miercuri, noiembrie 27

Fa-ti timp pentru a trai :)

Mi s-a intamplat sa aud un schimb de cuvinte intre un tatal si fiica lui in ultimele momente ale despartirii pe aeroport. Tocmai se anunta plecarea. Langa poarta de securitate, s-au imbratisat si tatal i-a spus "Te iubesc si iti doresc destul." Fata, zambind, i-a raspuns: "Taticule, viata noastra impreuna a fost mai mult decat destul. Dragostea ta a fost tot ce mi-am dorit vreodata. Iti doresc deasemenea destul, tata."

S-au sarutat si fiica a plecat. Tatal a facut cativa pasi inspre fereastra langa care ma asezasem. Cum statea acolo in picioare, puteam sa vad ca il inecau lacrimile. As fi vrut  sa-l imbarbatez cumva, dar nu puteam intrude in intimitatea unui om strain. El insusi, insa, a deschis conversatia intrebandu-ma: "Vi s-a intamplat vreodata, sa va luati ramas-bun de la cineva, stiind ca il vedeti pentru ultima data?"
 
"Da, mi s-a intimplat." i-am raspuns. "Scuzati-ma ca va intreb, dar de ce credeti ca acesta a fost un ramas-bun pentru totdeauna?"

"Sunt batran, iar ea locuieste foarte departe. Ma asteapta momente grele inainte si realitatea este ca urmatoarea ei intoarcere aici va fi ca sa ma duca la groapa." spuse el.
"Pe cand va luati ramas bun, v-am auzit spunand, "Iti doresc destul". Pot sa va intreb ce inseamna asta?"
El incepu sa zambeasca. "Asta este o urare care ni s-a pastrat de la generatiile anterioare. Parintii mei obisnuiau sa le-o spuna la toti..." Omul facu o mica pauza si se uita in sus ca si cum ar fi incercat sa si-o aminteasca in detaliu, apoi zambi si mai mult."Cand spunem "Iti doresc destul," vrem ca cealalta persoana sa aiba viata plina cu destule lucruri care s-o sustina." Apoi, intorcandu-se spre mine imi recita din memorie urmatoarele:
"Iti doresc destul soare, care sa-ti lumineze comportamentul, indiferent de cat de mohorata ar fi ziua.


Iti doresc destula ploaie, pentru a aprecia soarele cu atat mai mult.
 
Iti doresc destula fericire, ca sa-ti tina spiritul viu cat vei trai.
 
Iti doresc destula durere, ca pana si cea mai mica bucurie a vietii sa ti se para mai mare.
 
Iti doresc destul castig pentru a-ti satisface dorintele.
 
Iti doresc sa pierzi destul, pentru a aprecia ceea ce ai.

Iti doresc destule salutari pana a ajunge la finalul ramas-bun."


Aici ochii lui se umezira din nou si se indeparta.
 
Se spune ca ai nevoie de un minut pentru a remarca o persoana speciala, o ora ca s-o apreciezi, o zi ca s-o iubesti si o viata intreaga ca s-o uiti
 
FA-TI TIMP SA TRAIESTI... 
Pentru toti prietenii mei si celor dragi lor, 
VA DORESC DESTUL.