duminică, ianuarie 10

Vaccinul contra H1N1

Zilele acestea, mai ales dupa decesul celui de la Cronica Carcotasilor, oamenii au intrat in panica. Stau la cozi pentru a se vaccina. Mi se pare o adevarata nebunie. Da, recunosc, te sperii. Dar, vorbeam cu o prietena farmacista, cati oameni nu au murit de-a lungul timpului de gripa normala? Multi. Enorm de multi. Dar, nu se mai facea atata tam-tam si nebunie.
Tulpinile virusurilor au devenit rezistente la anitbiotice. Sunt foarte agresive si ataca sistemul imunitar prins pe picior gresit. Asa ca, organismele care suporta cu stoicism o boala - diabet, penumonie, etc. - sunt preferatele domnuli Virus H1N1.
Este important sa avem grija la igiena: maini bine spalate, nas sters cu batiste de unica folosinta si apoi sa ne spalam pe maini. In al doliea rand, alimentatia sa fie bogata in fructe si legume ce asigura un aport crescut de vitamina C (antioxidant important) si produse naturiste pentru intarirea sistemului imunitar.

Pacientii cu gripa H1N1 care se infecteaza cu pneumococ au o probabilitate de 125 ori mai mare de a dezvolta o boala severa care poate duce la deces, conform unui raport publicat în 31 decembrie de autorita?ile medicale din SUA.

Un grup de cercetatori americani si argentinieni a descoperit ca asocierea intre o boala severa si gripa asociata cu pneumococ a fost puternica, mai ales la cei care nu fac parte din grupele cu risc inalt. Deci, persoanele tinere si fara probleme de sanatate care contacteaza o infectie cu agentul pneumoniei în timpul episodului de gripa pot muri în ciuda tratamentului, asa cum s-a întâmplat cu actorul Toni Tecuceanu.




Specialistii americani au început sa foloseasca teste rapide de identificare a pneumococului la pacientii cu gripa pentru a putea interveni cu antibiotice in timp util, pe lânga antivirale gen Tamiflu.
Posibilitatea ca infectiile bacteriene sa creasca mortalitatea prin gripa a fost o preocupare inca de la inceputul pandemiei H1N1.
CDC – Atlanta a anuntat in septembrie si noiembrie ca infectiile bacteriene au avut un rol important la cazurile severe si fatale de gripa, in special la adultii tineri si recomanda autoritatiile de sanatate publica si de asistenta medicala sa ia in considerare si vaccinarea antipneumococica.


Lista ”complicilor” H1N1
Cercetatorii de la Universitatea Columbia (NewYork) si Instituto National de Enfermedades Infecciosas (Buenos Aires) au analizat recent exsudatele nazo-faringiene recoltate de la 199 pacienti cu gripa H1N1 in perioada iunie –iulie 2009 cand primul val al pandemiei a afectat Argentina . Studiul a fost efectuat in conditiile in care in Argentina rata de mortalitate a fost de 4,5% , cu mult mai mare decat rata globala de mortalitate estimata de OMS la 0,6% .
Studiul a aratat ca cel putin o bacterie aditionala sau un virus au fost gasite la 76% din pacienti din care cele mai frecvente au fost: Hemophilus influenzae, pneumococ si stafilococus aureus, virusul sincitial respirator, rhinovirusul uman, coronavirusurilor umane , Klebsiella pneumoniae , Scinetobacter baummanii , Serratia marcescens si stafilococul rezistent la meticilina (MRSA) .
Dintre toate microorganismele detectate , pneumococul este de departe cel mai implicat in evolutia severa si decesul bolnavilor cu gripa pandemica . Din cauza acestei corelatii , diagnosticul coinfectiei bacteriene poate servi ca un semnal la pacientii cu gripa de evolutie severa a bolii si in acest context este necesara folosirea unei metode de detectie rapida a bacteriilor cum ar fi testele de amplificare controlate de calculator, tip PCR .

UPDATE
Solicitarile pentru vaccinarea impotriva gripei pandemice au crescut de zece ori

Aproape 600 de persoane au fost vaccinate împotriva gripei cu virusul A/H1N1, în ultimele 24 de ore, la Institutul "Matei Bals" din Capitala, imunizarea fiind ceruta de persoane din toate categoriile de vârsta. Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, a declarat ca a suplimentat numarul personalului medical care efectueaza imunizarea pentru a face fata valului de solicitari din ultimele zile. Totodata, Institutul "Cantacuzino" are pregatite alte aproape trei milioane si jumatate de doze de vaccin împotriva gripei pandemice, produsele urmând sa fie distribuite în functie de solicitarile directiilor de sanatate publica, a precizat Streinu Cercel. Alte 120 de cazuri de gripa cu virusul A/H1N1 si noua decese au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, astfel ca totalul îmbolnavirilor în România a ajuns, vineri, la 6.061, cu 82 de decese. Aproximativ 210.000 de persoane s-au vaccinat pâna în 3 ianuarie 2010, iar dupa aceasta data numarul solicitarilor a crescut de zece ori, în conditiile în care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4% la 8-10%, a anuntat Ministerul Sanatatii. Campania de vaccinare contra virusului gripal A/H1N1 a fost extinsa de Ministerul Sanatatii, la mijlocul lunii decembrie, la toate categoriile de populatie cu vârsta de peste 16 ani. Streinu Cercel spunea, în 15 decembrie 2009, ca România este pregatita sa produca, pâna în februarie, cinci milioane de doze de vaccin. Campania de vaccinare a început în 26 noiembrie 2009, cu livrarea a 1.340.000 de doze de vaccin.
Val Valcu"

Sanatate maxima!

Meseria de dascal

Pentru mine inseamna un vis devenit realitate. Pentru mine inseamna foarte mult: formez oameni. Am elevi din primii mei an de invatamant, ajunsi la facultate. Ma vad pe strada, se opresc, ma saluta, le face placere sa discute cu mine. Imi sunt dragi. Da, ma supara sistemul, faptul ca suntem tratati ca ultimii oamenii, dar meseria e frumoasa. Esti model de viata pentru copii. Ei te analizeaza ca om, in primul rand. Trebuie sa fii impecabil imbracat, sa mirosi frumos, sa ai manichiura ingrijita, sa fii atent cum vorbesti. (Am avut eleve care ma imitau la imbracaminte. Pentru ele eram un model. Mult timp, gaseam pe catedra pliante de la diferite agenti de modelling. Ha ha ha. Imi amintesc cu mare drag. Copiii sunt sinceri. Foarte rar intalnesti adulti care sa iti spuna ca arati bine, ca ai un corp frumos... etc.).
Am descoperit cartea "Buna dimineata baieti!" scrisa de Grigore Bajenaru... si el dascal. Meseria aceasta, candva, era respectata si avea valoare.
"În romanul Bună dimineaţa, băieţi! Grigore Băjenaru surprinde şi creionează cu măiestrie universul şcolii româneşti în perioada interbelică din perspectiva dascălului îndrăgostit de meseria sa. Romanul este autobiografic, autorul povestind întâmplări care i-au marcat cariera de dascăl şi l-au format ca om. Oameni obişnuiţi, personalităţi (Iacob Negruzzi, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu ), împrejurări deosebite dar şi întâmplări cotidiene, toate se constituie într-o imagine realistă, pe alocuri sentimentală a unei părţi a societăţii româneşti interbelice. Chiar dacă multe s-au schimbat de atunci, cititorul de azi va regăsi în paginile romanului valori morale perene: omenia, responsabilitatea, dragostea, pasiunea pentru profesie etc"
Vreme trece, vreme vine... bucurosi le-am duce toate...