Criteriul de bază este originalitatea şi puterea sfatului transmis prin poveste.

Vă aştept cu drag poveştile la adresa:
claudia_groza@yahoo.com