joi, aprilie 14

Lista lecturilor necesare unui "OM"


Imi doream de mult sa primesc o astfel de lista. Cand iti doresti cu ardoare ceva, se intampla mai devreme sau mai tarziu. :)

Ce parere aveti?

Homer Iliada, Odiseea

Platon Banchetul, Phaidon, Phaidros

Sf. Pavel Epistolele

Mihai Eminescu tot (partial)

B. Pascal Cugetări

Shakespeare tot (partial)

Swift Călătoriile lui Guliver

Defoe Robinson Crusoe

Rousseau Confesiuni, Emile

Voltarie Zadig, Candid

Alexandre Dumas Contele de Monte-Cristo

Stendhal Mănăstirea din Parma, Roşu şi Negru

Victor Hugo Mizerabilii

Balzac Moş Goriot

Mark Twain Tom Sawyer, Huckleberry Fin

A. E. Poe Poezii, Povestiri extraordinare

Dickens tot (Marile sperante)

Selma Lagerloff Minunata călătorie a lui Nils Holgersson în Suedia

H. Sienkiewicz Quo vadis?

Tolstoi Război şi pace, Moartea lui Ivan Ilici

Dostoievski Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov

G. Papini Gog

Cervantes Don Quijote

A. Soljeniţin O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, Arhipeleagul Gulag

Thomas Mann Dr. Faustus, Muntele vrăjit

Goethe Faust

Flaubert Doamna Bovary

Kant Prolegomene

Schopenhauer Lumea ca voinţă şi reprezentare

Nietszche Aşa grăit-a Zarathustra

Eugen Ionescu Teatru

M. Eliade tot (Maytrei)

F. Kafka Procesul

Dante Divina Comedie

Fericitul Augustin Confesiuni, De Magistro

Pirandello Teatru

Rainer Maria Rilke Poezii

Herman Hesse Lupul de stepă, Jocul cu mărgele de sticlă

G. Orwell 1984

Lucian Blaga tot

Vasile Voiculescu tot (poezii)

M. Sadoveanu tot (Dumbrava minunata; Fratii Jedri; Neamul Soimarestilor)

Marin Preda tot

Liviu Rebreanu tot (Ion)

Descartes Discurs asupra metodei

Am citit foarte putin.... din lista "obligatorie"... ce este bolduit cu verde.

Multumesc Carmen, multumesc Mihai (pentru revizuire).
Stiu ca este important sa citesc si sa invet din ce citesc.

Pentru lecturi, apelati la anticariatulonline. cu toata increderea.

Horoscop japonez

Spre deosebire de horoscopul european, in Horoscopul Japonez exista 11 zodii. Iata care sunt cele 11 zodii japoneze si care sunt trasaturile de caracter asociate lor:

Horoscopul japonez a luat nastere in secolul 1 I.H. la curtile imperiale japoneze, insa a devenit popular in Tara Soarelui Rasare incepand cu anii 1500. Conform viziunii nipone, in functie de intervalul de timp in care te-ai nascut, personalitatii tale ii sunt imprimate anumite trasaturi si particularitati. Chiar daca de-a lungul timpului, aceste trasaturi sunt supuse influentei unor factori externi, decizionali sau anumitor circumstante, ele fac parte din natura intrinseca a fiintei umane. Spre deosebire de horoscopul european, in Horoscopul Japonez exista 11 zodii. Iata care sunt cele 11 zodii japoneze si care sunt trasaturile de caracter asociate lor:

FLOARE DE CIRES – daca te-ai nascut in perioda 15 februarie - 20 martie
Pentru japonezi, floarea de cires are un simbol aparte, fiind asociata cu frumusetea, cu iubirea, cu afectiunea, cu gingasia si efemeritatea, dar si cu insufletirea sufleteasca, caldura, energia si naturaletea. Persoanele care apartin acestei zodii sunt persoane afectuoase, cu talente deosebite, avand darul de a-i binedispune pe cei din jur si de a le transmite ganduri pozitive. Oamenii Floare de Cires pot si insa extrem de sensibili si vulnerabili. Atunci cand sufera, suferinta lor este atat de intensa, incat poate avea efecte autodistrugatoare.

SOARE – daca te-ai nascut in perioda 21 martie- 29 aprilie
Soarele reprezinta pentru japonezi un simbol al perfectiunii, al puterii, al misterului, dar si al dorintei de a trezi lucrurile la viata, aducandu-le pe drumul intelept, drumul cel bun. Persoanele apartinand zodiei Soare sunt persoane entuziaste, norocoase, pozitive, sigure pe ele, inzestrate cu simt practic si logic. Sunt ordonate, iubesc regulile si lucrurile prestabilite. In sentimentele si relatiile de iubire pot fi extrem de pasionale. Oamenii Soare iubesc inflacarat, pana la ardere, si de multe ori, din lipsa de precautie, involuntar poate, au tendinta de a-i rani pe ceilalti.

BAMBUS– daca te-ai nascut in perioada 30 aprilie - 4 iunie
In cultura japoneza, bambusul semnifica bunastarea, fericirea, armonia, prietenia, dar si longevitatea si permanenta. La fel cum bambusul este dependent de lumina, Oamenii Bambus au tendinta de a deveni dependenti de iubirea si afectiunea celor din jurul lor. Sunt persoane care infloresc in conditii prielnice firii lor. Devin luminoase si radiaza fericire atunci cand se simt iubite. Se daruiesc poate prea mult celorlalti… Oamenii Bambus sunt insa mai puternici decat par. Chiar daca nu indragesc schimbarile, se adapteaza lor la fel de natural si nonsalant ca orice alte zodii din horoscop. Sunt de neclintit in opiniile si convingerile lor si stiu sa lupte pentru ceea ce isi doresc.

BOU – daca te-ai nascut in perioada 5 iunie - 6 iulie
Boul este un simbol al fertilitatii, al familiei, al linistii. Persoanele apartinand acestei zodii sunt persoane care pun familia si linistea familiala mai presus de orice. Sunt extrem de atasate de ideea de camin, de stabilitate, de prietenia sincera si dezinteresata care poate exista intre oameni. Sunt pragmatice si realiste, traditionaliste. In acelasi timp, sunt dispuse sa se conformeze regulilor, sa accepte lumea asa cum este ea, chiar daca nu este intotdeauna cum si-ar dori. Acesti nativi isi doresc liniste si pace in viata. Echilibrul lor interior este dat de armonia din sanul familiei. Conflictele intense cu persoana iubita ii destabilizeaza si ii determina sa dea inapoi.
FLOARE DE LOTUS – daca te-ai nascut in perioada 7 iulie - 1 august
Floarea de Lotus este un simbol al frumusetii, al puritatii sufletesti, al sinceritatii, al iertarii, al abundentei, dar si al capacitatii de a se regenera. Precum Floarea de Lotus, o floare splendida care se ridica la suprafata apei in care traieste, oamenii Lotus au capacitatea de a se ridica asupra celorlalti. Sunt de o noblete si delicatete sufleteasca iesita din comun. Sunt demni, sinceri, intelegatori, maiestuosi, simpli, capabili sa traverseze situatiile mai putin delicate cu fruntea sus. Onoarea si datoria sunt extrem de importante pentru ei. Au un simt al sinelui foarte bine dezvoltat si isi gasesc cu greu un partener.

PODUL JAPONEZ – daca te-ai nascut in perioda 2 august - 27 august
Podul este un simbol al medierii, al conexiunii, dar si un simbol al incercarilor pe care le ai de depasit pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Nativii apartinand acestei zodii sunt persoane ambitioase, tenace, care reusesc in viata nu datorita norocului, ci perseverentei cu care isi urmaresc telurile. Oamenii -Pod sunt maestri ai exprimarii, iar comunicarea, fie ea de orice natura- artistica, intelectuala sau prin intermediul cuvantului, face parte din darurile cu care au fost inzestrati. In acelasi timp, sunt firi calme, echilibrate, reusind intotdeauna sa calmeze spiritele si sa aplaneze conflictele in jurul lor. Iubirea pentru ei inseamna exteriorizare, impartasirea gandurilor, dar si legaturi emotionale puternice pe care le pot intensifica prin intermediul comunicarii.

PIATRA DE GRADINA – daca te-ai nascut in perioada 28 august - 10 octombrie
Alaturi de apa, vegetatie si pamant, piatra este un element omniprezent in cultura si gradinile japoneze. Ea exprima trainicie, stabilitate, forta, consecventa. Oamenii-Piatra par reci, severi, duri, implacabili, lipsiti de afectiune. Aparent, sunt. Doar cei apropiati si cei care ii iubesc sunt insa capabili sa vada dincolo de suprafata. Daca reusesti sa ajungi la sufletul lor, te vei trezi coplesita de afectiunea lor. Oameni-Piatra sunt persoane pe care te poti baza. Te poti incredere in ei, te poti baza pe ajutorul lor indiferent de situatie. Oamenii-Piatra sunt consecventi in sentimentele lor si cred in fidelitate.

IMPARATUL – daca te-ai nascut in perioada 11 octombrie - 18 noiembrie
Imparatul este un simbol al fortei si al autoritatii, al stapanirii de sine, dar si al superioritatii. Persoanele apartinand zodiei Imparat au o personalitate puternica, incercand, chiar si fara sa constientizeze, sa-si impuna vointa asupra celorlalti. Totodata, Oameni-Imparat au o putere de influenta foarte mare, o vointa de fier si o capacitate de munca incredibila. Greutatile nu-i doboara si nici nu ii pot indeparta de la obiectivele pe care si le-au propus. Sunt energici, au incredere in ei insisi si in ceea ce pot realiza. Oamenii-Imparat s-au nascut sa straluceasca, sa conduca, sa fie in centrul atentiei. In iubire, pot fi la fel de temperamentali ca si in celelalte domenii. Au uneori tendinta de a domina si a trece cu vederea dorintele celuilalt.

IMPARATEASA – daca te-ai nascut in perioada 19 noiembrie - 26 decembrie
Imparateasa se impune prin intelepciune, prin inteligenta, printr-un spirit superior, iar nu neaparat prin forta. Nativii acestei zodii au anumite trasaturi in comun cu ale Oamenilor-Imparat. Au poate o personalitate la fel de puternica. Spre deosebire de acestia, sunt insa mai temperati, mai rabdatori, mai putin impulsivi, mai pasivi si mai cumpatati in deciziile lor. Pun mai mult pret pe spiritualitate si pe spirit, pe evolutia interioara. Sunt modesti, creativi si hotarati sa schimbe lumea doar prin metode juste si chibzuite. Au prestanta. In iubire, acesti nativi pun mare pret pe fidelitate, pe intelegere si pe respect.

LUNA – daca te-ai nascut in perioada 27 decembrie - 18 ianuarie
Luna nu este doar un astru al misterului si al intuitiei, ci si un simbol al clarviziunii. Oamenii-Luna sunt enigmatici, fascinanti, spirituali, cuceritori, cu un simt intuitiv foarte bine dezvoltat. Sunt nonconformisti, atrasi de tot ceea ce inseamna nou si progres. Este o placere sa-i ai ca interlocutori in zilele lor bune. Sunt sclipitori de inteligenti, iar ideile lor reusesc sa starneasca interesul. Au insa tendinta de a avea schimbari bruste de dispozitie si adeseori se lasa prada sentimentelor. Nervozitatea reprezinta unul din punctele lor slabe. In iubire sunt impulsivi si cu toane, insa odata ce s-au calmat stiu cum sa-ti intre din nou in gratii. Nu poti rezista farmecului pe care il emana.

TESTOASA SACRA – daca te-ai nascut in perioada 19 ianuarie - 14 februarie
Testoasa este un simbol sacru al intelepciunii si al autodeterminarii. Nativii acestui semn sunt blajini, prietenosi, placuti, capabili sa se sacrifice si sa faca compromisuri de dragul persoanei iubite. Totodata, sunt pasnici, buni la suflet, incapabili sa faca rau cuiva in mod voit. Circumspectia face parte din modul de a fi si de a simti al acestor nativi. Oamenii – Testoasa pot realiza lucruri marete in viata prin autocontrol si autoimpunere. Exercitiile lor de vointa sunt extraordinare. Se hotarasc si iau decizii cu greu. Deciziile lor sunt insa irevocabile. Oamenii-Testoasa nu se uita inapoi.

Cum mă cheamă?

Într-o dimineaţă de mai, s-a născut o fetiţă de nota 10. Iniţial trebuia să primească nume de floare, doar mai este numit florar. Camelia era menit să fie numele ei. În salon, numele i-a fost furat. Atunci, i s-a dat numele Claudia.... după celebra Claudia Cardinale, o femeie frumoasă şi puternică.

Pentru că din partea naşilor trebuia să primească numele Maria, iar familia ei era saturată cu acest nume, naşs a venit cu ideea de a i se spune Lizica, căci pe fiica ei, deşi o chema Maria, o alinta Liza.

Peste ani, tarziu, când fetiţa era deja la liceu, profesoara de matematică, fascinată de Lizica, nu o credea că se numeşte aşa. I-a cerut certificatul de naştere. S-a convins şi i-a plăcut, cu toate că îi spunea mereu Luiza, Eliza.

Când s-a angajat prima dată, pe perioada facultăţii, având multe colege Claudia, au convenit să i se spună Liza. Bun. Nu-i plăcea, dar era numele ei până la urmă.

Devenind profesoară, şi-a recăpătat numele: Claudia. Însă, când actele au ajuns la directori pentru semnături, una alta, au fost fascinaţi. Wooow.... ce nume frumos, deosebit, melodios. Ea zîmbea. Nu-i plăcea.

Când a primit maşina, mama ei a vrut neapărat nume preferenţial: LZK.

Scriind poveşti... un bun prieten i-a spus:

“De ce nu-ti inventezi un nume de scriitor, sa pastrezi doar Claudia din numele tau?...sau sa faci ceva macar cu Lizica.... (nu-l poti uita?)

- Numele te conditioneaza.

Vei fi intotdeauna o persoana buna, dar nu vei putea trece mai departe.

Viata e o farsa, nu? Nu e un loc unde tu sa fii always the good guy.

(Lizica - pers. buna, copilaroasa, simpla, daruieste in permanenta, etc etc)

Claudia in schimb e un nume puternic, frumos, matur, feminin, luminos, intelept, plin de tact... Claudia o salveaza pe Lizica... :-))

Don't hate for what I tell you. (F.Z.)”