vineri, noiembrie 4

Despre elevi

N-am mai povestit de mult despre elevii mei. Initial, imi promisesem ca renunt... dar azi am fost soacata de obraznicia lor, de puterea de a cersi efectiv note.

- Doamna, am 8.30.
- Asa, si?
- Mai dati-mi 20 de sutimi... va rog.
- Dar unde suntem aici? La piata? Va cumparati note? Nu am intalnit asa ceva... spuneti-mi ca doar asta vreti si pe cuvant va dau 10 de la A la Z si nici nu mai intru la ore. Vi le scriu din cancelarie.

Unuia, i-am scris pe test "suna" a internet. Vine revoltat la mine sa ma intrebe ce am vrut sa spun.
- Am vrut sa spun ca, in timpul orei ai intrat pe internet de  pe telefon si ai scris.
 - NU este adevarat, doamna.
- Mai, cred ca daca intrebi un profesor universitar si nu stie sa iti spuna ca  membrana interna a cloroplastului masoara intre 2 si 10 nanometri. Nu m-am nascut ieri, si nu predau de azi.
 La finalul orei, cativa colegi au spus ca acel elev, copiase. Stiam... 
Ma doare sa-i vad insa cum se "distrug"... cum se lasa pacaliti de imaginea unei "inteligente" false. Ei sunt destepti, doar ca nu invata. Am incercat sa le testez increderea in ei. M-au intrebat la un exercitiu, si le-am dat raspunsul gresit. Cativa erau putin contrariati... dar l-au acceptat. Doar 2 -3 dintr-o clasa, si-au pastrat punctul de vedere pana la final. Le-am spus azi de ce am procedat asa. Cei care fusesera contrariati, mi-au multumit. Le-am spus sa creada in ei... :) sa creada in inteligenta lor.... :)
*
Un pusti de clasa a V-a, prea ocupat sa isi bata colega, nu m-a observat cand am intrat in clasa. Vine dup[ mine, si-mi spune cu o obraznicie fantastica. 
- Doamna, nu s-a sunat!
- Ei , na. Vorbesti serios? Iesi tu afara, si cand auzi soneria vii in clasa.

Uneori sunt socata de-a dreptul de tupeul si siguranta in a infrunta omul care ii educa. :)
Nu mai stiu care ar putea fi cauzele...


Despre viata cu Oana Pellea

Oboseala... nesiguranta... teama de o noua dezamagire... frica de a mai asculta teorii... a dezlantuit rautatea din mine... 

Nu am spus niciodata ca sunt perfecta sau ca sunt bunatatea intruchipata. Nu. NU sunt si imi stiu limitele. Am si calitati si defecte, si bun si rau in mine.

Am primit  doua lectii de viata, pe care sunt prea obosita sa le diger acum. Uneori nu putem intelege pe cel de langa noi. Recunosc ca eu am un ritm nebun de a trai... nu stiu - sau nu vreau - sa imi stabilesc prioritatile... si indur... lipsa timpului, cuvinte grele, etc. Toate astea cand pu r si simplu as putea sa maizolez si sa am grija de mine si de sufletul meu... :)

Stiu ca, in curand, ma voi linisti.... si mi-am promis ca voi pleca sa petrec vacanta departe... si sa descopar oameni noi... si sa ma plimb pe strazi necunoscute... si sa ascult colinde... si sa tricotez si sa stau la taclale... si sa rad...si sa citesc si sa scriu povesti pentru copii.... :)

Nu conteaza... va impartasesc ecva frumos care mi-a fost daruit acum 35 de minute... :)
Zambete si bucurii...