sâmbătă, mai 21

despre lucrurile frumoase pe care le primesc

tocmai ce mi s-a spus ieri, ca eu cunosc multi oameni interesanti. da, poate asa este. primesc multe informatii utile, frumoase si binevenite pentru alinarea sufletului. unii oameni ma dezamgesc exact in momentul in care incep sa le acord incredere. altii, ma fac pe mine vinovata ca ceva in relatia noastra nu functioneaza. da, stiu unde gresesc. mi-e teama sa ies din ritmul meu de viata. mi-am facut planuri, am un program incarcat, care imi panseaza sufletul. dezamagirile, rautatile, faptul ca oamenii imi folosesc cuvintele pentru a ma rani - un gest lipsit de umanitate -, absenta cuvantului dat, si multe, multe altele... m-au facut sa am grija de mine cu mare atentie. pretuiesc timpul. am lacune pe care imi doresc cu ardoare sa le umplu. nu pot spune ca ma plictisesc cu mine. am zile in care da, mi-as dori sa intalnesc anumiti oameni, sa aud vocea altora si tot asa. am pretentia ca cei care ma cunosc de ani de zile, sa-mi ofere surprize: o floare, o acadea, o vata de zahar, un pix, un semn de carte. insa, stiu din experienta ca, aceste momente de liniste sunt destinate pentru incarcarea sufletului cu energie si voie buna.

de fapt, voiam sa va impartasesc o poveste minunata, cu dragoste si despre dragoste, primita pe mail. este scrisa de Paulo Coelho.

”Un tanar nor se nascuse in toiul unei mari furtuni peste Mediterana. Nici n-a avut timp sa creasca insa acolo, ca un vant puternic a impins toti norii inspre Africa.

De indata ce norii au atins continentul, vremea s-a schimbat. Un soare stralucitor scanteia pe cer si, intinse sub nori, se rasfatau dunele aurii ale Saharei. Cum in desert nu ploua aproape niciodata, vantul a continuat sa impinga norii catre padurile din sud.

Intre timp, asa cum se intampla si cu tinerii oameni, tanarul nor a hotarat sa-si paraseasca parintii si vechii prieteni ca sa descopere lumea.

“Ce faci?” a strigat vantul. “Desertul e la fel peste tot. Intoarce-te langa ceilalti nori si o sa megem toti in Africa Centrala, unde sunt uimitori munti si arbori!”

Dar tanarul nor, un rebel innnascut, a refuzat sa-l asculte si, incet, a lunecat pana a gasit o briza blanda si generoasa care i-a permis sa ajunga peste dunele aurii de nisip.

Dupa multa fataiala incolo si incoace a observat ca una din dunele de nisip ii zambea.

El a vazut ca duna era si ea tanara, nou formata de vantul care tocmai trecuse pe acolo. Si el s-a indragostit atunci si acolo de parul ei cel auriu.

“Buna dimineata”, zise el. “Cum e viata acolo jos?”

“Am tovarasia celorlaltor dune, a soarelui si a vantului si a caravanelor care trec uneori pe aici. Uneori e chiar fierbinte, dar e totusi suportabil. Cum e viata acolo sus?”

“Avem si aici soare si vant dar lucrul bun e ca eu pot calatori pe cer si pot vedea multe lucruri.”

“Pentru mine”, zise duna, “viata e scurta. Cand vantul se va intoarce dinspre paduri, voi disparea.”

“Si asta te intristeaza?”

“Ma face sa simt ca nu am un rost in viata.”

“Si eu simt la fel. De indata ce alt vant va veni voi merge spre sud si ma voi transforma in ploaie; dar asta e destinul meu.”

Duna a ezitat un moment, apoi a spus:

“Stii tu oare ca noi in desert numim ploaia paradis?”

“Nu aveam idee ca as putea fi vreodata asa de important”, zise mandru norul.

“Am auzit alte dune batrane povestind despre ploaie. Ele spun ca dupa ploaie suntem acoperite cu iarba si flori. Dar eu nu voi trai niciodata asta pentru ca in desert ploua atat de rar.”

A fost de data asta randul norului sa ezite. Apoi a zambit larg si a zis:

“Daca vrei, as putea sa fiu acum ploaie peste tine. Stiu ca abia am ajuns aici, dar te iubesc si as vrea sa stau aici pentru totdeauna.”

“Cand te-am zarit prima data pe cer, m-am indragostit si eu de tine’, zise duna. “Dar daca iti vei transforma in ploaie frumosul tau par alb, vei muri.”

“Dragostea nu moare niciodata, zise norul. “Este transformata, si pe de alta parte, vreau sa-ti arat ce este paradisul.”

Si el incepu sa mangaie duna cu mici picuri de ploaie, astfel incat sa stea impreuna cat mai mult, pana cand aparu un curcubeu.

In ziua urmatoare micuta duna era acoperita de flori. Alti nori care treceau spre Africa au crezut ca trebuie sa fie o parte din padurea pe care o cautau si au mai scuturat niste ploaie.

Douazeci de ani mai tarziu, duna fusese transformata intr-o oaza care improspata trecatorii cu umbra copacilor sai.

Si astea toate, pentru ca intr-o zi un nor s-a indragostit si nu s-a temut sa-si daruiasca viata acestei iubiri.”

Paulo Coelho

Rabbit Hole

RABBIT HOLE de David Lindsay-Abaire

Traducerea: Adina Oniciuc

Cu: EMILIA DOBRIN, CATALINA MOGA, EMIL MANDANAC, NICOLETA LEFTER, COSMIN PANAITE

Un spectacol de: Alexandra PENCIUC si Mariana CAMARASAN

Video: Alexandru Iures

Montaj: Radu Mogildea

Foto afis: up2pixel.com

Durata: 120 minute (fara pauza)

Un proiect finantat de BENEVO REAL ESTATE INVESTMENTS

Pretul biletelor: 30 LEI integral si 20 LEI redus

"Intre ce alegi si ce ti se da, intervin permanent versiuni - reale sau imaginare, posibile sau chiar probabile.

Gandul ca undeva poti fi tot tu - traind altceva, poate ceea ce ti-ai dori sa traiesti - devine exact lucrul de care ai nevoie.

E o iluzie sau poate nu e o iluzie, dar atunci cand nu te mai regasesti in nimic din ce te inconjoara, e necesara.

Un spectacol de teatru, ca si spectacolul nostru, este o versiune - intr-un fel, intr-o masura - chiar o versiune a noastra"

Alexandra Penciuc si Mariana Camarasan

Conjugarea verbului "a crede"

Dragoste şi alte dependenţe

Dragoste şi alte dependenţe/ Love and Other Drugs

  • Regia: Edward Zwick
    Ţara: SUA, 2010
    Durata: 1h 55 min
    Comedie romantica
    Cu:Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway


Bazată pe cartea autobiografică Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman a autorului Jamie Reidy, comedia romantică Love and Other Drugs explorează deopotrivă metodele lipsite de etică ce se practicau în anii '90 în industria farmaceutică din Statele Unite ale Americii şi idila frumoasă care se înfiripă între un agent de vânzări ambiţios şi o artistă rebelă. Maggie Murdock (Anne Hathaway) este o tânără independentă, sexy, inteligentă, deschisă la minte şi nonconformistă, care nu permite niciunui obstacol să-i stea în cale şi care este sceptică cu privire la dragoste, mai ales că a fost diagnosticată cu maladia Parkinson în primul stadiu de evoluţie.

Fără să muncească prea mult, dar dispunând de capacitate de persuasiune şi de un farmec irezistibil ce îl ajută să cucerească toate femeile, fie că sunt doctori, asistente medicale sau cliente, Jamie Reidy (Jake Gyllenhaal) este un as în domeniul vânzărilor de medicamente. Numai că întâlnirea cu Maggie şi modul în care evoluează relaţia lor îl iau prin surprindere pe Jamie şi îi schimbă ordinea priorităţilor în viaţă. Relaţia îi ajută pe amândoi: Maggie luptă mai uşor cu boala, iar Jamie învaţă ce înseamnă iubirea adevărată şi nu mai pune munca pe primul plan.



cand toate vin la momentul potrivit




Viata imi ofera lamai, iar eu am invatat sa fac cea mai delicioasa limonada. Amestec zaharul cu o veselie molipsitoare. Chiar daca nu obtin ce imi doresc, ma bucur de tot ce mi se ofera.
Astazi, desi fara chef si cam adormita, elevii mi-au spus ca sunt foarte frumoasa. cei de clasa a 8-a m-au rugat insistent sa particip la banchet. Adevarul e ca am petrecut doi ani - grei ani - impreuna. Le-am spus - si nu am exagerat - ca m-au suparat foarte mult si nu vreau sa particip. Cativa, agatandu-se de mainile mele, ca maimutele la zoo (iar mie imi plac maimutele) - m-au implorat: "dar nu am fost toti rai, va rugam, veniti!!"
In drumul spre casa, citind un mesaj telefonic, am pierdut autobuzul. Cand mi-amridicat ochii din varful pantofilor, o prietena draga, pe care nu o mai vazusem de anul trecut de prin august, ma priveste insistent, zambind, nevenindu-i a crede. Primesc o carte ce-mi era oricum destinata. Sunt intrebata ce mai fac, "caci de frumoasa tot frumoasa esti". Multumesc, raspund. Niciodata nu am crezut in lozinca: "frumusetea deschide usi"... insa acum, la cat sunt de obosita, da, as vrea sa deschid multe usi, si apoi sa imi folosesc inteligenta si talentul pentru a ramane acolo pana la pensie, si sa fiu utila si sa promovez educatia in lume si rolul creatvitatii in educatia copiilor. (iar bat campii si seman vise si culeg nimic).

Zilele acestea primisem o invitatie la film... asa ca, dupa ce am mancat un morcov si o ridiche (bineinteles fermecata) am pornit spre oras. Filmul este senzational "Dragoste si alte dependente"... O comedie romantica, cu scene interzise copiilor sub 15 ani. La unele si eu am avut ochii acoperiti. Ha ha ha. Maggie (un nume atat de gingas) este bolnava de Parkinson. El, Jamie Randall, un egoist, preocupat de bani, se indragosteste de ea, si este dispus sa o iubeasca si in momentele in care boala se va agrava. Este o lectie minunata de viata... :) Asa am perceput eu filmul, care am renuntat de muuult sa credin puterea dragostei. Am trait anumite scene pe care, candva, cand eram cu capul in norii pufosi ai dragostei, mi le doream sa le incerc. Nimic spectaculos. de exemplu, ei doi citind. El cu capul asezat in poala ei. Da... vise de intelectual injectat cu prea multe romane siropoase.