luni, februarie 3

Seară minunată cu povești crunte despre viață

Vreau să particip ca voluntar în proiectul „Să-ți citesc o poveste”, organizat de un medic român din Oradea (Beiuș) care lucrează de 10 ani în Italia - Roma. 
Constă în gestul suprem de a dărui două ore din timpul tău de weekend și a lectura copiilor bolnavi din spitalul Marie-Curie (fostul Budimex). 
Doamna Diana Fericel, medic, ne poveștește despre cum se face voluntariat în spitalele în Italia... de ceea ce presupune munca de medic (ne-a dezvăluit chiar secrete din protocoalele de lucru ale medicilor)... de faptul că noi romînii nu avem timp, nu avem chef să ajutăm... 
A venit și un tânăr, Lucian, care lucrează la SMURD ca paramedic și ne povestea din cazurile pe care le-a întâlnit.. despre coșmarurile pe care le avea... despre cât de cruntă este viața și ce înseamnă de fapt suferința.  M-a emoționat când ne-a povestit cum, în tura lui, tatăl a făcut stop cardio respirator și alt coleg l-a resuscitat. Lucian, un băiat slab și firav la prima vedere, își tratează meseria cu umor, deoarece altfel nu ar rezista la ceea ce vede. Povestea că la morgă când a mers, mai avea puțin și fluiera... el trăiește intens... adrenalină curată toate accidentele... și traumele pe care le are de rezolvat. Povestea așa haios că are o problemă cu gravidele... când le duce la spital să nască... :) Dna doctor Fericel l-a învățat cum să taie cordonul ombilical... Inteligent tânărul... și frumos, recunosc, și cu mare haz! 
Mulțumesc pentru o seară plină de viață, de povești REALE DE VIAȚĂ... în compania unor oameni deosebiți...
Am ascultat o poveste despre depresie.. despre dependența de medicamente pentru o viață.. mi-am amintit că și pe mine mă pândește în fiecare clipă... se ține scai de mine... și simt că mai am atât de puți și-i cad în mreje. 
E greu și totul mi se pare nedrept... nu mai am energie să lupt... să lupt și pentru ce... am muncit ca o sclavă pentru tot ce am obținut și? Și ce dacă?! Mi se spune cu o nonșalanță zeflemitoare că nu merit... că fac greșeli... Dar nu sunt perfectă... nici nu vreau, nici nu pot... vorba cântecului! Sunt sleită de puteri... 
CEI INTERESAȚI POT ACCESA PAGINA DE FACEBOOK A PROIECTULUI „SĂ-ȚI CITESC O POVESTE”:

ATELIER DE INVENTAT POVEȘTI PENTRU CÂND CREȘTI

ATELIER DE INVENTAT POVEȘTI PENTRU CÂND CREȘTI
Scriind poveşti pentru copii, am descoperit că poveştile au viață.  Noi ne-am gândit să le lăsăm să zburde în lume. Aşa s-a născut „ATELIERUL DE INVENTAT POVEȘTI PENTRU CÂND CREȘTI”. V-ar plăcea ca propriul copil să îşi descopere talentul de scriitor? Lăsaţi-vă copilul să creioneze personaje şi să le salveze.
La „Atelierul de inventat povești pentru când crești”, copiii petrec 2 ore, învăţând tainele scrisului, având posibilitatea să-şi dezvolte imaginaţia, creativitatea, vocabularul şi să găsească încrederea de a-şi exprima liber propriile trăiri şi emoţii. Totul se desfăşoară într-o atmosferă relaxantă.
Ce activităţi desfășoară copiii la „Atelierul de inventat povești pentru când crești”:
1.     Lumea povestilor:
-         Ce este o poveste? Ce întâlnim în lumea poveștilor?
-         Scriem o poveste in care personaje suntem noi si prietenii nostri (poate fi reala sau fantastica; o călătorie cu trenul; la patinoar;);
Cuvintele si obiectele magice:
-         Cuvintele cheie sunt notate pe bilețele și sunt extrase dintr-o cutie; copiii vor construi împreună o poveste;
-         Fiecare copil va extrage un obiect magic (o pana, o baghetă, un pix, un animălut de plastic, etc.) și va scrie o minipoveste despre puterea magică a acelui obiect.
2.     Povești felurite:
-         Alegem o emoție și vom scrie o poveste în care să arătam rolul ei în viața noastră de zi cu zi;
-         Scriem o poveste în care notele muzicale (do, re, mi, fa, sol, la, si, do), portativul și cheia sol sunt personaje.
-         Facem exerciții de găsit rima, de continuat poezia și scriem o poveste cu rimă despre animale.
Atelierul de inventat povești pentru când crești” este coordonat  de Claudia Groza – profesor de biologie şi scriitoare de cărţi pentru copii (“Poveşti cu pilde pentru copiii isteţi”; “Tobias, elefănţelul colorat”; “Tolba cu poveşti”).
Număr de participanţi: 5-10 copi; Vârsta: copii între 8 – 12 ani.
Perioada: Joi 6 februarie și Vineri 7 Februarie, orele 17.30 (2 ore)
Locație: MAGAZINUL COCOR, ETAJ 5, LOCUL DE JOACĂ LALABAND.
Preț: 35 lei/ ședința sau  60 lei/ atelierul, ÎNSCRIERI LA e-mail: claudia_groza@yahoo.com

Vă aştept cu drag şi nerăbdare la inventat poveşti!
Cu simpatie,

Claudia Groza

Carte personalizata pentru Alexandru - Braila


DACA DORITI SA SURPRINDETI IN MOD PLACUT PE CEI DRAGI, COPII, PRIETENI, IUBITI/IUBITE, PARINTI, BUNICI, VA ASTEPT SA COMANDATI O POVESTE PERSONALIZATA LA ADRESA: claudia_groza@yahoo.com 

POVESTE PENTRU ALEXANDRU
Acum foarte mulți ani, pe vremea când șoriceii mâncau din același castron cu pisica, puricii erau potcoviți cu nouă potcoave de aur, iar zmeii răpeau fetele frumoase, au fost scrise primele povești. Fiecare om a primit în dar, la naștere o soartă și o poveste.
Din sertarul cu amintiri și calendare, am luat un stilo ualbastru cu penița strălucitoare și am început a scrie o poveste, cea a unui băiat isteț, vesel și frumos, un adevărat gospodar, ALEXANDRU pe al său prenume știut, de 4 ani crescut, de ai săi părinți, Florina și Bogdan.
Când toamna misterioasă, radioasă și voioasă, cu bogata trenă de fructe și legume a sosit,  iar păsările călătoare au pornit în alte colțuri din lume, ziua s-a micșorat și noaptea s-a lărgit, și ALEXANDRU a aprins lumina pentru a desena utilajele atât de dragi lui, tractoarele roșu și albastru, vola galbenă și combina galbenă, am zărit chipul rotund și alb al băiețelului, părul șaten deschis și ochii mari, strălucitori precum stelele pe cerul întunecat.
Noaptea a coborât din cerul înstelat și multe vise în camera lui ALEXANDRU  a lăsat. Se făcea că recolta era bogată și tractorul roșu cu alb era tare fericit. Ce bucurie în zori avea să fie, pe chipul băiatului din povestea mea!
Secundele s-au scurs, în minute s-au unit, au chiuit și ore au devenit. Lumina zorilor a sosit să dea de veste venirea unei alte zile de poveste!
-  Buna dimineata! Ce zi de neuitat mă așteaptă! Astăzi voi merge la semănat cu Lică!,murmură somnoros Alexandru.
Mătușa Simona îl întâmpină:
- Dragul meu Alex, masa este pregătită! Tatăl tău te așteaptă! Aveți o zi plină astăzi!
- Da, azi îl însoțesc pe Lică! Tractorul New Holland, cel albastru este pregătit! Voi merge în hambar să văd dacî are motorină, grăi Alex.
- Întâi de toate, te rog să mănânci! Grâul și rapița te așteaptă, spuse mătușa.
- Iubesc viața la fermă! Voi fi un agricultor de renume! Voi avea holde bogate de grâne aurii, ce vor străluci în razele soarelui și în roua dimineții, iar floarea-soarelui va fi cea mai fericită din toată România.
- Te rog să nu fi lăudăros, fiule! Poftă bună! Hai, că se răcește omleta!
Alex a mâncat tot, a mulțumit pentru masă și a pornit spre hambar.
- Nu se poate! Ajutooor! Veniți repede! strigă băiatul.
Mătușa Simona și tatăl Bogdan au venit într-un suflet.
- Priviți! Vola JCB este stricată!
- I-a ajuns și ei atâta muncă! O vom duce la reparat, Alex! Nu te întrista. Fiecare problemă are o soluție.
- Dar voiam să o conduc astăzi! Dan m-a învățat să o manevrez și eram atât de nerăbdător să o folosesc din nou!
-Bună dimineața, Alex! Nu fi trist! Astăzi vei merge cu mine la arat!
-Oauuu! Minunat! Cu tractorul Steyer!! exclamă băiețelul zglobiu și atât de dornic de muncă.
Alex a luat-o la fugă. Ajuns în dreptul tractorului roșu cu alb, i-a mărturisit:
- Să nu mă dezamăgești și tu! Uite, ți-am adus un brăduț parfumat! Te simți răsfățat? Îți vom face plinul astăzi, iar pe seară, drept răsplată, te voi spăla cu șamponul meu!
Tatăl puștiului și mătușa îl priveau zâmbind cu tot sufletul.
- Adevărul este că și plantele se apleacă fericite când îl zăresc. Are un suflet bun și luminos! Iubește natura! se auzi vocea lui Mihai.
-Într-adevăr, are stofă de fermier! Sunt mândru că a moștenit pasiunea pentru utilaje, pentru munca în aer liber și nu pierde timpul la televizor, murmură tatăl băiețelului.
-Haide, Mihai. Porumbul și floarea soarelui ne duc dorul! strigă Alex, fluturându-și mâinile în aer.
- Așa este băiete! Ai dreptate! grăi Mihai, urcându-l în cabina tractorului.
Floarea-soarelui e mândră în depărtare,
Că tractorul cel roșu o zărește,
Pe loc o îmbrățișează foarte tare
Și în hambare se odihnește
Până când la fabrica de ulei, poposește.
- De unde ai auzit acest cântc, Alex?
- L-am compus eu! Îți place?
- Da, este minunat!
- Mihai, mă ajuți să spăl tractorul diseară? I-am promis!
- Sigur micuțule! Îi vom unge i roțile puțin.
- Uraaa! Va  fi ca nou! Crezi că Vola va fi reparată?
- Bineînțeles! Fiecare utilaj are și el o viață. Așa cum ne doare pe noi una sau alta, așa pățesc și mașinăriile!
Alex privea cum soarele cobora spre apus. Cerul căpăta culoarea cernelii. Se apropia o ploaie rapidă.  Nu v-am mărturisit că albastru este culoarea preferată a personajului din povestea noastră? Ei, vă rog să mă iertați!
Dar acu vă așezați cuminți, mâncați ceva gustos și-apoi vă gândiți la un vis frumos.
Hambarele au fost pline în toamna ce-a trecut. Muncile de primăvară l-au găsit pe micuțul gospodar în formă. Vremea a ținut cu el și a început să ningă de cîteva zile.
Alex este un băiețel minunat, care crește voinicește și este pasionat de agricultură. Veți auzi despre el multe lucruri plăcute.
Și multe ar mai fi de povestit
Dar soarele a amuțit
Penița s-a tocit
Și scriitorul a adormit…




Repetitii

Incerc sa rezist si sa lupt cu toate fortele pentru implinirea proiectelor mele dragi. 
Imi doresc sa vizitez cat mai multe muzee in aceasta vacanta.
Vreau sa gasesc drumul spre lumina... sa gasesc puterea sa ma rog tot mai puternic! Poate Dumnezeu se va indura de mine.
Imi doresc o schimbare majora in viata mea... :) Vreau sa migrez... vreau sa locuiesc intr-o casa noua... vreau sa incep o viata diferita... 
Imi doresc zambete... imbratisari... respect... admiratie... apreciere... sansa... iubire... armonie... 
Vreau sa fiu FERICITA!